ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 20 Ιουνίου 2012
  • Views282

Οριστικοποιήθηκε, τελικά, η συμφωνία Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Αριστεράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης, και πλέον μετά από μια πολιτική αναταραχή που κράτησε κάτι λιγότερο από 3 μήνες η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι κυβέρνηση εκλεγμένη από τον λαό.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε και επίσημα ως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. κ. Ιερώνυμο, ενώ λίγη ώρα αργότερα παρέλαβε τα “κλειδιά” της πρωθυπουργίας από τον πρώην (πλέον) υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Στην συνάντηση αυτή, ο κ. Πικραμμένος επεσήμανε ότι ο κ. Σαμαράς αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, καθώς οι μάχες που θα πρέπει να δοθούν είναι πολλές και δύσκολες, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να πετύχει η νέα κυβέρνηση για το καλό της πατρίδας.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=aGQGxKnehfE[/tube]

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=mmfVv8tO8co[/tube]

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς είχε παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, καθώς στην συνάντηση που είχανε στις 4 το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε στον κ. Παπούλια ότι τα 3 κόμματα κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=MZ2s45BMhrE[/tube]

Στις 7 το απόγευμα ξεκίνησε η συνάντηση των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, με στόχο να καθοριστούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις υπουργικές θέσεις. Μέχρι αύριο αναμένεται να υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιοι θα στελεχώσουν τα υπουργεία, ωστόσο οι φήμες για συγκεκριμένα ονόματα δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα και με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ (μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, καθώς με δυσκολία πέρασε η θέση του κ. Βενιζέλου για μη συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών στην κυβέρνηση), η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ολιγομελής, με 16 υπουργούς και 12 υφυπουργούς, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο κ. Σαμαράς

Η συνάντηση των 3 αρχηγών, όμως, δεν γίνεται μόνο για να ληφθεί η απόφαση για τους νέους υπουργούς. Στην συνάντηση αυτή λαμβάνουν μέρος και ο πρώην (πλέον) υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Ζανιάς αλλά και ο διοικητής της Ένωσης Τραπεζών Ελλάδας και της Τράπεζας Ελλάδας Βασίλης Ράπανος (ο επικρατέστερος για να αναλάβει την θέση του υπουργού Οικονομίας), με στόχο αφενός να καθοριστούν οι άμεσες ενέργειες στον τομέα της οικονομίας (ήδη ο κ. Ζανιάς θα παρευρεθεί, αύριο, στην σύσκεψη του Eurogroup, ενώ ατύπως θα τον συνοδεύει και ο κ. Ράπανος), αλλά και σε άλλους τομείς. Ήδη, πάντως, φαίνεται να έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά κεφάλαια στα οποία συμπίπτουν οι απόψεις των 3 κομμάτων, υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη κεφάλαια και σημαντικές εκκρεμότητες.

(βίντεο: ENIKOS.gr)

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments