ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ — 15 Ιουλίου 2013
  • Views172

Ενεργειακός πλούτος εντοπίστηκε στην περιοχή της Θράκης

Λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Έβρο, στην Ανατολική Θράκη, η έγκυρη αμερικανική στατιστική υπηρεσία ενέργειας, ΕΙΑ, υποστηρίζει ότι έχει εντοπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα shale gas στον κόσμο.

Αλλά και στο ελληνικό τμήμα της Θράκης, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που έκανε μια προκαταρκτική γεωλογική μελέτη, θεωρεί ότι υπάρχει συγγένεια με τα τουρκικά πετρώματα και ότι η πιθανότητα ύπαρξης σχιστολιθικού αερίου είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.

Το θέμα είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία, αν και το παρακολουθεί στενά, θεωρεί ότι, επί του παρόντος, πρέπει να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι. Παρά τη «ρεαλιστική» προσέγγιση, ωστόσο, του Γιάννη Μανιάτη –ο ίδιος ως υφυπουργός παρήγγειλε τη μελέτη του ΙΓΜΕ–, η εξαιρετικά πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στη Θράκη συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές προκλήσεις που μπορεί να «ξαναγράψει» από την αρχή τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Η πιθανή ύπαρξη σχιστολιθικού αερίου στη Θράκη έχει τεράστια οικονομική και γεωστρατηγική σημασία. Η εκμετάλλευση του shale gas στις ΗΠΑ έχει ήδη αλλάξει το τοπίο στην αμερικανική οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει καθοριστικά τις προσπάθειες και της Ευρώπης να εισαγάγει στο ενεργειακό της μείγμα το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές. Η Ρωσία δεν έχει κρύψει την ανησυχία της απέναντι στο ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της στην ενεργειακή αγορά, που αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο προσοδοφόρο πελάτη της.

Με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, άλλωστε, η Ε.Ε. αποφάσισε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Μαΐου να βάλει στην επίσημη ενεργειακή της ατζέντα το shale gas, με το Συμβούλιο να αναθέτει στην Κομισιόν την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στην Ε.Ε.

Προχωρά η κατασκευή του δρόμου Τοξοτών-Άβατου με άσφαλτο στα πρώτα 7 km

Η επαρχιακή οδός υπ. Αρ. 7 που συνδέει τους οικισμούς του Δήμου Τοπείρου, βρίσκεται σε προχωρημένη υλοποίηση και πρόσφατα επιθεωρήθηκε και από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης.
Ήδη έχουν ασφαλτοστρωθεί τα 7 χιλιόμετρα του δρόμου στην πλευρά των Τοξοτών και ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του μέχρι το Άβατο. Οι εργασίες που γίνονται αφορούν σε διαπλάτυνση ώστε να υπάρχει καθαρό πλάτος δρόμου 7,5 μέτρων και επιπρόσθετο έρεισμα 3 μέτρων.
Στο μεγαλύτερο μέρος βελτιώνει το υπάρχον δίκτυο ενώ στα επικίνδυνα σημεία γίνεται νέα χάραξη, πιο ασφαλής και με λιγότερες στροφές. Σύντομα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η πρώτη στρώση του ασφαλτοτάπητα, καθώς ο δρόμος κατασκευάζεται ενώ χρησιμοποιείται από τους οδηγούς.

Ολοκληρώθηκε η τελευταία διάθεση τροφίμων «Χωρίς Μεσάζοντες» για το καλοκαίρι

Η τελευταία διάθεση τροφίμων από παραγωγούς απευθείας σε καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο πάρκο του γηπέδου του ΑΟΞ.
Ήταν άλλη μια πρωτοβουλία της ομάδας δράσης Ξάνθης του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες» και της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Όλα τα προϊόντα που είχαν παραγγελθεί ηλεκτρονικά καθώς και επιπρόσθετες ποσότητες, διατέθηκαν στους καταναλωτές που βρέθηκαν από το πρωί στο πάρκο.
Κυρίως λάδι από παραγωγό της Ξάνθης, κηπευτικά και μέλι από την Ξάνθη, αλέυρι από τη Χρυσούπολη (1,5 τόνος) , ρύζι από τις Σέρρες , πατάτες (2, 5 τόνοι) και διάφορα βότανα και άλλα είδη διατέθηκαν στους καταναλωτές. Για πρώτη φορά συμμετείχε με επιτυχία και παραγωγός χαρτικών με χαρτί υγείας και κουζίνας, σε πολύ προσιτές τιμές και ποιότητα, πρωτοβουλία που θα επαναληφθεί στις επόμενες διανομές.
Στη διάρκεια της δράσης, διατέθηκαν προϊόντα στην Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης, συγκεντρώθηκαν φάρμακα ενώ έγινε ενημέρωση για τον υπό σύσταση καταναλωτικό συνεταιρισμό της Ξάνθης.
Όπως ανέφερε το μέλος του «Χωρίς Μεσάζοντες», οι δράσεις έχουν εδραιωθεί, ο κόσμος της στηρίζει και είναι απόλυτα ικανοποιημένος και αυτό που αναζητούν οι καταναλωτές είναι η επόμενη πρωτοβουλία για την διάθεση προϊόντων σε προσιτές τιμές και με εξασφαλισμένη ποιότητα.

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments