ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 12 Ιουλίου 2013
  • Views174

Τον έλεγχο της Google Ελλάς για τις ανέλεγκτες χρήσεις των προηγούμενων ετών ανέθεσε με απόφασή του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, στον προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων στέλνει μήνυμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, πως οι επιχειρήσεις που απαιτούν σημαντική εξειδίκευση ώστε να ελεγχθούν επαρκώς μπαίνουν για τα καλά στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Πηγές που επικαλούνται τα “Νέα” αναφέρουν, ότι στο πλαίσιο του ελέγχου, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κομμάτι που αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές και όλα εκείνα τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρείες, για τα οποία χρειάζονται ειδικές γνώσεις από την πλευρά των ελεγκτών.

Σε έρευνα της εφημερίδας τον Δεκέμβριο του 2012 αναδεικνύονταν οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε η Google για να αποφεύγει τη φορολόγηση εσόδων που είχε από την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι το μεγάλο ζήτημα με τις δραστηριότητες της πολυεθνικής δεν εντοπιζόταν στα κεφάλαια που δηλώνονται στην Ελλάδα, αλλά σε αυτά που μεταφέρονται απευθείας στο εξωτερικό, χωρίς ουσιαστικά να περνούν από τα ελληνικά φορολογικά ραντάρ και ας προέρχονται από δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, όταν μία ελληνική επιχείρηση ή ιδιώτης αγοράζει διαφήμιση από την Google η χρέωση γίνεται από την Google Ireland Ltd με έδρα την Ιρλανδία, όπου ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται σε 12,5%.

Ωστόσο, υπάρχει ζήτημα αν στη διαδικασία της πώλησης της διαφήμισης μετέχει ή όχι η Google Ελλάδος, καθώς σε περίπτωση που ακόμα και σήμερα ισχύει κάτι τέτοιο ένα μέρος των εσόδων από τις διαφημίσεις που πωλούνται στη χώρα μας αναλογούν σε δραστηριότητες του ελληνικού παραρτήματος.

Σε προσφορά του Δεκεμβρίου 2012 κατά την οποία οι νέοι διαφημιζόμενοι στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να δώσουν 25 ευρώ και να αγοράσουν διαφημιστικές υπηρεσίες αξίας 100 ευρώ μέσω ηλεκτρονικού κουπονιού, οι υποψήφιοι πελάτες παραπέμπονταν για τους όρους και τις προϋποθέσεις σε διεύθυνση στον ελληνικό ιστότοπο Google.gr όπου έβρισκαν μήνυμα στα ελληνικά.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν, ότι πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων είναι να εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα σε βάθος και να βρεθούν τρόποι ώστε να προσδιορίζονται τα έσοδα που προέρχονται από δραστηριότητες παραρτημάτων πολυεθνικών στην Ελλάδα, τα οποία όμως μέσω τεχνασμάτων δεν φορολογούνται εδώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έσοδα της Google Ireland Ltd από την πώληση διαφημίσεων στη χώρα μας μπορεί να φτάνουν έως και τα 65 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και αυτά όμως δεν φορολογούνται στην Ιρλανδία όπου βρίσκεται η έδρα του εν λόγω παραρτήματος. Μέσω μιας πολύπλοκης διαδρομής που περνά από την Ολλανδία φτάνουν στον φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τεχνική, που εφαρμόστηκε τελευταία φορά τον προηγούμενο Νοέμβριο επέτρεψε στην Google να αποφύγει την καταβολή φόρου ύψους περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments