ΥΓΕΙΑ — 03 Ιουλίου 2013
  • Views289

Διατηρούν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα … και μάλιστα κάποια θρεπτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη C, αυξάνονται μετά την διαδικασία της κονσερβοποίησης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και του Ινστιτούτου Linus Pauling σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Science of Food and Agriculture.

Η διατροφική αξία της κοµπόσταςΤο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και το Ινστιτούτο Linus Pauling σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Science of Food and Agriculture διαπίστωσαν ότι τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα είναι διατροφικά ισάξια με τα νωπά, ενώ κάποια θρεπτικά στοιχεία όπως για παράδειγμα η βιταμίνη C αυξάνονται κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης.  Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση βιταμίνης C στην κονσέρβα ήταν τετραπλάσια της συγκέντρωσης στο νωπό ροδάκινο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C αυξήθηκαν ενώ τα επίπεδα φολικού οξέος πολλαπλασιάστηκαν μέχρι και δέκα φορές σε σχέση με τα νωπά.

«Αυτά είναι πολύ σπουδαία νέα για τη βιομηχανία μας και μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά στο να λύσουμε κάποιες παρεξηγήσεις σχετικά με τη διατροφική αξία των κονσερβοποιημένων φρούτων», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Καλιφόρνια για το συμπύρηνο ροδάκινο και δεύτερης γενιάς καλλιεργητής ροδακίνων, Σαρμπ Τζολ.

Στόχος της έρευνας ήταν να εκτιμήσει κατά πόσο τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα περιέχουν θρεπτικά συστατικά εφάμιλλα των νωπών ροδάκινων. Τα νωπά εκπύρηνα, τα νωπά συμπύρηνα και τα κονσερβοποιημένα συμπύρηνα εξετάστηκαν για ύπαρξη βιταμινών Α, C και Ε, φυλλικού οξέως και αντιοξειδωτικών, φαινολών και καροτενοειδών προκειμένου να διαπιστωθεί πώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζονταν από τη διαδικασία κονσερβοποίησης και κατά πόσο η αποθήκευση μεταβάλλει περισσότερο τις συγκεντρώσεις αυτών των συστατικών.

Αποτελέσματα

Τόσο οι βιταμίνες όσο και τα φυτοχημικά που μετρήθηκαν σε αυτή την μελέτη ήταν παρόντα στα κονσερβοποιημένα συμπύρηνα σε σύγκριση με τα νωπά εκπύρηνα σε στατιστικά υψηλότερα επίπεδα (βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυλλικό οξύ). Επίσης, δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές αλλαγές στην περιεκτικότητα κατά τη διάρκεια τρίμηνης αποθήκευσης.

Συμπεράσματα

Η περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στα κονσερβοποιημένα ροδάκινα είναι συγκρίσιμη με την αντίστοιχη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών που έχουν τα νωπά ροδάκινα. Δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές μειώσεις σε αυτές τις διατροφικές παραμέτρους ανάμεσα στα νωπά εκπύρηνα ροδάκινα και τα κονσερβοποιημένα συμπύρηνα ροδάκινα. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και Ε και καροτενοειδή φαίνεται πως ελαττώνεται άμεσα κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης ωστόσο σταθεροποιείται μετά την κονσερβοποίηση, επιδεικνύοντας μικρή μεταβολή στα θρεπτικά συστατικά κατά την τρίμηνη αποθήκευση.  Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα μπορούν να παρέχουν συγκρίσιμα επίπεδα θρεπτικών συστατικών με αυτά των νωπών ροδάκινων, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν ροδάκινα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να ανησυχούν για την απώλεια θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments