ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 05 Ιουνίου 2013
  • Views157

Με το «γάντι» προσπάθησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να επιχειρηματολογήσει ότι δεν πρέπει επί του παρόντος να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν το ξέκοψε, είπε ότι είναι σημαντικό θέμα και έσπευσε να προσθέσει πως «το θέμα αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να υποβαθμίσει τη συνολική είσπραξη φόρων και τις δεσμεύσεις που έχουν υπάρξει, διότι τώρα δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό».

Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε ένταση των μεταρρυθμίσεων για να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να απελευθερωθούν οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να έλθουν οι επενδύσεις και να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία, που όπως είπε ανησυχεί ιδιαίτερα το ΔΝΤ. Αίσθηση προκάλεσε και η απάντησή της σε ερώτηση για το πόσο μακριά ή κοντά βρίσκεται η Ελλάδα στο να γίνει μια «ιστορία επιτυχίας» (success story), με την κ. Λαγκάρντ να δηλώνει πως ελπίζει ότι «η οικονομία βρίσκεται σε πορεία να γίνει μια ιστορία επιτυχίας».

Διπλωματική ήταν η τοποθέτησή της και για τον νέο γύρο απομείωσης του ελληνικού χρέους. Τονίζοντας πως «δεν μιλάμε για κουρέματα» φρόντισε να διευκρινίσει πως «είναι θέμα των Ευρωπαίων να αποφασίσουν τι μορφή θα πάρει» η δέσμευση της ΕΕ να κάνει ό,τι απαιτείται, όταν η χώρα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. «Αυτές είναι πολύ σημαντικές δεσμεύσεις, που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί τι μορφή θα λάβουν, αλλά πολύ ευρείες και ισχυρές σε θέματα αρχών», είπε, τονίζοντας πως το ΔΝΤ εξετάζει το γενικό πλαίσιο, πόσο ισχυρή είναι η δέσμευση και ποιες είναι οι προϋποθέσεις.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments