ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 28 Ιουλίου 2013
  • Views204

Η ενεργεία στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά – Ομπαμα

Τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας θα συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου. Αυτό αναφέρει ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, σε άρθρο του στον ιστότοπο “The Hill”.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγόπουλος επισημαίνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συζητήσουν μια σειρά κρίσιμων θεμάτων για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως τονίζει, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική στρατηγική θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη -σε γεωγραφικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο-, καθώς και σ’ ένα κρίσιμο σημείο για τις ενεργειακές διαδρομές Ανατολής-Δύσης, ενισχύοντας σταδιακά το ρόλο της στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.
Στη συνέχεια, ο πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ κάνει αναφορά στην πρόσφατη επιλογή του Trans Adriatic Pipeline (TAP), σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου», υπογραμμίζοντας ότι ο TAP εξασφαλίζει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και μεγαλύτερη ενεργειακή διαφοροποίηση, όχι μόνο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δέλεαρ σε επιχειρήσεις για να περάσουν τη μείωση του φπα στην εστίαση στους καταναλωτές

Μόνο μερικώς θα περάσει στους καταναλωτές η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% από την πρώτη Αυγούστου, οπότε και τίθεται το μέτρο σε εφαρμογή.
Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μειώσεις της τάξης του 5% έναντι της αναμενόμενης 8,1%, που προκύπτει από τη μείωση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, η μερική αυτή μείωση δεν θα μετακυλιστεί στο 1/4 των προιόντων εστίασης.
Η συμφωνία τιμής που υπέγραψαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τους φορείς του κλάδου της εστίασης διασφαλίζει το περίφημο ειδικό σήμα, μπλε χρώματος, για όσες εταιρείες μειώσουν τις τιμές τους τουλάχιστον σε ποσοστό 5%. Από τη μείωση αυτή μπορούν να εξαιρέσουν το 1/4 των προϊόντων στον τιμοκατάλογό τους.
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας που συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί και οι φορείς του κλάδου εστίασης, αναγνώρισε τις προσπάθειες συγκράτησης των τιμών στον κλάδο κατά το προηγούμενο διάστημα.
Από την υποχρέωση της μείωσης των τιμών σε ποσοστό 5% κατ’ ελάχιστον εξαιρούνται τα αλκοολούχα ποτά, δεδομένου ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν αφορά αυτά. Στον νέο τιμοκατάλογο θα αναφέρεται υποχρεωτικά και η παλαιά τιμή, ώστε ο καταναλωτής να αντιλαμβάνεται τη μείωση.
Η συμφωνία περιλαμβάνει και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που θα περάσουν τις μειώσεις στην κατανάλωση, όπως προτεραιότητα σε σειρά ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων ενίσχυσης για όσο διάστημα διαρκεί η συμφωνία.

Συνάντηση Γεροντοπουλου – Βαρθολομαίου στο Φανάρι

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε στο Φανάρι ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος.
“Ήλθα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων μου. Συζητήσαμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για όλα τα θέματα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο. Τόνισα στον Παναγιότατο, ότι η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλει για την επίλυσή τους” δήλωσε ο κ. Γεροντόπουλος μετά τη συνάντηση.
Ο κ. Γεροντόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων και φορείς της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης. Συζήτησαν θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των ομογενών, την οργάνωσή τους, ενώ ενημερώθηκε και για την πορεία της διαδικασίας επιστροφής των περιουσιών.

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments