ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΗ — 30 Απριλίου 2012
  • Views174

Λάβρος κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο εργατικό κέντρο της Κομοτηνής, το Σάββατο. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως “δωρεάν μαγκιά” τους ισχυρισμούς του κ. Σαμαρά ότι η χώρα απαιτεί έναν ηγέτη που θα αρνηθεί την πληρωμή του δημόσιου χρέους, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα περί εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τις ως «θεσμικό παραλήρημα».

«Θεωρώ δε ακραίο παράδειγμα δωρεάν μαγκιάς, όπως έχω πει, το να λέει κάποιος ότι χρειαζόμαστε έναν ισχυρό πολιτικό ηγέτη που θα αρνηθεί να πληρώσει το χρέος. Που θα αρνηθεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις προς το εξωτερικό, πριν καλυφθούν οι υποχρεώσεις στο εσωτερικό για μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις. Ναι υπάρχει αυτή η πολιτική ηγεσία. Είναι μπροστά σας.

Γιατί εμείς αρνηθήκαμε να πληρώσουμε 106 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους και μειώσαμε το δημόσιο χρέος κατά 50% του ΑΕΠ. Η μεγαλύτερη μείωση και αναδιάρθρωση χρέους όλων των εποχών. Άλλαξε η βάση αναφοράς. Η ανάπτυξη δεν είναι λόγια. Δεν είναι ευχές. Δεν είναι όνειρο που το βλέπεις ένα βράδυ. Η ανάπτυξη χρειάζεται δουλειά. Προεργασία. Προϋποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε νέες κατηγορίες κατά του Αντώνη Σαμαρά για αλαζονική συμπεριφορά, καθώς όπως είπε, ο πρόεδρος της ΝΔ απειλεί πως αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της μονοκομματικής διακυβέρνησης θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, που σημαίνει την οικονομία σε καταστροφή και την Ελλάδα σε αδιέξοδο.

[tube]http://www.youtube.com/v/iQyXtE8sm-0[/tube]

Στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος στράφηκε και κατά των κομμάτων της αριστεράς. Συγκεκριμένα:

α) Επέκρινε τον κ. Κουβέλη διότι δηλώνει πως δεν θα συνεργαστεί με άλλο κόμμα και θα επιζητήσει επανάληψη των εκλογών, «αναπαράγοντας το επιχείρημα του κ. Σαμαρά».

β) Σχολίασε τα όσα είπε, λίγο νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντα: Σήμερα είπε το εξής αμίμητο: Θα πάρω και εγώ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν θα την επιστρέψω. Θα ζητήσω να σχηματίσω κυβέρνηση. Θα γίνει πρωθυπουργός δηλαδή, θα κάνει την δική του κυβέρνηση και θα πάει στη Βουλή και με τον λαό στους δρόμους θα διεκδικήσει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Οι δηλώσεις αυτές είναι ένα θεσμικό παραλήρημα. Κάποιοι με κυνικό τρόπο εμπορεύονται ψευδαισθήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται εκτός συνταγματικού πλαισίου ή λέει ωμα πολιτικά ψέματα.

Αμέσως μετά, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την επιθυμία του να κερδίσει τις εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Εμείς είμαστε στο μέσον του πολιτικού φάσματος. Πάντα αυτή η μεγάλη προοδευτική παράταξη ήταν στο μέσο του πολιτικού φάσματος. Θέλουμε να είμαστε το πρώτο κόμμα. Όχι γιατί αντιμετωπίζουμε ποδοσφαιρικά τις εκλογές και θέλουμε να νικήσει η ομάδα μας, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να διαμορφώσουμε τη μεγάλη συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Εμείς έχουμε το σχέδιο, έχουμε τη στρατηγική της αυτοδύναμης Ελλάδας. Έχοντας την πρώτη θέση, μπορούμε να κοιτάξουμε αριστερά, να διαμορφώσουμε τον κεντροαριστερό πυρήνα της νέας κυβέρνησης και της νέας πλειοψηφίας. Να κοιτάξουμε και προς τον χώρο της συντηρητικής παράταξης, γιατί και εκεί υπάρχουν φιλοευρωπαϊκές σοβαρές δυνάμεις και να διαμορφώσουμε τον εθνικό συναγερμό γιατί όλοι μαζί πρέπει να σηκώσουμε στους ώμους μας την Ελλάδα.

Τέλος, προτού απευθύνει κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ «να πάρουν την υπόθεση των εκλογών στα χέρια τους και «να διαδώσουν τις ιδέες του κινήματος πόρτα – πόρτα» ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε μια σειρά προγραμματικών δεσμεύσεων:

1) Επέμενε στους άξονες του σχεδίου ανασυγκρότησης, για να θωρακιστεί η Ελλάδα και να γίνει ένα δημοσιονομικά αυτάρκες και θεσμικά ισοδύναμο μέλος της Ευρωζώνης. Πρώτη προϋπόθεση είναι να προστατευθούν, να πιάσουν τόπο και να δημιουργήσουν δυναμική οι μεγάλες θυσίες που ήδη έκανε και κάνει ο ελληνικός λαός, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

2) Τόνισε με έμφαση ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και θα δοθεί έμφαση κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές για μικρότερο και λιγότερο δαπανηρό κράτος.

3) Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε διασφαλίσει 400 εκατ. για τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, για τη νεανική επιχειρηματικότητα, για την κατάρτιση κι αυτό ήταν βασικό αντικείμενο της επιστολής μου στον κ. Μπαρόζο».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments