ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ — 09 Ιουνίου 2013
  • Views842

Το σημερινό μας σημείωμα έχει σχέση με την διοικητική δομή της χώρας. Ιστορικά εξετάζουμε πότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα ο θεσμός των Περιφερειών και ειδικότερα τι έγινε στην περιοχή μας.
Ο Νόμος 3200 ενώ κατήργησε τις γενικές διοικήσεις δεν έθιξε τις διανομαρχιακές υπηρεσίες των υπουργείων, οι οποίες εξακολουθούσαν λειτουργούν με τις αρμοδιότητες που είχαν. Οι υπηρεσίες αυτές ήταν γνωστές ως επιθεωρήσεις. Με Νόμο το 1970 ορίστηκε ότι οι υπηρεσίες αυτές, κάθε Υπουργείου, δεν μπορεί να είναι περισσότερες από επτά σε όλη την επικράτεια. Καθορίστηκαν ακόμη επτά πόλεις ως έδρα κάθε διανομαρχιακής υπηρεσίας του κάθε Υπουργείου μια από τις πόλεις ήταν και η Καβάλα.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Με την ίδια απόφαση διαμορφώθηκαν και οι επτά μείζονες περιφέρειες. Η πρώτη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με του Νομούς Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου με έδρα την Καβάλα. Το 1971 σε κάθε μια από τις επτά μείζονες περιφέρειες τοποθετήθηκε «συντονιστής» . Ο επικεφαλής της Περιφερειακής διοίκησης ονομάσθηκε Υφυπουργός υπαγόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών.
Στην Καβάλα τοποθετήθηκε επικεφαλής ο Κωνσταντίνος Μπράβος που είχε διατελέσει Νομάρχης Μαγνησίας και Φλώρινας.
Οι αρμοδιότητες των διανομαρχιακών υπηρεσιών καθορίσθηκαν με διατάγματα . Ακολούθησε οργάνωση κατά μείζονα περιφέρεια (είχαν δημιουργηθεί εφτά) στις οποίες εντάχθηκαν οι υπηρεσίες των Υπουργείων. Προέκυψαν έτσι οι εφτά νέες περιφερειακές διοικητικές μονάδες που κάθε μια περιλάμβανε την υπηρεσία αναπτύξεως περιφέρειας και τις επιθεωρήσεις εκπαιδεύσεως, κοινωνικών υπηρεσιών, εμπορίου, γεωργίας, βιομηχανίας, δημοσίων έργων, εσωτερικών, εφοριών τελωνείων, δημοσίων διαχειρίσεων, εργασίας και συγκοινωνιών.

Ο ΚΑΒΑΛΙΩΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τον Αύγουστο του 1971 ο Καβαλιώτικος τύπος αναγγέλλει την έλευση του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Μπράβου. «την μεσημβρίαν της 30ης Αυγούστου αφίχθη είς την Καβάλαν έδραν του ο Υφυπουργός Κ. Μπράβος και ανέλαβε τα καθήκοντά του ως γενικός διευθυντού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τον Κ. Μπράβο υπεδέχθησαν εις τα σύνορα του Νομού Καβάλας αι αρχαί της πόλεως..»
Ο θεσμός των Περιφερειακών διοικήσεων κράτησε μέχρι το 1973 , επιχειρήθηκε μια συστηματικότερη ρύθμιση των διοικητικών θεμάτων, όμως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους καταργήθηκαν όλες αυτές οι διοικήσεις.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

Παρέμειναν όμως οι διανομαρχιακές υπηρεσίες των Υπουργείων οι οποίες τις συγκροτούσαν. Μαζί με τις περιφερειακές διοικήσεις καταργήθηκαν και τα συμβούλια των διοικήσεων που είχαν συσταθεί το 1971, που συγκροτούνταν από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επαγγελματικών συλλόγων.
Στην Καβάλα παρέμειναν οι επιθεωρήσεις σε συνδυασμό και με την παρουσία των διοικήσεων των σωμάτων ασφαλείας σε επίπεδο γεωγραφικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι Νομάρχες είχαν νέες αρμοδιότητες, οι οποίες δόθηκαν από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 άρχισε η συζήτηση για την δημιουργία αιρετών οργάνων διοίκησης σε επίπεδο Νομού.

ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΟ 1987

Ο θεσμός της Περιφερειακής διοίκησης έρχεται ξανά στο προσκήνιο το 1987 . Η χώρα χωρίζεται σε 13 Περιφέρειες, πέραν γεωγραφικών ορίων , στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούνται τρεις Περιφέρειες. Ο Ν. Σερρών , αν και γεωγραφικά στην Ανατολική Μακεδονία, διοικητικά εντάσσεται στη Κεντρική Μακεδονία. Ουσιαστικά αποκόπτεται και κάθε σχέση με την Καβάλα.
Έδρα της περιφέρειας ορίζεται η Κομοτηνή του Ν. Ροδόπης. Το σκεπτικό ορισμού της Κομοτηνής ως έδρας, περιλαμβάνει και ..εθνικούς λόγους.
Η Καβάλα διατηρεί, μέρος των περιφερειακών υπηρεσιών που είχε, με σταδιακή όμως αποδυνάμωση.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Πρώτος Γ. Γ. ορίζεται ο Ευάγγελος Ρογκάκος, μέχρι τότε Νομάρχης Δράμας (το 1993 είχε διατελέσει και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως). Το 1989 τον διαδέχεται , οριζόμενος από τη Ν.Δ. ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Στη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. (1990-1993) είχαμε έναν ακόμα Περιφερειάρχη τον Χαράλαμπο Λιναρδόπουλο (διετέλεσε στη συνέχεια Γ. Γ. του Δήμου Πειραιά) .
Το Π.Α.Σ.Ο.Κ. το 1993 ορίζει Γενικό Γραμματέα τον Λαρισαίο Δημήτρη Παπαβασιλείου (ο οποίος ήταν και υποψήφιος Βουλευτής στη Λάρισα στη συνέχεια). Ο Αθανάσιος Λαγός, για σύντομο χρονικό διάστημα τοποθετείται Γενικός Γραμματέας. Ο Χάρης Τσίοκας διαδέχεται τον Α. Λαγό (ο Χ. Τσιόκας εκλέχθηκε στη συνέχεια Βουλευτής στη Β. Περιφέρεια Θεσσαλονίκης) .
Ο Σταύρος Καμπέλης ήταν από τους μακροβιότερους Περιφερειάρχες (διετέλεσε στη συνέχεια και μέχρι τον Μάρτιο του 2004 Γ. Γ . του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) .
Από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ήταν Γενικός Γραμματέας, ήρθε στη θέση του Σ. Καμπέλη, ο γιατρός Άρης Παπαδόπουλος. Μετά από τρία χρόνια παρουσίας του στην Περιφέρεια τον διαδέχθηκε ο Ζαφείρης Σακελλάρης (είχε διατελέσει Δήμαρχος Ανθεμούντας και πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Χαλκιδικής). Μόλις έξι μήνες ήταν η θητεία του Ζ. Σακελλάρη, που παραιτήθηκε με την αλλαγή της κυβέρνησης (8-3-2004). Η Ν. Δ. όρισε Περιφερειάρχη τον Μιχάλη Αγγελόπουλο (υποψήφιο Βουλευτή στις εκλογές του 2000 και του 2004 στη Σάμο. Η θητεία του Αγγελόπουλου ήταν η μακροβιότερη για περιφερειάρχη ξεπέρασε τα τρία χρόνια. Δημήτρης Σταμάτης , πρώην βουλευτής τοποθετήθηκε στη θέση του Μ. Αγγελόπουλου. Ο Σταμάτης παρέμεινε στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009. Η νέα κυβέρνηση τοποθέτησε Περιφερειάρχη την Θεοδώρα Κόκλα. Είναι η πρώτη γυναίκα Περιφερειάρχης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Του Κώστα Παπακοσμά

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments