ΚΟΣΜΟΣ — 17 Φεβρουαρίου 2013
  • Views133

Πεντακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες Κύπριοι ψηφοφόροι προσέρχονται από τις 7 το πρωί στις κάλπες για να αναδείξουν τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι πέραν των 22 χιλιάδων. Στο σύνολο των ψηφοφόρων περιλαμβάνονται και 600 Τουρκοκύπριοι.

Οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφενός γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και αφετέρου θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Κι αυτό, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα , αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία.

Από τους ένδεκα υποψηφίους βασικοί διεκδικητές των εκλογών είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση.

Η προοπτική εκλογών ενός γύρου, παρόλο που στις δημοσκοπήσεις εκτιμήθηκε ως απομακρυσμένη, υπό κάποιες προϋποθέσεις είναι ακόμα εφικτή, αν υπάρχει όντως αύξηση της συσπείρωσης του ΔΗΚΟ και λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλους ρυθμιστικούς παράγοντες.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου την ερχόμενη Κυριακή το ζητούμενο είναι ποιος εκ των κυρίων Μαλά ή Λιλλήκα, θα περάσει ως αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη. Αποχή κοντά στο 20% ευνοεί εκλογή ενός γύρου και λειτουργεί υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη.

Καινοτομία των εκλογών είναι τα κέντρα του εξωτερικού, καθώς θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά σαράντα εκλογικά κέντρα σε 26 πόλεις του εξωτερικού. Περίπου το 3% των ψηφοφόρων είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν στα κέντρα αυτά.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις έξι το απόγευμα, αλλά μπορεί να δοθεί παράταση μέχρι τις 9 το βράδυ.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, γύρω στις έξι και τριάντα το απόγευμα θα γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα και γύρω στις 9 το βράδυ αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments