ΚΑΒΑΛΑ — 25 Ιουλίου 2012
  • Views133

Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ,
Καταρχήν με την ευκαιρία της παρούσας επιστολής θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση σας, στο κάλεσμα μου να συναντηθούμε και να συζητήσουμε σημαντικά θέματα – προβλήματα των μικρομεσαίων επιτηδευματιών.
Ο λόγος σύνταξης της παρούσας επιστολής είναι και για να αποκτήσετε εγγράφως τις θέσεις και τις προτάσεις μας, αλλά και για να ενημερωθούν οι πολίτες όλης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. μέσω των αντίστοιχων Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών ανά Νομό, τα αποτελέσματα της συνάντησης μας.
Η ατζέντα των θεμάτων λοιπόν αποτελούνταν από οχτώ θέματα: 1)Παραεμπόριο, 2)Φορολογία εισοδήματος, 3)ΦΠΑ, 4)Επιδότηση 12%, 5) Πιστοποιήσεις επαγγελμάτων, 6)Απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων, 7)Πνευματικά δικαιώματα και 8)Ρυθμίσεις στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
Για το παραεμπόριο σας ζήτησα να με ενημερώσετε σε πιο στάδιο έχει φτάσει η πρόταση Νόμου που σας παρουσιάσαμε προεκλογικά σχετικά με την ποινικοποίηση του παραεμπορίου και για την οποία είχατε αναλάβει (με την σύμφωνη άποψη όλων των τότε Βουλευτών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.) να καταθέσετε στα αρμόδια Υπουργεία, με σκοπό να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή. Για το θέμα με ενημερώσατε ότι θα το προωθήσετε στον ομόλογο σας κο Σκορδά στο Υπουργείο Ανάπτυξης και μου δώσατε μάλιστα τα στοιχεία επικοινωνίας του, με σκοπό να του προωθήσω την πρόταση και εγώ από την Ομοσπονδία Καβάλας.
Για την φορολογία εισοδήματος και το ΦΠΑ, σας ζήτησα να υποστηρίξετε τις προτάσεις μας, να υπάρξει δραστική και άμεση μείωση και για τα δύο, ώστε να ανασάνουν οι Μ.ΜΕ (μικρομεσαίοι επιτηδευματίες) Μας εξηγήσατε ότι για το θέμα αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και πως ούτος η άλλος αυτός είναι και ο Κυβερνητικός στόχος και μόλις υπάρξει κάποιο νέο θα ενημερωθούμε άμεσα.
Για την επιδότηση του 12% σας εξέφρασα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, για την καθυστέρηση της οριστικής απόφασης επί του θέματος και φυσικά της καταβολής του, στους δικαιούχους επαγγελματίες. Τόνισα για ακόμη μια φορά την ανάγκη να συνεχίσει να δίνεται η επιδότηση, σε ποσοστό 12% για όλη την Περιφέρεια. Για το θέμα με ενημερώσατε ότι εργάζεστε σε κάθε περίπτωση στο να είναι το ποσοστό της επιδότησης ίδιο σε όλη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Για το ύψος της επιδότησης επιφυλάσσεστε να μην απαντήσετε άλλα για εσάς ως βάση εργασίας θα είναι το 12%.
Σας ανέλυσα την ανάγκη για πιστοποίηση όλων των επαγγελματιών, καθώς σήμερα υπάρχουν δυστυχώς επαγγελματίες σε αρκετούς κλάδους απασχόλησης οι οποίοι δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για την δραστηριοποίηση τους. Ως παράδειγμα σας έδωσα το επάγγελμα των μαραγκών. Επίσης για το ίδιο θέμα συζητήσαμε και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για όλα τα επαγγέλματα, με την οποία να ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι ευθύνες των επαγγελματιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθάριζε αμέσως το εκάστοτε επάγγελμα, από τους «τυχοδιώκτες» καθώς οι ασφαλιστικές καλύπτουν ευθύνες μόνο από πιστοποιημένους επαγγελματίες. Παράλληλα θα δοθεί ώθηση στην ασφαλιστική Βιομηχανία η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την κρίση και θα διασφαλιστούν εν κατακλείδι και επιτέλους το κοινωνικό σύνολο από υπηρεσίες «μαϊμού». Τέλος θα δημιουργηθεί επιπλέον κρατικό όφελος από τον φόρο ασφαλίστρων, με την ελάχιστη επιβάρυνση των επαγγελματιών καθώς τα ασφάλιστρα του κλάδου ασφάλισης ευθυνών είναι πολύ χαμηλά. (σύντομα μάλιστα αυτή η επιβάρυνση θα ήταν αμελητέα καθώς με το ξεσκαρτάρισμα των επαγγελματιών θα μεγάλωνε η «πίτα» απασχόλησης για τους «καθαρούς» επαγγελματίες).
Για την απασχόληση των επιδοτούμενων ανέργων, σας πρότεινα να επανεξετάσετε, άμεσα τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης Καραμανλή, να μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε επίδομα μεταβατικής εργασίας. Να υποχρεούνται δηλαδή όλοι οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα να απασχολούνται σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση ή και σε δήμους. Έτσι αυτόματα θα διευκολυνόταν οι επιχειρήσεις και οι Δήμοι σοβαρά στο να αναπτυχθούν και παράλληλα θα δημιουργόταν οι πρακτικές εκείνες που θα δημιουργήσουν μόνιμη απασχόληση με μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από ότι σήμερα. Για το συγκεκριμένο θέμα μου είπατε ότι θα το εξετάσετε από όλες τις πτυχές του και θα με ενημερώσετε ανάλογα.
Για τα πνευματικά δικαιώματα σας ανέλυσα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σημειώνοντας ότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο αισχροκερδούν στις πλάτες των επαγγελματιών, εκμεταλλευόμενοι έναν Νόμο άδικο και ελλιπή από την πλευρά της λειτουργίας του όλου συστήματος. Σας πρότεινα λοιπόν να εξετάσετε άμεσα την αλλαγή του Νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα και την ανάληψη όλης της διαχείρισης του συστήματος από το δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργόταν επιτέλους ένα ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας αυτής της «επιχείρησης», οι καλλιτέχνες θα αποκτούσαν ξεκάθαρα τα προβλεπόμενα έσοδα τους και το κράτος θα αποκτούσε πολλά εκατομμύρια ευρώ ως έσοδα. Βέβαια όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση των τελών για πνευματικά δικαιώματα σε ποσοστό τουλάχιστον 60%. Σήμερα η αναλογία της «μοιρασιάς» των εσόδων είναι 20% για τους καλλιτέχνες – δημιουργούς και 80% για τα λειτουργικά έξοδα αυτών των εταιριών που εισπράττουν. Αφού μείνατε έκπληκτος από τα ανωτέρω νούμερα, μου είπατε ότι θα δείτε και αυτό άμεσα, για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η κατάσταση.
Τέλος, συζητήσαμε για πολύ ώρα για τις ρυθμίσεις που σας προτείνουμε να γίνουν στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Για το ΙΚΑ να δοθεί η δυνατότητα στους υπόχρεους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση, συμπεριλαμβάνοντας όμως ως οφειλή κάθε χρωστούμενο έως και 30 Ιουνίου 2012, χωρίς την υποχρέωση πληρωμής οποιοσδήποτε ποσού πριν από την 30/06/2012 για την ενεργοποίηση της ρύθμισης. Εξάλλου σας ανέφερα ότι αυτή είναι και η πρόταση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Σχετικά με τον ΟΑΕΕ να υπάρξει ρύθμιση όλων των παλαιών οφειλών με ανώτερη δόση τα 150 €/μήνα για τους επαγγελματίες που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 10χιλ€, δόση στα 100€/μήνα για τους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα από 7 έως 10χιλ€ και δόση στα 50€/μήνα για όσους έχουν κάτω από 7χιλ€ ετήσιο εισόδημα. Παράλληλα όμως και απαραίτητα να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες να κατεβούν όσες κατηγορίες ασφάλισης θέλουν και για όσο διάστημα θέλουν (σήμερα μπορούν να κατέβουν μέχρι δυο κατηγορίες και για τρία μόνο έτη). Σας τόνισα όμως ότι μόνο αν ισχύσουν ταυτόχρονα και τα δύο (δηλ 1ον δόση παλαιών οφειλών ανάλογα με το εκάστοτε εισόδημα και 2ον επιλογή κατηγορίας ασφάλισης) θα υπάρξει αφενός η δυνατότητα των επαγγελματιών να πληρώνουν και αφετέρου επιτέλους και ο ΟΑΕΕ να αρχίσει να εισπράττει. Επίσης για να σας πείσω το πόσο τραγικά είναι τα πράγματα με τον ΟΑΕΕ, ιδιαίτερα στα επαγγέλματα που απασχολούνται στην οικοδομή, σας ανέφερα την απόφαση των Σωματείων Καβάλας, Ηλεκτρολόγων, Υδραυλικών, Ψυκτικών, Επιπλοξυλουργών και Συντηρητών Καυστήρων να συζητούν έντονα την μαζική διακοπή των εργασιών τους. Ήδη αυτοί οι επαγγελματίες προσανατολίζονται στη δημιουργία Συνεταιρισμού και να απασχολούνται σε αυτόν ως υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενοι μάλιστα τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ. Με απλά λόγια το Κράτος όχι μόνο θα χάσει από το να μην εισπράττει εισφορές από τους επαγγελματίες, αλλά θα κλιθεί και να πληρώνει εισφορές στο ΙΚΑ από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ίδιους ανθρώπους που θα κάνουν την ίδια δουλειά. Τέλος, σας ανέφερα πως ότι θα κάνετε για τις ρυθμίσεις πρέπει να οριστικοποιηθεί έως την 30/07/2012 για να αναθεωρήσουν οι επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής τις αποφάσεις τους, καθώς το ντόμινο της διακοπής εργασιών από την Καβάλα θα μεταδοθεί σε όλη την Ελλάδα. Για το εν λόγω ζήτημα λοιπόν μου δώσατε να καταλάβω ότι συμφωνείτε με τις προτάσεις μας και ότι θα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να έχουμε νέα έως την 30/07/2012.
Κύριε Υφυπουργέ, μέσα από την συζήτηση μας με πείσατε για το ότι έχετε αναλάβει τεράστιες ευθύνες και πολύ πολύ δουλειά να φέρεται εις πέρας. Δεν σας κρύβω όμως ότι μου ανακτήσατε την αισιοδοξία, βλέποντας και ότι αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα αλλά και ότι παράλληλα με τις άλλες υποχρεώσεις σας δεσμευτήκατε να τα εξετάσετε όλα και άμεσα.
Ως εκ τούτου σας ευχαριστώ και πάλι για την συνεργασίας μας και σας εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας.
Αναμένοντας πλέον για τις ενέργειες σας

Με τιμή

Αρσονιάδης Παναγιώτης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments