ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 18 Φεβρουαρίου 2013
  • Views163

Για πρώτη φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί το κοινοτικό μέτρο επιδότησης της κατανάλωσης γάλακτος σε όλα τα σχολεία της χώρας (νηπιαγωγεία, δημοτικά και λύκεια), με περίπου 0,18 ευρώ ανά λίτρο, σε μια περίοδο που η κοινοτική προσφορά αποτελεί επιτακτική ανάγκη. 

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι μαθητές, όλων των σχολείων της χώρας. Το 100 % του επιδοτούμενου ποσού είναι κοινοτική ενίσχυση.

Υπεγράφη από το ΥΠΑΑΤ και τα συναρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας) η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει το γενικό πλαίσιο εφαρμογής και δίνει την δυνατότητα σε διάφορους φορείς να υλοποιήσουν το Μέτρο.

Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής και να εγκριθούν για υλοποίηση, φορείς όπως μία σχολική μονάδα ή μια σχολική επιτροπή, ή οι προμηθευτές των προϊόντων (στους οποίους περιλαμβάνεται και το κυλικείο) ή και μια οργάνωση, η οποία θα συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό (πχ ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) και θα λειτουργεί για λογαριασμό ενός ή περισσοτέρων σχολικών μονάδων ή εκπαιδευτικών αρχών. Η εν λόγω επιδότηση μπορεί να συνδυαστεί με πιθανούς άλλους πόρους φορέων (όπως πχ Δήμοι, ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις κτλ.) προκειμένου το γάλα να διατίθεται σε ακόμη χαμηλότερη τιμή έως και δωρεάν στους μαθητές.

Με σκοπό την αξιοποίηση του Μέτρου για την επίτευξη πολύ χαμηλότερων τιμών διάθεσης του επιδοτούμενου γάλακτος στα σχολεία, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, αλλά και για τη ρύθμιση λεπτομερειών εφαρμογής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ με εκπροσώπους των παραγωγικών, μεταποιητικών και εμπορικών φορέων (κυλικεία) του γάλακτος, όπου ζητήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης να συμβάλουν σε αυτόν το σκοπό.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments