ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 15 Ιανουαρίου 2013
  • Views159

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=G9PNg-qXTIg[/tube]

Δεν αποκλείει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους στο μέλλον ο υπουργός Οικονομικών σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία αρχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. «Είναι ευπρόσδεκτο αν έρθει κι άλλο κούρεμα. Εμείς το επιθυμούμε αλλά αυτό εξαρτάται από τους εταίρους μας. Εμείς δεν θα πούμε όχι. Στην τελευταία απόφαση του Eurogroup μπορέσαμε και προσθέσαμε την έξης φράση: από τη στιγμή που η Ελλάδα αρχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα τότε θα έχουμε και άλλο κούρεμα χρέους. Αυτό είναι παρά πολύ σημαντικό » είπε στη ΝΕΤ ο Γιάννης Στουρνάρας.
Τα φαινόμενα βίας, θέματα ανάπτυξης αλλά και ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 18:00 το απόγευμα.

«Είχαμε μία σύντομη ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα για την επόμενη δόση. Και μιλήσαμε γενικά για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Άνοιξη. Αυτά μόνο» είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών. Δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για αύξηση των δημοσίων εσόδων τα στοιχεία από τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Το υπουργείο Οικονομικών το τελευταίο δίμηνο του 2012 έχει βάλει στα ταμεία του αυξημένα έσοδα, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011, κατά 36 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και πόρρω απέχουν από τον ετήσιο στόχο για επιπλέον έσοδα άνω του ενός δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του στόχου για αύξηση των δημοσίων εσόδων που καλείται να εκπληρώσει το μέτρο της εξίσωσης των ΕΦΚ στους δύο τύπους καυσίμων (κίνησης και θέρμανσης), ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία της αγοράς για τη ζήτηση καυσίμων δείχνουν ότι δεν έχει επιτευχθεί και ο στόχος της πάταξης του λαθρεμπορίου.
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων.

Επί παρόντων 290 βουλευτών, επί της αρχής «ναι» ψήφισαν 166 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 123 βουλευτές, και ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνονται:

– Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 246/2012) για την αναστολή πλειστηριασμών στην α’ κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 238/2012) που μειώνει τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής και την επιχορήγηση στο Ταμείο Αρωγής των Υπαλλήλων της.

– Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237 και 229/2012) με τα
προαπαιτούμενα για την μείωση δαπανών και τα ειδικά μισθολόγια.

– Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 224/2012) για την απελευθέρωση των μεταφορών ταξί.

– Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 240/2012) η οποία τροποποιεί τους κανόνες της δανειακής σύμβασης.
Οι επτά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έχουν πάρει ΦΕΚ θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου να έχουν ψηφιστεί καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει η χώρα προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments