ΚΑΒΑΛΑ — 18 Ιουνίου 2012
  • Views839

Το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την έκταση του Νομού μας, με ευθύνη της Περιφέρειας ΑΜΘ η οποία συνεχίζει τους ψεκασμούς, που ξεκίνησαν από τους Δήμους της περιοχής μας ήδη από τις αρχές Μαΐου, ενώ η όλη διαδικασία παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Καβάλας.

Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων κατά το μήνα Μάιο, το πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση, αλλά η συστηματική και συντονισμένη επίγεια και εναέρια καταπολέμηση των κουνουπιών αναμένεται να βελτιώσει σύντομα την κατάσταση.


Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 παραβρέθηκαν σε έναν από τους αεροψεκασμούς, στην αγροτική περιοχή του Δήμου Νέστου, στο πλαίσιο του έργου καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Τουρισμού, Κώστας Παπακοσμάς και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Πέρα όμως από τους επίγειους και εναέριους ψεκασμούς που πραγματοποιούνται με ευθύνη της Περιφέρειας, θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα αποφυγής δημιουργίας εστιών όπου ευδοκιμεί η ανάπτυξη των κουνουπιών και περιορισμού αυτών που ήδη υπάρχουν. Προς την κατεύθυνση αυτή, καίριας σημασίας είναι η συμβολή τόσο φορέων όσο και πολιτών σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ως εστίες ανάπτυξης πληθυσμού κουνουπιών τις διακοσμητικές δεξαμενές στις αυλές των σπιτιών, τα πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων, τα θεμέλια νεοαναγειρόμενων οικοδομών, τα φρεάτια ομβρίων, σημεία με λιμνάζοντα νερά, εγκαταστάσεις κολυμβητικών και άλλων δεξαμενών (γκιόλες) καθώς και άλλα σημεία όπου η παρουσία στάσιμου νερού ευνοεί την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό τους. Χρήσιμος είναι και ο καθαρισμός αγριόχορτων και βλάστησης, η αποφυγή αλόγιστης κατανάλωσης νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί και τέλος, το τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών σε κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο.

Η Διεύθυνση Υγείας Καβάλας θέτει στη διάθεση των πολιτών τα παρακάτω τηλέφωνα στα οποία οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν σημεία εντός του αστικού και ευρύτερου περιβάλλοντος που αποτελούν πιθανές εστίες ανάπτυξης των κουνουπιών προκειμένου να προγραμματίζεται η λήψη των κατάλληλων μέτρων εξάλειψής τους.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2510291359 – 360 – 361 – 363 – 364 – 366

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments