ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 04 Ιανουαρίου 2013
  • Views206

"Η χώρα σήμερα γνωρίζει για πρώτη φορά πόσους συνταξιούχους έχει και πόσες συντάξεις δίνει".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε σήμερα στο Υπουργείο, με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας.

“Η Ελλάδα”, συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, “από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 απέκτησε για πρώτη φορά ψηφιακή και ηλεκτρονική βάση όλων των συντάξεων και συνταξιούχων. Αυτό αποτελεί μία τεράστια μεταρρύθμιση προς όφελος όλων μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό έγινε με ίδιες δυνάμεις. Χωρίς να καταβάλλουμε ένα ευρώ, χωρίς να μπούμε σε διαδικασίες πολυδάπανων διαγωνισμών μέσα μόνο από την πολιτική βούληση και τις δράσεις του υπουργείου για εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος”, πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Χρήστος Χάλαρης, συζητήθηκε επίσης το θέμα των απογραφών και ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι “ως τις στις 28 Φεβρουαρίου 2013 τελειώνουν όλες οι απογραφές και δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβατική περίοδος».

Μετά την ολοκλήρωση των απογραφών, ξεκινά η εφαρμογή του συστήματος “Αριάδνη”, το οποίο θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο κάθε δημογραφική αλλαγή, εκμηδενίζοντας έτσι τα φαινόμενα παραβατικότητας στην απονομή των συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα της ενιαίας αρχής πληρωμής συντάξεων, από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), του οποίου η εφαρμογή ξεκινά από την 1-7-2013.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, υπάρχει ήδη όφελος περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ από την φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, καθώς κύριες ή επικουρικές συντάξεις δεν δηλώνονταν με ακρίβεια ή και καθόλου.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι έως σήμερα έχει συγκλίνει από την ΗΔΙΚΑ το 90% και έχει διαπιστωθεί ήδη “μία απόκλιση 10% συνταξιούχων που δεν έχουν δώσει Αριθμό Μητρώου Φορολογικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)” ενώ διαβεβαίωσε ότι έως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχει ταυτοποιηθεί το 100% των συνταξιούχων.

Για να αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα, οι συντάξεις του 2013, κύριες και επικουρικές, θα δοθούν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και οι επόμενες φορολογικές δηλώσεις θα έχουν προσυμπληρωμένο το ποσό των συντάξεων των συνταξιούχων.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε επίσης, ότι για το θέμα των συντάξεων Ιανουαρίου, εκδόθηκε ήδη εγκύκλιος από το υπουργείο που προβλέπει, ότι οι μειώσεις που δεν παρακρατήθηκαν στη σύνταξη Ιανουαρίου, θα “απλωθούν” στους επόμενους 4 μήνες, ώστε να είναι λιγότερο επώδυνες για τους συνταξιούχους.

Από την πλευρά τους οι διοικητές των Ταμείων, έθεσαν το θέμα της στέγασης των φορέων και εξετάσθηκε το θέμα των “αδρανών κτηρίων” των ταμείων, με στόχο να δημιουργηθούν ενιαίοι χώροι συστέγασης και να εξοικονομηθούν περισσότεροι φόροι για τα Ταμεία.

Πηγή: dailynews24.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments