• Views129

Ποινικές διώξεις σε βάρος των πρώην υπουργών Πέτρου Δούκα, Γιάννου Παπαντωνίου και Γιώργου Βουλγαράκη, άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών για παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες». Η δίωξη που αφορά στον κ. Δούκα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Η απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος των τριών πολιτικών ασκήθηκε μετά την μελέτη των στοιχείων που έστειλε στην Εισαγγελία Εφετών η αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ερευνά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών.

Παραμένει το αδιέξοδο στο θέμα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο καθώς η τρόικα δεν έχει πειστεί από τις διαβεβαιώσεις του Α. Μανιτάκη ότι μέχρι το 2015 θα έχει επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των 150.000 αποχωρήσεων.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι αναβλήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 18:00 το απόγευμα, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμα το επίμαχο θέμα.
Η τρόικα, που έχει στα χέρια της τον φάκελο που παρέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητά συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέχρι και το 2014. Οι πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες), έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και διορισμένοι με πλαστά πιστοποιητικά.

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου από το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ κατοίκων της περιοχής και αστυνομικών δυνάμεων, με αφορμή τις έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που σημειώθηκε στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί όταν δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού απέκλεισαν την είσοδο του χωριού, προσπαθώντας να εμποδίσουν την έλευση διμοιριών των ΜΑΤ που κατευθύνονταν προς το χωριό για να υποβοηθήσουν συναδέλφους τους που βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο της προανάκρισης για την εμπρηστική επίθεση.
Όπως έγινε γνωστό, οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και ελαστικά, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προβούν σε περιορισμένη χρήση χημικών.
Την ίδια ώρα, κάτοικοι της Ιερισσού καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν έρευνες σε σπίτια υπόπτων κι έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές.

Εν μέσω αντιδράσεων από καθηγητές, φοιτητές, αλλά και φορείς διαφόρων περιοχών, συνεχίζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου «Αθηνά» με το οποίο αλλάζει ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας. Την αντίθεσή τους στο σχέδιο εκφράζουν, επίσης, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ενώ ενστάσεις διατυπώνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά.

Αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ δηλώνουν όλο και περισσότεροι πολίτες. Υπολογίζεται ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν τις 500.000 και οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΗ αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ. Η κατάσταση αυτή οδηγεί την διοίκηση της ΔΕΗ να αυξήσει τους διακανονισμούς κατά 75% και τις διακοπές ηλεκτροδότησης κατά 66%.
Την ίδια ώρα, βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων, η ΔΕΗ θα αυξήσει εκ νέου τα τιμολόγια από την 1η Μαΐου, ενώ έπεται μία ακόμη αύξηση από την 1η Ιουλίου 2013. Κι αυτά όταν από 1ης Ιανουαρίου ισχύουν νέα αυξημένα κατά 25% μεσοσταθμικά τιμολόγια ρεύματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, περίπου 30.000 διακοπές ηλεκτροδότησης πραγματοποιεί κάθε μήνα η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό.
Αυτό σημαίνει ότι 360.000 καταναλωτές, είτε αυτοί είναι νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις, έμειναν χωρίς ρεύμα το 2012, άσχετα αν μετά προχώρησαν σε επανασύνδεση μετά από διακανονισμό.
Υπάρχει όμως κι ένα άλλο φαινόμενο, που προφανώς σχετίζεται με την επιβολή του χαρατσιού: περίπου 300.000 καταναλωτές, οικιοθελώς, διέκοψαν το 2012 την ηλεκτροδότησή τους, όταν το 2011 οι οικιοθελείς αποκοπές ήταν περίπου 100 χιλιάδες.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments