ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 09 Φεβρουαρίου 2012
  • Views148

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=sEvJjdNIG8c[/tube]

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έληξε ένας μαραθώνιος 8 ωρών, αφού τόσο διήρκεσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Μια σύσκεψη η οποία πέρασε από 40 κύματα (αφού αναβλήθηκε πολλές φορές) και που, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί και αύριο (αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα σίγουρο).

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε στις 17:15 το απόγευμα, ενώ όλοι περίμεναν να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε πίστωση χρόνου από τον πρωθυπουργό για την μελέτη της συμφωνίας με την Τρόικα για το νέο μνημόνιο, καθώς δεν είχε λάβει έγκαιρα το μεταφρασμένο κείμενό της, το οποίο προβλέπει:

– Μείωση 22% στον κατώτατο μισθό ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
– Μείωση επικουρικών 15% μεσοσταθμικά από 150 ευρώ και άνω(το ποσοστό παραμένει ακόμα ανοικτό)
– Μείωση 15% στις κύριες συντάξεις των ευγενών ταμείων (ΔΕΗ,ΟΤΕ, Τραπεζών κ.λ.π)
– Άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– 15.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ μέσα στο 2012
– Μετενέργεια στο τρίμηνο απο εξάμηνο

(διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο του νέου μνημονίου)

Ο κ. Καρατζαφέρης μπορεί, τελικά, να συμμετείχε στην σύσκεψη, ωστόσο το παρασκήνιο γινόταν ολοένα και εντονότερο.

Πολλά ήταν τα γεγονότα που έδειχναν, όλο το απόγευμα, ότι τα μάτια ολόκληρου του οικονομικού και πολιτικού κόσμου στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ήταν στραμμένα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι απειλές, μάλιστα, της Standard and Poor’s για -προσωρινή- υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας” όσο οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα συνεχίζονταν (με ταυτόχρονη διαβεβαίωση, ωστόσο, του οίκου αξιολόγησης για άμεση αναβάθμιση σε περίπτωση επίτευξης της συμφωνίας), οι προβλέψεις του ίδιου οίκου για μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ακόμα και σε περίπτωση κουρέματός του κατά 70%, τα αυστηρά μηνύματα του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για άμεση τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων, αλλά και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Μάϊκλ Νούναν ότι σε περίπτωση που συμβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αναδιάρθρωση χρέους, θα απαιτήσει το ίδιο και για τη χώρα του, είναι μερικά από αυτά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέστειλαν έγγραφο στον πρωθυπουργό, με το οποίο ζητούν επιμήκυνση της θητείας του με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει λάβει.

Οι διαφωνίες που προέκυψαν κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήταν πολλές. Το βασικότερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις ήταν οι επικουρικές συντάξεις, σημείο στο οποίο ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε από την αρχή τις αντιρρήσεις τους. Στο σημείο αυτό υπήρξε υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά, καθώς ο πρώτος δεν επιθυμούσε να υπάρξει μείωση στις κύριες, ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν αρνητικός στη μείωση των επικουρικών. Τις δικές του ενστάσεις διετύπωσε και ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος φέρεται να δήλωσε Εγώ με το πιστόλι στον κρόταφο δεν υπογράφω.

Τελικά, μετά από περίπου 8 ώρες, η σύσκεψη διεκόπη, ενώ λίγη ώρα αργότερα από το γραφείο του πρωθυπουργού εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο-οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις.

Πρώτος εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος προχώρησε σε μια δήλωση εμπνευσμένη από τον Καβάφη, με πολλά υπονοούμενα:

[dailymotion clip_id=”xogjrn”]

Λίγο αργότερα εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς και μετέβη αμέσως στα γραφεία του κόμματος, όπου τον περίμενε (μετά από προσωπική οδηγία του) η εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ. Σύμφωνα με τον ίδιο,

[dailymotion clip_id=”xogkrd”]

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεινε ο πρωθυπουργός με τον κ. Παπανδρέου και τους υπουργούς Οικονομικών Ε. Βενιζέλο και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, για να συνεχίσουν την σύσκεψη, αυτή την φορά με τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας. Η σύσκεψη αυτή αναμένεται να κρατήσει αρκετές ώρες, ενώ δεν αποκλείεται να ξανακληθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο οι ηγέτες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πριν από λίγα λεπτά εξεδόθη, από το γραφείο του κ. Καρατζαφέρη, η παρακάτω ανακοίνωση:

Δεν προτίθεμαι να υπογράψω μία σύμβαση εντός ελάχιστων ωρών της οποίας το περιεχόμενο σε πολλά σημεία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Και κυρίως δεν θα υπογράψω γιατί δεν θα μας έχουν προσκομισθεί αυτά τα οποία κύριε πρωθυπουργέ με την επιστολή μου σας ζήτησα. Ευχαριστώ για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας και σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι στις προθέσεις και στο αίσθημα της ευθύνης μου το να σταθώ με τις ενστάσεις μου εμπόδιο στη κυβέρνηση.

[dailymotion clip_id=”xogkiy”]

Όλα δείχνουν ότι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος (και, εν πολλοίς, προσυμφωνημένου) “θανάτου” των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων θα έχει και συνέχεια…

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments