ΕΠΙΚΑΙΡΑ — 22 Ιουλίου 2013
  • Views134

Επίσκεψη αμφίβολης σκοπιμότητας στην Άγκυρα πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Ahmet Davutoglu, παραμονή της μαύρης επετείου της 20ης Ιουλίου 1974. Στην κατ΄ιδίαν συζήτηση που είχαν ο εμπνευστής του δόγματος της «στρατηγικής ψυχραιμίας» (sic) με τον εμπνευστή του δόγματος του «στρατηγικού βάθους» τέθηκε επί τάπητος το σύνολο των ζητημάτων που χωρίζουν τα δύο κράτη, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση των διμερών συμφωνιών που υπεγράφησαν κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της 4ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, όπως και στην κύρωση κάποιων που εκκρεμούν από το πρώτο Συμβούλιο που διεξήχθη τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα. Συμφωνήθηκε, επίσης, η πραγματοποίηση της τρίτης σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Ελλάδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για την προοπτική ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών περιορίσθηκε να επαναλάβει ότι η Άγκυρα επιθυμεί «να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας», δηλώνοντας αισιόδοξος για τις προοπτικές εξεύρεσης λύσεων. Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος, τόνισε ότι «όλες οι χώρες γνωρίζουν ποιοι είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Όλες οι χώρες προστατεύουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου την εθνική τους κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Όλες οι χώρες, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά παντού στον κόσμο έχουν υποχρέωση να συζητούν και να διαπραγματεύονται, όπου χρειάζεται, καλόπιστα και στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης, ώστε να βρίσκονται κοινά συμφωνημένες λύσεις».

Oι δύο υπουργοί δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην διμερή ενεργειακή συνεργασία με τη διασύνδεση των αγωγών Trans-Anatolian Pipeline (ΤΑΝΑΡ) και Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ) για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Φυσικά, οι όποιες θετικές εξελίξεις στο επίπεδο της οικονομικής ή ενεργειακής συνεργασίας δεν υποκαθιστούν τα ανταγωνιστικά και αντικρουόμενα συμφέροντα Ελλάδας και Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: strategyreports.wordpress.com – http://strategyreports.wordpress.com/2013/07/21/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7/

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments