ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 08 Μαρτίου 2013
  • Views224

Σοβαρούς τριγμούς στη συγκυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ ζητά την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά», που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου, ουσιαστικά, απειλεί να μην το στηρίξει αν μείνει ως έχει.

Τις ενστάσεις της ως προς το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Αρβανιτόπουλος την Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής διατύπωσε η ΔΗΜΑΡ τόσο λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του, όσο και την Πέμπτη, δηλαδή μια μέρα μετά, με δηλώσεις της υπευθύνου του τομέα Παιδείας του κόμματος, Μαρίας Ρεπούση.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη η κυρία Ρεπούση ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» για την αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη δικαιολογία ότι αυτό δεν υπακούει σε ακαδημαϊκά κριτήρια.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, υπογράμμισε πως δεν έχει τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την κατάργηση, την αλλαγή και τη μετονομασία των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόσυρσης του σχεδίου «Αθηνά», ανέφερε, επίσης, πως σύμφωνα με τον νόμο 4009 απαιτείται και η γνώμη της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) πράγμα που δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Μάλιστα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επισήμανε, ακόμη, ότι για να γίνει αναδιάρθρωση είναι αναγκαία η συμμετοχή των θεσμικών οργάνων, η αντικειμενικότητα των κριτηρίων η διαφάνεια των διαδικασιών και η υπερίσχυση του δημόσιου συμφέροντος.

«To σχέδιο Αθηνά δημιουργεί προβλήματα στα Ιδρύματα και τους σπουδαστές»

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ, λίγη ώρα πριν παρουσιασθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο για την αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόνιζε πως το σχέδιο «Αθηνά» «δεν διέπεται από ακαδημαϊκή λογική, υπακούει σε πελατειακά συμφέροντα και δημιουργεί τελικά πολλά προβλήματα στα Ιδρύματα, στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους».

Παράλληλα, στη χθεσινή του ανακοίνωση ο τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις του κόμματος μέσω των οποίων επιχειρούνταν «μια ουσιαστική αναδιάρθρωση με την δημιουργία κοινοπραξίας Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων & Ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια και την Ιδρυση μεγάλων σχολών στη βάση διεθνών προτύπων» και δεν «έθεσε σε λειτουργία τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας»

«Η χώρα έχασε άλλη μία ευκαιρία να μεταρρυθμίσει την ανώτατη εκπαίδευσή της, να την συγχρονίσει με βάση τις διεθνείς επιστημολογικές εξελίξεις, να την κάνει μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας» κατέληγε η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Τα «πελατειακά συμφέροντα» που εξαφανίστηκαν σε δεύτερη ανακοίνωση

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι λίγη ώρα μετά την πρώτη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ την Τετάρτη, το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου εξέδωσε δεύτερη, διορθωτική ανακοίνωση, από την οποία έχει αφαιρεθεί εντελώς η αρχική αναφορά σε «πελατειακά συμφέροντα».

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments