• Views226

Η πρώτη «κοινή δράση» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι εδώ…

Τις «κοινές δράσεις» στις οποίες συμφώνησαν σε συνάντησή τους προ ημερών Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, εγκαινίασαν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο χθες ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.  Ο λόγος για την κοινή επιστολή 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Αντώνη Μπέζα, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Με αυτή, ζητούν να παραστεί μεταξύ άλλων στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για να ενημερώσει τους αντιπροσώπους του έθνους για το ζήτημα των ζημιών που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας του PSI.  Ειδικότερα, στην επιστολή τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ενώ, όπως προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία, δεν ορίζεται ρητά η υποχρέωση μετατροπής του ρευστού των Ταμείων σε ομόλογα, παρά ταύτα η Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς να ενημερώσει τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων επένδυσε εν μέσω κρίσης το 80% των διαθεσίμων τους, ενώ ήταν γνωστό ότι επίκειται το περιβόητο «κούρεμα».

 

Ποιους πλήττει το «διπλό χαράτσι»

Μεγάλοι χαμένοι είναι τελικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου και κατοικιών με αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ, που αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μείωσης των συντελεστών του ενιαίου φόρου ακινήτων.  Πιο συγκεκριμένα η βασική πρόταση που βρίσκεται στο φάκελο που κατέθεσε στην τρόικα το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι οι συντελεστές για το ενιαίο ειδικό τέλος θα μειωθούν από 10 έως 15% σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα σπίτια ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία τους.  Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μία «μαύρη τρύπα» στα έσοδα που υπολογίζεται έως 250 εκατ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο αναζητά εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να καλυφθεί. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά την αύξηση της φορολογίας στα εκτός σχεδίου ακίνητα, την επανεξέταση εξαιρέσεων για τα ακίνητα των ΟΤΑ και την είσπραξη φόρου από ακίνητα ιδιωτών που εκμισθώνουν στο Δημόσιο.  Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης μίας νέας κατοικίας 120 τ.μ. εκτός σχεδίου πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 405 ευρώ φόρο. Εάν τελικά ισχύσει η πρόταση του οικονομικού επιτελείου και ενταχθεί στο σύστημα των όμορων δήμων θα κληθεί να καταβάλει 1.080 ευρώ.   Παράλληλα ο φόρος για ένα ακίνητο 80 τ.μ. 10ετίας με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ μειώνεται από τα 368 στα 313 ευρώ.

 

Η συνάντηση που θα κρίνει τη δόση

Καθοριστικής σημασίας είναι η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την τρόικα την Κυριακή στις 11:00 το πρωί. Εκεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η συμφωνία «πακέτο» που επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Θα έχει προηγηθεί μία ακόμα σύσκεψη που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών.  Ωστόσο όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Από την μία η τρόικα παραμένει αμετακίνητη και δεν δείχνει να βιάζεται και από την άλλη η κυβέρνηση θέλει να έρθει σε συμφωνία μήπως και προλάβει το Eurogroup στις 12 Απριλίου για  να πάρει την δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου κάτι που φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολο. Το πιο πιθανό είναι να πάρουμε μαζί τις δύο τελευταίες δόσεις τον Μάιο.  Χαμηλούς τόνους κρατάει ακόμα και ο μέχρι τώρα «αισιόδοξος» Γ. Στουρνάρας ο οποίος έχει καθημερινές συσκέψεις με την τρόικα.

 

Τι είπαν Σαμαράς και Κουβέλης

Δεν τίθεται θέμα για τον Αντώνη Μανιτάκη, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από περίπου μία ώρα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου από το περιβάλλον της ΔΗΜΑΡ. Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν τις έως τώρα διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα μέλη της τρόικας, ενόψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού μαζί τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου, που έχει επεξεργαστεί ο κ. Μανιτάκης, παραμένει βασική διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται και συνάντηση του Φ. Κουβέλη με τον Αντ. Μανιτάκη.

 

Κόκκινος συναγερμός για ΙΚΑ ΟΑΕΕ

Ανησυχία και αγωνία για το πώς θα βγουν οι πληρωμές συντάξεων στους επόμενους μήνες εκπέμπουν τα επίσημα στοιχεία του πρώτου διμήνου, που δείχνουν τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας να βρίσκονται στο κόκκινο, με πτώση εσόδων που για το ΙΚΑ ξεπερνά το 15% σε σχέση με το 2012, ενώ σε σύγκριση με το 2011 τα έσοδα του ιδρύματος δίνουν την εικόνα κραχ, καθώς έχουν μειωθεί κατά 41%. Ανάλογη αν όχι και χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ, με τα έσοδα του πρώτου διμήνου του 2013 να είναι μειωμένα κατά 2,88%, στα 236 εκατ. ευρώ, από 243 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο δίμηνο του 2012. Σε σχέση δε με το αντίστοιχο δίμηνο του 2011, η μείωση των εσόδων στον ΟΑΕΕ είναι της τάξης του 38,85% φέτος.

 

 

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments