ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 29 Μαρτίου 2013
  • Views135

Στην κερδοφορία επέστρεψε η ΔΕΗ και όπως ανακοίνωσε, το 2012 παρουσίασε κέρδη προ φόρων 95,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 85,8 εκατ. ευρώ που είχε το 2011.

Τα θετικά αποτελέσματα της εταιρείας ήλθαν από την αύξηση του κύκλου εργασιών στα 5,9 από 5,5 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ το 2012 ανέβασε 7% τις πωλήσεις της λόγω εξαγωγών ρεύματος και κυρίως επειδή ανέκτησε το μερίδιο της λιανικής αγοράς που είχε χάσει μετά το «λουκέτο» ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος. Πάντως, χωρίς τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση ρεύματος παρέμεινε σχεδόν σταθερή.

Στην επαναφορά της κερδοφορίας συνέβαλε επίσης το μεγάλο «μαχαίρι» που μπήκε στη μισθοδοσία και ανήλθε στα 178,8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο αριθμός των εργαζομένων έπεσε κάτω από τους 20.000.

Συγκεκριμένα το 2012 ήταν 19.998 από 20.821 το 2011. Η ΔΕΗ επηρεάστηκε θετικά κατά 191,7 εκατ. ευρώ λόγω της διευθέτησης οικονομικών εκκρεμοτήτων με τη ΔΕΠΑ. Φυσικά στην κερδοφορία μέτρησε και η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας με έμφαση την τελευταία εξέλιξη που είναι η ασφαλιστική κάλυψη από τη γερμανική Euler Hermes δανείου ύψους 700 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της μονάδας «V» της Πτολεμαΐδας. Γεγονός που επισήμανε και ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου δείχνει την εμπιστοσύνη των ξένων μεγάλων οίκων προς την ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, ο κ. Ζερβός τόνισε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα εξασφαλίζει δίκαιες αποδόσεις.

Πηγή: ethnos.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments