ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 14 Μαρτίου 2013
  • Views699

Μια πρώτη επίσημη απόφαση «εξευρωπαϊσμού» των κοιτασμάτων της Ν.Α. Μεσογείου, ψηφίστηκε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η έκθεση «Ευρωπαϊκός Οδικός Ενεργειακός Χάρτης μέχρι το 2050» είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό δημόσιο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζει την σπουδαιότητα των υδρογονανθράκων της περιοχής μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στο κείμενο το οποίο υποστήριξε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα και υπερψηφίστηκε, τονίζεται ότι η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες, και ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές.
Επίσης υπογραμμίζεται ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα Είναι επίσης, η πρώτη απόφαση της Ε.Ε. που ζητά να δοθεί έμφαση στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΕΕΖ) των κρατών – μελών της Ε.Ε. και των σχετικών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη Σύμβαση UNCLOS, την οποία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ καθαυτή.
Για την ψηφοφορία για τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο ήταν 505 υπέρ και 91 κατά. Η συνολική ψηφοφορία επί της έκθεσης ήταν 377 υπέρ και 195 κατά.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα της ΕΕ είναι πολύ σημαντικό, διότι για πρώτη φορά η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, που αποτελεί πλέον τμήμα της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ,  γίνεται θέμα μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών και όχι απλά ένα διμερές θέμα, όπως θέλει στην περίπτωσή μας να αντιμετωπιστεί η Τουρκία. Δηλαδή ως μία Ελληνο-Τουρκική διαφορά και διαπραγμάτευση.
Αντίθετα πλέον με αυτό το ψήφισμα αποτελεί η ενδεχόμενη μελλοντική ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, ένα διεθνές θέμα μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών, μεταξύ άλλων και της γείτονας Τουρκίας.
To ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, αμέσως μετά την ρηματική διαμαρτυρία της Τουρκίας στον ΟΗΕ για την Ελληνική ΑΟΖ και αποτελεί μήνυμα προς την Τουρκία, που πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της. Εάν αυτό συνδυαστεί με τις πρόσφατες δηλώσεις στήριξης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ολάντ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, σχετικά με την Ανακήρυξη της Ελληνική ΑΟΖ, αλλά και την συμφωνία με την ίδια χώρα για την ενοικίαση φρεγατών, με σκοπό την προστασία του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και διεκδικούνται από την Τουρκία, φαίνεται ότι η Τουρκία έχει στριμωχθεί, προς όφελος της Ελλάδας και το κυριότερο είναι ότι φαίνεται οι αποφάσεις να έχουν ήδη ληφθεί.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα εμπλακεί η χώρα μας, σε μία πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία για την ΑΟΖ, με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, κάτι που το βρίσκουμε εξαιρετικά πιθανό εάν συνδιάσουμε και τις πρόσφατες “Περίεργες” δηλώσεις Σόιμπλε, για τον κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη λόγω της κρίσης.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments