ΔΡΑΜΑ — 09 Μαΐου 2013
  • Views212

Με επιμνημόσυνη Δέηση, ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης  γιορτάσθηκε  στη Δράμα, στο χώρο του μνημείου της Ελευθερίας, η 9η Μαΐου, επέτειος εορτασμού των εθνικών αγώνων ,της εθνικής  Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού καθώς και της λήξης  του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην ομιλία του ο κ Ξανθόπουλος εκτός των άλλων τόνισε:

«Ας  μας διδάξουν οι θυσίες των παππούδων μας. Ας αφουγκραστούμε το πνεύμα εκείνης της όχι και τόσο μακρινής γενιάς Ελλήνων, που είχαν λίγα στην τράπεζα αλλά πολλά στην ψυχή τους. Που ζούσαν σε χαμηλά σπίτια αλλά ήταν γεμάτοι υψηλά ιδανικά. Που ήταν πρόθυμοι να σε φιλέψουν και να σου χαρίσουν τα πάντα, αλλά και έτοιμοι να παλέψουν μέχρι θανάτου για να μη στερηθούν ούτε στο ελάχιστο την ελευθερία και τα δικαιώματά τους. Άνθρωποι που επέλεξαν συνειδητά να πολεμήσουν απέναντι σε μια μηχανή που είχε όλα τα μέσα για να τους εξοντώσει, προκειμένου να μη χάσουν της αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους.

Ο αγώνας τους ήταν ένας αγώνας που έγινε χωρίς υλικά μέσα αλλά με υψηλό φρόνημα. Απέναντι στα κανόνια και τα άρματα μάχης αντιπαρέταξαν ένα ηθικό αδούλωτο και υψηλό μέχρι τέλους, μια ομοψυχία που εκπορευόταν από τα κοινά ιδανικά και το ηθικά δίκαιο πρόσταγμα του αγώνα τους.  Ας μην ξεχνάμε πως τα τρένα για το μέτωπο έφευγαν γεμάτα χαμογελαστούς ανθρώπους σε μια ατμόσφαιρα γιορτής.

Το θαύμα έγινε γιατί οι Έλληνες παραμείναμε ενωμένοι. Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία. Δε μας έκανε το κουστούμι του φασισμού και του ναζισμού. Ήμασταν έτοιμοι να παλέψουμε με κάθε δυσκολία, αλλά στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Και τα καταφέραμε. Ας μην λησμονούμε λοιπόν αυτήν την κληρονομιά. Γιατί αποτελεί πραγματικά ανεκτίμητο κεφάλαιο που μπορεί να μας δείξει το δρόμο σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Το μέλλον της πατρίδας και της κοινωνίας μας δεν μπορεί να καθοριστεί από τις συντονισμένες κραυγές και  τα μισαλλόδοξα συνθήματα μιας μικρής μειοψηφίας, αλλά από την κινητοποίηση όλων των υπολοίπων που οφείλουμε να αναλάβουμε έμπρακτα τις ευθύνες που μας αναλογούν ως πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτό έχουμε ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σήμερα. Κινητοποίηση και συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Το πρωταρχικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες. Ας μετατρέψουμε την απελπισία για την υλική ευμάρεια που χάνεται, σε διάθεση δημιουργίας για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να μας βρει ενωμένους. Θα αντιμετωπίσουμε την κρίση χωρίς εκπτώσεις στις αξίες και τα ιδανικά μας. Για να μπορούμε να κοιτάμε κι εμείς στα μάτια τις επόμενες γενιές. Για να προσθέσουμε κι εμείς δυνατή τη φωνή μας δίπλα σ’ αυτή των παππούδων και των πατεράδων μας

¨Ζήτω το Έθνος¨ ».

IMG_9176.a IMG_9189.a

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments