ΞΑΝΘΗ — 13 Μαΐου 2012
  • Views1242

Ένα εκπληπτικό ντοκυμανταίρ για την ιστορία της Ξάνθης κυκλοφορεί πλέον στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Πετρά, Ξανθιώτισσας που ζει στη Μυτιλήνη που αναζητά την ιστορία της Ξάνθης μέσα από την πορεία του καπνού και του κτιρίου της Παλιάς Καπναποθήκης “Π”. Ένα έργο πολύ καλογυρισμένο και με εντυπωσιακό αρχειακό οπτικό υλικό από την Ξάνθη του προηγούμενου αιώνα με τον τίτλο “Μνήμες Δεγκτζήδων”.

Ξάνθη 2005. Ένας ηλικιωμένος άντρας γύρω στα 80, παλιός Δεγκτζής(καπνεργάτης) στο επάγγελμα περιπλανιέται μέσα στους χώρους ενός παροπλισμένου καπνομάγαζου, το οποίο σύντομα θα αλλάξει μορφή και λειτουργία. Αναζητώντας τις μνήμες τις δικές του, αναζήτα και εικόνες της πόλης, που χάθηκαν , μέσα από το «βίο» του βιομηχανικού μνημείου. Θα αποτυπώσει τις μνήμες του αυτές σε ένα γράμμα. Παραλήπτης, ο γιος του, αρχιτέκτονας, σε γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών, το οποίο έχει αναλάβει τη «μετάλλαξη» του βιομηχανικού μνημείου σε πολιτιστικό κέντρο ποικίλων δραστηριοτήτων.

Είναι μια παραγωγή της Μαρίας Πετρά και του Εργαστηρίου Διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Αιγαίου που είναι διαθέσιμη στο Youtube, σε δύο μέρη.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=tZL26x3T4mU[/tube]

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=agXaPhhvy7k[/tube]

Όπως σημειώνει η δημιουργός:

“Μερικές φορές χρειάζεται να κοιτάς και λίγο πίσω …για να παίρνεις κουράγιο και θάρρος.  Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο σ’ όλους εκείνους τους ανθρώπους που χτίσανε την πόλη της Ξάνθης. Κάποτε αυτούς τους ανθρώπους τους είχαν ονομάσει ΤΑΞΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.
Αυτοί οι ανθρωποι….η ΤΑΞΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ-  πατούσαν στη γη ξερανε ποιοι είναι και πως να διεκδικούν το έχει τους που παει να πει τη ζωή τους!!!! Και αυτό δεν το κάνανε απλως αγανακτώντας….ατομικά, αλλά παλεύοντας συλλογικά στη δουλειά τους-, στο σωματείο,  στην καθημερινότητα τους.
Και οταν οι κηφήνες της πόλης τους διέταζαν να σκύψουν το κεφαλι…… αυτοί ύψωναν το ανάστημα τους!

Πηγή: xanthipress.gr

Print Friendly

Όλα μηδέν στη Ξάνθη

Όλα μηδέν στη Ξάνθη

Οκτώβριος 03, 2016
ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

Σεπτέμβριος 28, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments