ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 01 Φεβρουαρίου 2013
  • Views161

Σε πολιτικό ενδοκυβερνητικό θέμα μετατρέπεται το ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων καθώς οι ασάφειες και τα σενάρια για κατάργηση του αφορολόγητου έχουν προκαλέσει τη μήνη πολλών γαλάζιων βουλευτών ενώ και οι βουλευτές της περιφέρειας από το κυβερνών κόμμα έχουν έντονες διαφωνίες για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου.

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διαψεύδει τα σενάρια που κυκλοφορούν και δηλώνει πως είναι εκτός πραγματικότητας, το γεγονός ότι θα καθυστερήσουν οι αποφάσεις και η δημοσίευση του τελικού σχεδίου σε συνδυασμό με την ανάγκη είσπραξης 3 δισ. προκαλούν υποψίες πως η φορολόγηση θα είναι μεγάλη.

Τρία προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ , ανάμεσά τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Μ Βορίδης, και οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σπηλιωτόπουλος έχουν εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία τους με σκληρές εκφράσεις.

Δεν αποκλείεται στη σημερινή σύσκεψη υπό τον κ. Μαυραγάνη να δοθούν βασικοί άξονες για την κατεύθυνση της φορολόγησης ώστε να αποκλειστούν τα επαχθή σενάρια και να σταματήσει η γκρίνια που παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Διαφωνίες εκφράζουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Πάντως από την πλευρά των δυο εταίρων φαίνεται ότι υπάρχει η βεβαιότητα πως τελικά θα επιλεγεί αφορολόγητο 50.000 ευρώ τουλάχιστον, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά στρώματα που έχουν ένα μικρό σπίτι, ή οι οικογένειες σε χωριά.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την αναπροσαρμογή που θα γίνει στις αντικειμενικές αξίες οπότε και θα δουν στο υπουργείο Οικονομικών με ποιο τρόπο θα ορίσουν το ύψος των συντελεστών φορολόγησης αναφέρει έγκυρη πηγή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως ο πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγία να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και να ληφθεί μέριμνα και για όσους είναι άνεργοι και έχουν μια κατοικία.

«Δεν πρόκειται να πληρώνουν οι περισσότεροι , μεγαλύτερο φόρο από το χαράτσι της ΔΕΗ, αντιθέτως η κατεύθυνση είναι να πληρώνουν λιγότερα» υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός.

«Θέλουμε λίγα από τους πολλούς και περισσότερα από τους λίγους» τονίζει στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά. Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ανάψει τα τηλέφωνα και δίνονται οδηγίες ώστε να ενημερωθούν οι βουλευτές και να περιοριστεί το κύμα των αντιδράσεων. Σε κάθε περίπτωση το πακέτο της φορολόγησης θα περιέχει και άλλα στοιχεία ευνοϊκά όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης υπογραμμίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments