ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 27 Ιανουαρίου 2013
  • Views295

που σκοτώθηκαν στην κρίση των Ιμίων

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=yDtCBsvHZX0[/tube]

Πέρασαν 17 χρόνια από την ημέρα που Τούρκοι “δημοσιογράφοι της εφημερίδας Χουριέτ” (όπως αυτοαποκαλέστηκαν, παρά το γεγονός ότι ουδείς τους αναγνώρισε ως δημοσιογράφους) κατέβασαν την ελληνική σημαία από τις βραχονησίδες Ίμια, κοντά στην Κάλυμνο, και την αντικατέστησαν με την τουρκική σημαία. Λίγες ημέρες μετά θα ξεσπούσε η κρίση των Ιμίων, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη των τρωτών σημείων μιας αδύναμης -πολιτικά και στρατιωτικά- ελληνικής ηγεσίας εκείνη την χρονική περίοδο, την “μετατροπή” των ελληνικότατων (βάσει διεθνών συνθηκών) Ιμίων σε “γκρίζες ζώνες” και, κυρίως, τον τραγικό χαμό (στις 31 Ιανουαρίου του 1996) 3 Ελλήνων αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού. του υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οι 3 άτυχοι αξιωματικοί δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς (επισήμως αποδίδονται στην κακοκαρία και στην απώλεια προσανατολισμού του πιλότου), ωστόσο διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους Τούρκους καταδρομείς που είχαν αποβιβαστεί, νωρίτερα, στην μικρή Ίμια.

Την μνήμη των 3 αδικοχαμένων αυτών αξιωματικών θέλησε, σήμερα, να τιμήσει (όπως κάθε χρόνο) η Πατριωτική Κίνηση Πολιτών Καβάλας, με μια μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Κήπου της δημαρχίας Καβάλας. Παρόντες ήταν, επίσης, και εκπρόσωποι Πατριωτικών Κινήσεων από πολλές πόλεις, τόσο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και άλλων περιοχών όπως από την Θεσσαλονίκη και την Λάρισα. Οι συγκεντρωθέντες θέλησαν, με αυτό τον τρόπο, να αποτίσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αυτούς που έπεσαν “τοις κοίνων ρήμασι πειθόμενοι”. Δεν έχασαν, όμως, την ευκαιρία να στηλιτεύσουν και την πολιτική ηγεσία τόσο εκείνης της περιόδου όσο και την σημερινή.

[EasyGallery id=’ΜνημόσυνοΝεκροίΊμια’]
Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε φωτογραφίες από την συγκέντρωση στην μνήμη των 3 αξιωματικών που σκοτώθηκαν στα Ίμια

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments