ΘΑΣΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 26 Απριλίου 2012
  • Views127

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=HED5uSPr_KU[/tube]

Κατά την επίσκεψη της στην ιδιαίτερη πατρίδα της, από καταγωγή του πατέρα της την Θάσο, η Κυρία Μαρία Χατζηκωνσταντίνου υποψήφια βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Καβάλας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του Δήμου Θάσου Κο Κώστα Χατζηεμμανουήλ και παρευρέθηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο σύνολο των παρισταμένων, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση της στην τοπική αυτοδιοίκηση της οποίας η ίδια είναι πολίτης. Οι ίδιοι της ευχήθηκαν καλή επιτυχία.
Στις επαφές που έκανε στη περιοδεία της σε όλο το νησί με επαγγελματίες, ξενοδόχους, εστιάτορες, κτηνοτρόφους και αγρότες, διαπίστωσε πολυπλοκότητα στη γραφειοκρατία και στους νόμους που εμποδίζουν αύξηση της επιχειρηματικότητας, διαπίστωσε και καταγγέλλει τα εξής και παρακάτω:

1)Η επιβάρυνση από το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών είναι τεράστια καθώς η λειτουργία των   καταλυμάτων απαιτεί μεγάλες επιφάνειες κτιριακών υποδομών.

Δεν λαμβάνεται καθόλου υπ ‘όψιν η εποχικότητα της λειτουργίας ενός καταλύματος και το ετήσιο ειδικό τέλος μπορεί να φτάνει στο 3% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης.

2)Η μεγάλη επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές οδηγεί τους επιχειρηματίες των καταλυμάτων αναγκαστικά στην απασχόληση μεγάλου αριθμού σπουδαστών με πρακτική  άσκηση από το εξωτερικό ή στην παρανομία με την απασχόληση ανασφάλιστων υπαλλήλων.

Ενδεικτικά  αναφέρουμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται  για έναν υπάλληλο από εποχιακής λειτουργίας κατάλυμα  για 4 μήνες εργασίας  ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ.

3)Ο Φ.Π.Α. στην ηπειρωτική χώρα είναι μόνο για την υπηρεσία ύπνου  6,5% ενώ για το πρωινό και τα γεύματα είναι 23%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  ο Φ.Π.Α  που προκύπτει στα πακέτα πώλησης με πρωινό να είναι 7,2%, στα πακέτα πώλησης με ημιδιατροφή να είναι 8,7% και στα πακέτα πώλησης με all inclusive να είναι 10,2%.

Στις περισσότερες ανταγωνίστριες  χώρες ο Φ.Π.Α. που επιβάλλεται κυμαίνεται από 5% έως 6% και σε ορισμένες φτάνει έως 8%.

4)Η υπερβολικά μεγάλη αύξηση των τιμολογίων χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, και η μεγάλη αύξηση της τιμής των καυσίμων προκάλεσαν μια τρομακτική αύξηση του κόστους λειτουργίας των καταλυμάτων.

5)Η συνεχής ανανέωση των αδειών λειτουργίας , πυρασφάλειας, περιβαλλοντικών όρων, διάθεσης λυμάτων ,κλπ των καταλυμάτων δημιουργεί ένα μεγάλο οικονομικό και διοικητικό κόστος.

6)Το ετήσιο κόστος για τα συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα είναι  υπερβολικά μεγάλο.

7)Οι δυσκολίες στη διαδικασία λήψης βίζας από πολίτες χωρών εκτός συνθήκης SCHENGEN και το κόστος της  επιδρούν αποτρεπτικά στο να επισκεφτούν   τη χώρα μας.

8)Η κατάργηση του κοινωνικού τουρισμού δημιουργεί πρόβλημα στην επιβίωση ενός μεγάλου αριθμού μικρών καταλυμάτων καθώς αυτά ήταν οι κύριοι αποδέκτες των κοινωνικών τουριστών, με συνέπειες και  για τις τοπικές κοινωνίες.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments