ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 30 Δεκεμβρίου 2012
  • Views216

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=A8v0Wps2who[/tube]

«Εξαιρετικά σκοτεινό», βλέπει το μέλλον της Ελλάδας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εκτός αν, όπως τονίζει, «θέσει από μόνη της, ανοιχτά και δημόσια το ζήτημα ότι η πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχει επιβληθεί μέσω των μνημονίων προκαλεί έναν φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτης ύφεσης που θα τελειώσει μόνο με κοινωνική καταστροφή και άτακτη χρεοκοπία».

Σε άρθρο του στην «Real News», ο Α. Τσίπρας τονίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει «να πρωτοστατήσει στην αναζήτηση συμμαχιών και σχεδίου για πανευρωπαϊκή διέξοδο από την κρίση χρέους, με όρθιες τις κοινωνίες».

Μάλιστα θεωρεί πως θα πρέπει η χώρα μας να είναι αυτή που θα υποδείξει έναν εναλλακτικό δρόμο διεξόδου από την κρίση «που θα διασφαλίζει τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους και την αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας όσο και τη συνοχή της ίδιας της ευρωζώνης». Φυγή προς τα εμπρός με παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα, με αφορμή και την υπόθεση Παπακωνσταντίνου, θα επιχειρήσει ο Σαμαράς μόλις κάτσει η σκόνη από το σάλο με τη λίστα Λαγκάρντ.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι οι εξελίξεις στη λίστα Λαγκάρντ και κυρίως το κεφάλαιο Παπακωνσταντίνου, δίνουν μία πρώτης τάξης ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να βγει ένα βήμα πιο μπροστά και να επισπεύσει τις όποιες θεσμικές παρεμβάσεις είχε ούτως ή άλλως κατά νου με ορίζοντα την αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς στο επιτελείο του θεωρούν πως αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει την παραμικρή «πολυτέλεια» να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο μίας αρνητικής κριτικής από ξένα μέσα ενημέρωσης την ώρα που ταυτόχρονα θα κάνει την προσπάθεια να πείσει ότι αλλάζει απευθύνοντας ανοιχτές προσκλήσεις για επενδύσεις.

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν απόλυτα κοινή θέση στο γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα και κυρίως η τρικομματική κυβέρνηση έχουν μία χρυσή ευκαιρία να προχωρήσουν σε εκείνες τις θεσμικές αλλαγές που αφενός θα αποκαταστήσουν το περί δικαίου αίσθημα και αφετέρου θα δώσουν το μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η Ελλάδα έχει άπαξ και δια παντός κλείσει τους λογαριασμούς της με το κακό παρελθόν και την ατιμωρησία πολιτικών ή υψηλών προσώπων που ελέγχονται ή ελέγχθηκαν από τη δικαιοσύνη.
Σε ευρεία σύσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη θα καθοριστούν τα κριτήρια και οι όροι καταβολής του επιδόματος του ΟΑΕΔ στους ελεύθερους επαγγελματίες.Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιανουαρίου ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να καθοριστούν οι όροι καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες που αδυνατούν να επιβιώσουν καθώς δεν έχουν κανένα εισόδημα, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οπως είπε ο Γ. Βρούτσης στη Real News “το 2013 για πρώτη φορά θα καταβληθεί επίδομα σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για να αποκατασταθεί η ισονομία μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών”.
Σημειώνεται ότι οι ενεργοί ασφαλισμένοι των παραπάνω ταμείων καταβάλλουν επιπλέον 10 ευρώ το μήνα στις ασφαλιστικές τους εισφορές προκειμένου να πάρουν αυτό το επίδομα οι συνάδελφοί τους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους λόγω της κρίσης.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά θέλουν οι Έλληνες πολίτες, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή, που όμως βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται και να γίνονται… μονοψήφια.
22,6% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής». Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 21,5% και η Χρυσή Αυγή με 9,8%. Τέταρτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 6,2%, ανεβαίνει το ΚΚΕ με 5,2%, η Δημοκρατική Αριστερά πέφτει στο 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 3,8%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 4,5%.
Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 50,9% έναντι 31,6% της ΝΔ.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς έχει προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 46,1% έναντι 31,4%. Το 20,1% των ερωτηθέντων απαντά “κανένας από τους δυο”.
Να επιστρέψουν τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες καλεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουν «αμνήστευση» των πράξεών τους.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «τώρα που οι συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί θα πρέπει όσοι απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες να τις επιστρέψουν» και σημειώνει ότι «αυτό δεν θα είναι μόνο προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, αλλά θα ωφελήσει και τους ίδιους», ενώ επισημαίνει ότι «από το 2013 θα έχουμε περιουσιολόγιο για όλους».
Ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει πάντως οποιαδήποτε μορφή φορολογικής αμνηστίας για να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων που διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό.
Κατά τα άλλα ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του 2013 είναι η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και των άλλων δύο πολιτικών αρχηγών και η επίσπευση όλων των απαραίτητων αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments