ΥΓΕΙΑ — 08 Ιουνίου 2012
  • Views166

Από το 1980 έως το 2008 διπλασιάστηκαν τα ποσοστά παχυσαρκίας σε ολόκληρο τον κόσμο, καταδεικνύουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρωταθλήτρια χώρα στην παχυσαρκία – αναλογικά έχει τον πιο παχύσαρκο πληθυσμό από κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα. Στη Νέα Υόρκη ο Δήμαρχος Michael Bloomberg ηγείται της εκστρατείας ενάντια στο πάχος,  η οποία σκοτώνει 5.000 κατοίκους της πόλης κάθε χρόνο. Τα 2/3 όλων των Αμερικανών είναι υπέρβαροι και το ένα τρίτο παχύσαρκοι σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Ακολουθούν, κατά περίεργο τρόπο, ο Παναμάς, η Σαουδική Αραβία και έξι νησιά του Ειρηνικού.

Το 2008, 500 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη βρέθηκαν παχύσαρκοι και άλλα 145 εκατ. υπέρβαροι. Ο μισός περίπου πληθυσμός της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής είναι υπέρβαροι και περίπου το 8% όλων των Αφρικανών είναι παχύσαρκοι. Την ίδια στιγμή σε 1 δις περίπου υπολογίζονται οι κάτοικοι του πλανήτη που είναι υποσιτιζόμενοι. Εκατοντάδες εκατομμύρια πάνε κάθε βράδυ για ύπνο πεινασμένοι. Αιτία δεν είναι τα αποθέματα της τροφής, τα οποία είναι αρκετά για όλους μας, αλλά ο τρόπος που διανέμεται  και το γεγονός ότι στις χώρες του τρίτου κόσμου ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει φαγητό.

Έτσι στη Δύση, το 1/3 της παραγόμενης τροφής καταλήγει στα σκουπίδια, γιατί χαλάει πριν φτάσει στον καταναλωτή ή πετιέται στα σπίτια αμέσως μετά. Η αγροτική παραγωγή με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι αρκετή για να τραφεί ο πλανήτης ακόμα κι αν ο πληθυσμός του ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια. Ο κίνδυνος όμως, τα επόμενα πενήντα χρόνια, είναι να γίνει η παχυσαρκία η νούμερο ένα απειλή για την υγεία.

Και αυτό γιατί οι αρρώστιες μπορούν να καταπολεμηθούν με φάρμακα,  η παχυσαρκία όχι. Ο κόσμος πλέον βγάζει το ψωμί του καθήμενος. Οι θερμίδες που χρειάζεται να καταναλώσει μειώνονται αλλά η αγροτική υπερπαραγωγή, υποβοηθούμενη από τις νέες τεχνολογίες, οδήγησε σε ραγδαία πτώση στην τιμή του φαγητού ενώ ταυτόχρονα περισσότεροι άνθρωποι απέκτησαν περισσότερα χρήματα και περισσότερη, ευκολότερη πρόσβαση σε ποικιλία νόστιμου, αλλά εξαιρετικά παχυντικού φαγητού.

Η παχυσαρκία, λένε οι ειδικοί, είναι αντίθετα από τις υπόλοιπες, μια νόσος επιλογής. Αυτό σημαίνει ότι καταπολεμείται, όσο δύσκολο κι αν είναι να τρώει κανείς υγιεινά… Το 2003 ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης απαγόρευσε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά στα σχολεία και τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα ποσοσστά παχυσαρκίας στους μαθητές μειώθηκαν κατά 5%. Τα McDonald’s ωστόσο, δεν θα είναι τόσο εύκολο – μάλλον ακατόρθωτο- να τα απαγορεύσει…

Πηγή: salt.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments