ΕΠΙΚΑΙΡΑ — 03 Ιουλίου 2013
  • Views151

Εξοφλήθηκαν 3,4 δις ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη του δημόσιου

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα, συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ, έχει αποπληρώσει το Δημόσιο από τον Δεκέμβριο του 2012, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ.Σταϊκούρας, «από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Ιουνίου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 85% των αιτημάτων των Υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 800 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις πληρωμές, το μήνα Ιούνιο αυτές ανήλθαν στα 570 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι τέλος Ιουνίου, ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ».
Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, το 1ο εξάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί 13.531 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 81% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 65% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ

Συνεργασία με τον αγωγό ΤΑΡ θέλει η ΔΕΣΦΑ

Ενδιαφέρον συνεργασίας με τον αγωγό ΤΑΡ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Γιώργος Παπαρσένος μιλώντας την Τρίτη σε αναπτυξιακό συνέδριο.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΤΑΡ επελέγη την περασμένη εβδομάδα για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία. Το ενδιαφέρον του ΔΕΣΦΑ εντοπίζεται στη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού σε ελληνικό και αλβανικό έδαφος ενώ ο κ. Παπαρσένος εξέφρασε ενδιαφέρον και για μετοχική συμμετοχή στον αγωγό.
Ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης (πωλείται το 66% των μετοχών) με μοναδικό υποψήφιο την εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν, SOCAR.
Στις επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνεται η προσθήκη δυνατότητας αντίστροφης ροής στον αγωγό Βουλγαρίας- Ελλάδας. Ήδη έξι εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τροφοδοσία της αγοράς των Βαλκανίων εφόσον λειτουργήσει αυτή η δυνατότητα, που αναμένεται στο τέλος του 2013. Σε πλήρη ανάπτυξη θα υπάρχει δυνατότητα διοχέτευσης έως και 3,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο προς τη Βουλγαρία.
Εξάλλου, έχουν ξεκινήσει τα έργα κατασκευής της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

ΚΕΕΛΠΝΟ υπέρ Γεωργιάδη για την επιστροφή διάταξης Λοβέρδου

Κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους σχετικά με το Aids και άλλα λοιμώδη νοσήματα, σε στέκια των ομάδων υψηλού κινδύνου.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επανέφερε την υγειονομική διάταξη του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου την οποία είχε καταργήσει η τέως υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, και σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η απόφαση του υπουργού θεωρείται επιβεβλημένη.
Η συγκεκριμένη διάταξη, σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει σκοπό τη θωράκιση της χώρας από απειλές δημόσιας υγείας και δίνει τη δυνατότητα να διενεργούνται παρεμβάσεις που αφορούν από τη μια πλευρά την εμφάνιση των αναδυομένων νοσημάτων σε παγκόσμια κλίμακα, και από την άλλη, παρεμβάσεων σε συμβάντα που οφείλονται σε τοπικά αίτια και καλύπτει το σύνολο των μεταδοτικών νοσημάτων που αποτελούν ιατρικό επείγον, όπως αυτά προσδιορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ,το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων .
Το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρεί επιβεβλημένη την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να καλύψει τη χώρα για το μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοση νέας τροποποιημένης διατάξεως.

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments