ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 11 Ιουνίου 2013
  • Views144

Επίκειται σύσκεψη κορυφής

Οι απολύσεις στο δημόσιο και οι εξελίξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη.
Οι Α. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το κλείσιμο ή την συγχώνευση δημόσιου φορέα από τον οποίο θα προέλθουν τουλάχιστον 900 απολύσεις, προκειμένου μέχρι τον Σεπτέμβριο να τεθούν εκτός δημοσίου 2000 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πιο κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο δείχνει να είναι η ΕΡΤ ενώ δεν αποκλείονται σημαντικές περικοπές στο προσωπικού στις ΔΕΚΟ που σχετίζονται με το υπουργείο Άμυνας. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και για τις εξελίξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα στην ΔΕΠΑ μετά την αποχώρηση της Gazprom. Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η τρόικα.

Την άλλη εβδομάδα η απολογία του Παπακωνσταντίνου

Προθεσμία μίας εβδομάδας έδωσαν τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να μελετήσει την δικογραφία και να απολογηθεί στην επιτροπή, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα. Χθες το βράδυ εξάλλου, το κατώφλι της Βουλής πέρασε ο δικηγόρος του πρώην «τσάρου της Οικονομίας» Τάκης Βασιλακόπουλος, ο οποίος και παρέλαβε την δικογραφία σε CD, προκειμένου να λάβει πλήρη γνώση του περιεχομένου της, πριν ετοιμάσει την τελική απολογία του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Ρυθμίστε όλα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ακόμα και 30 ημερών. Το μήνυμα αυτό έχουν λάβει οι διοικήσεις των τραπεζών από την τρόικα, καθώς στόχος είναι με την έλευση του 2014 να έχει περιοριστεί το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων. Οι ρυθμίσεις των οφειλών πρέπει να έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και το αργότερο πριν από τη λήξη του Δεκεμβρίου. Μάλιστα οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από την τρόικα στις τράπεζες έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους για το πόσο αποτελεσματική είναι η πολιτική που ακολουθείται από τα πιστωτικά ιδρύματα για τη ρύθμιση των οφειλών. Μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν καταλήξει στο νέο μοντέλο των ρυθμίσεων που θα πρέπει να ακολουθήσουν (με υποδείξεις της τρόικας), καθώς και στις παραμέτρους που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ώστε να μην «σκάνε» εκ νέου τα ρυθμισμένα δάνεια.

Σήμερα ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 θα ανακοινωθεί  σήμερα Τρίτη , όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.  Η διαδικασία για την απόκτηση προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) για υποβολή μηχανογραφικού από τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), θα ξεκινήσει εκ νέου περί τα μέσα Ιουνίου, όταν θα ξεκινήσει και η ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Ολοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση. Πτώση στις βάσεις 2013 όπως όλα δείχνουν λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων αναμένεται για φέτος .Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέα της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης   αναμένεται  σημαντική  πτώση στις βάσεις 2013 στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή στις Πολυτεχνικές και στις Φυσικομαθηματικές σχολές, η οποία θα είναι ορατή και στις λεγόμενες καλές σχολές. Οι βάσεις 2013 στις Ιατρικές σχολές θα κρατήσουν την πρωτιά,  , όπως εκτιμούν οι καθηγητές, ενώ ανοδική αναμένεται η τάση στις Νομικές και στις Ψυχολογικές σχολές.

 

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments