ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡΥΣΟΣ — 10 Απριλίου 2013
  • Views196

Σοβαρά επεισόδια και συλλήψεις στην Ιερισσό

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, έπειτα από τα επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, κατά την επιχείρηση προσαγωγής από την αστυνομία δύο ατόμων, ως υπόπτων για εμπλοκή στην επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας χρυσού στις Σκουριές, τον Φεβρουάριο.  Στο μεταξύ, στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης όπου μετήχθησαν και κρατούνται μετά την επεισοδιακή τους σύλληψη, τα ξημερώματα, στην Ιερισσό Χαλκιδικής, θα απολογηθούν οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για την επίθεση. Πάντως, το πιθανότερο είναι οι δύο κατηγορούμενοι, ηλικίας 44 και 33 ετών, να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να λάβουν γνώση του κατηγορητηρίου. Η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μαζί με άνδρες των ΕΚΑΜ και παρουσία δύο Πταισματοδικών που προϊσταντο της επιχείρησης, μετέβησαν στα σπίτια των κατηγορουμένων. Κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να εισέλθει στα σπίτια των υπόπτων, σπάζοντας τις πόρτες.

Για τις συλλήψεις και τα επεισόδια στην Ιερισσό μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας είπε ότι προβλέπεται οι αστυνομικοί να δράσουν με τέτοιο τρόπο όταν υπάρχει άρνηση από μέρους των υποδίκων. Υποστήριξε ακόμη ότι «Όταν οι κάτοικοι μπήκαν στο αστυνομικό τμήμα δεν υπήρχε μέσα ούτε οπλισμός, ούτε αρχεία».

 

Τρόικα: Συνομιλούμε μόνο με Σαμαρά και Στουρνάρα

Για πρώτη φορά μετά τους δεκάδες ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει τα τρία τελευταία χρόνια η τρόικα στην χώρα μας, αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική.  Η αλλαγή πλεύσης των εκπροσώπων των δανειστών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, κατά τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, δεν έχουν δει κανένα άλλον υπουργό πλην του Γ. Στουρνάρα και τον πρωθυπουργό ενώ χθες συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η τρόικα έχει «στρατοπεδεύσει» στην κυριολεξία στο υπουργείο Οικονομικών και συζητά όλα τα θέματα με τον Γ. Στουρνάρα ακόμα και εκείνα που δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητάς του. Όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών θελήσουν ορισμένες διευκρινίσεις τότε καλείται ο αρμόδιος υπουργός στην οδό Νίκης, όπως συνέβη και με τον Α. Μανιτάκη, αν και σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν και πολιτικοί λόγοι.

 

Στο τραπέζι τα ανοιχτά θέματα

Σε βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξελίσσονται οι απολύσεις στο Δημόσιο. Η τρόικα εμφανίζεται να ζητεί συγκεκριμένα στοιχεία για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν άμεσα από το Δημόσιο και τον ακριβή αριθμό όσων θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας.  Το θέμα τέθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αντώνης Μανιτάκης υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ζήτησαν νέα στοιχεία αλλά διευκρινίσεις τις οποίες θα παρέχει. «Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων, άλλωστε, εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις» σημείωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα στο Eurogroup

 

Χωρίς τελική συμφωνία με την τρόικα κατά πάσα βεβαιότητα θα αναχωρήσει για το Eurogroup την Παρασκευή ο Γ Στουρνάρας παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.  Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στο Δημόσιο αν και η χθεσινή συμμετοχή του κ. Μανιτάκη στη διαπραγμάτευση για μιάμιση ώρα δίνει μεγαλύτερη προοπτική να βρεθεί συμφωνία αλλά όχι τις αμέσως επόμενες ώρες.  Η τρόικα επιμένει να θέλει άμεσα την απομάκρυνση 2.000 επίορκων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και ακόμη 7.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments