ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 12 Μαρτίου 2012
  • Views190

Το Στέκι της Πόλης αποδείχτηκε, τελικά, πολύ μικρό για να χωρέσει το κοινό που θέλησε, χθες το πρωί, να παρακολουθήσει την ημερίδα που διοργάνωσε το παράρτημα Καβάλας του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδας, με αντικείμενο τον τραυλισμό. Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό, οι λογοθεραπευτές Γεώργιος Νταλταγιάννης και Σωτήρης Σωτηριάδης ανέπτυξαν, μέσα από τις ομιλίες τους, τον ορισμό του τραυλισμού, τα συμπτώματά του και τον τρόπο θεραπείας ή αντιμετώπισής του.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι 2 λογοθεραπευτές, ο τραυλισμός αποτελεί μια διαταραχή της ομαλής ροής της ομιλίας. Μπορεί να εμφανιστεί επίκτητα ή αναπτυξιακά (με την δεύτερη μορφή να αποτελεί τη συχνότερα εμφανιζόμενη). Συνίσταται στις επαναλήψεις ήχων, συλλαβών ή και λέξεων, στο μπλοκάρισμα κατά την ομιλία και στις επιμηκύνσεις λέξεων.

Οι λόγοι, δε, στους οποίους μπορεί να οφείλεται ο τραυλισμός είναι είτε νευρολογική δυσλειτουργία (λόγω αποκλίνουσας νευρολογικής οργάνωσης του μηχανισμού ομιλίας σε συνδυασμό με τυχόν ευάλωτη ψυχοσύνθεση) είτε κληρονομικότητα.

Παράλληλα, όμως, με τον τραυλισμό, στην ημερίδα ακούστηκαν και σχολιάστηκαν και έννοιες όπως μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία), διαταραχές φώνησης (π.χ. αφωνία), φωνολογικές διαταραχές (π.χ. αντικατάσταση ή απαλοιφή φωνημάτων) και αυτισμός.

[EasyGallery id=’Ημερίδατραυλισμός’]
Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε φωτογραφίες από την ημερίδα περί τραυλισμού

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(1) Reader Comment

  1. Να συμπληρώσω τα ονόματα και των άλλων δύο ομιλητών. Ευθυμία Μονοβασίλη και Στέλιος Πυραλεμίδης.