ΞΑΝΘΗ — 01 Απριλίου 2013
  • Views716

1η Απριλίου 2013: Επίσκεψη των παιδιών του νηπιαγωγείου του σχολικού συγκροτήματος ΑΞΙΟΝ στο “Κέντρο Ανάδειξης της Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης- Κύπρου- Γρηγόρης Αυξεντίου”, τα παιδιά συνόδευαν οι δύο δασκάλες τους, οι οποίες είχαν ήδη μιλήσει στα παιδιά για την Κύπρο και τον χώρο. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι όταν τους είπα πως γεννήθηκε η Κύπρος πριν πολλά- πολλά χρόνια μέσα από την θάλασσα και τα ρώτησα ποιά θεά γεννήθηκε από τη θάλασσα μου απάντησαν αμέσως η Αφροδίτη.

Έβλεπαν μ’ ενδιαφέρον τις διάφορες πινακίδες για τον Αυξεντίου, καθώς και ιστορικές πινακίδες και ρωτούσαν μ’ ενδιαφέρον τι είναι η κάθε φωτογραφία που είχαν οι πινακίδες, όπως και για τα εκμαγεία. Μιλήσαμε για τον Διονύσιο τον Καρδιανό που σκοτώθηκε στην Κύπρο πολεμώντας για την λευτεριά της από τους Πέρσες με το εκστρατευτικό σώμα του Αθηναίου στρατηγού Κίμωνα.

Ανεβήκαμε στον όροφο και μιλήσαμε για τις παραδοσιακές στολές της Κύπρου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας, τα παραδοσιακά εργαλεία, κεντήματα, υφαντά, για το κοινό στοιχείο τον αργαλειό, για τους χώρους φαγητού της Κύπρου και της Θράκης.  Σίγουρα αυτά τα παιδιά γύρισαν σήμερα στα σπίτια τους έχοντας μάθει κάτι, ότι κάπου υπάρχει ένα νησί που λέγεται Κύπρος και που έχει Έλληνες, που γέννησε την Αφροδίτη και που είχε πολλούς ήρωες κι ένα Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ήταν μια υπέροχη γιορτινή μέρα για μένα, μια και είναι η επέτειος της έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ, του απελευθερωτικού αγώνα της ιδιαίτερης μου πατρίδας από το αγγλικό ζυγό. Η επίσκεψη των παιδιών του νηπιαγωγείου του ΑΞΙΟΝ στο χώρο που ιδρύσαμε για τον Σταυραετό του Μαχαιρά, για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, στον οικισμό του Αυξεντίου που άλλαξε το όνομα του από Νέο Κατράμιο σε Αυξέντιο για να τιμήσει τον Γρηγόρη, μου έδωσε μεγάλη χαρά κι ελπίδα ότι η ιστορία μας συνεχίζεται. Να είστε καλά παιδάκια, χάρηκα που ήμουν σήμερα μαζί σας.

Print Friendly

Όλα μηδέν στη Ξάνθη

Όλα μηδέν στη Ξάνθη

Οκτώβριος 03, 2016
ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

Σεπτέμβριος 28, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments