ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 07 Ιουνίου 2013
  • Views186

«Εμφύλιος» πριν από την άφιξη στην Αθήνα

Πληρωμένη απάντηση δίνουν οι Βρυξέλλες στις υπόνοιες που υπάρχουν διάχυτες στο έγγραφο εργασίας των τεχνικών υπηρεσιών του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.  Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, εξ ονόματος της Επιτροπής απαντάει στο ΔΝΤ ότι δύο βασικές παραδοχές του κειμένου υποκρύπτουν άγνοια της ευρωπαϊκής οικονομίας. Συγκεκριμένα η Κομισιόν διαφωνεί θεμελιωδώς στην κριτική για τον χρόνο που έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στην έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα.  Το δεύτερο σημείο είναι προφανώς και θεμελιωδώς λάθος – καθώς μεταρρυθμίσεις υπάρχουν και δεν εφαρμόστηκαν με αποκλειστική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.  Το πρώτο σημείο συνιστά άγνοια κινδύνου ή αδιαφορία για τις επιπτώσεις της επιλογής μιας αναδιάρθρωσης του χρέους να γίνει από το 2010 και την αρχή του προγράμματος.  Οι Βρυξέλλες αντιτείνουν ότι τέτοιος μηχανισμός δεν υπήρχε, μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να δημιουργήσει φαινόμενο ντόμινο κατάρρευσης άλλων κρατών-μελών, καθώς οι οικονομίες είναι διασυνδεδεμένες και σε γενικές γραμμές δεν εξυπηρετούσε τους στόχους της ευρωζώνης. Αυτά λίγο πολύ εξήγησε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι από την Φρανκφούρτη.  Οι στόχοι των εταίρων για την ευρωζώνη ήταν προπαντός η ενότητα, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας και η ανάσχεση της μετάδοσης του κινδύνου. Σε δεύτερη φάση, ήταν και η τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ήταν προφανές ότι η Κομισιόν θα διαφωνούσε για παράδειγμα, στη δημιουργία των λεγόμενων ειδικών οικονομικών ζωνών, όπου το κεκτημένο δεν θα ίσχυε.

Δίκοπο μαχαίρι για Σαμαρά το mea culpa του ΔΝΤ

Αποδραματοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ επιχειρεί ο Πρωθυπουργός για να αποφύγει τόσο τη σύγκρουση για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ όσο και την υπενθύμιση ότι οι ομοτράπεζοί του τον «άδειαζαν», όταν έλεγε πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει.  Για κάποιους στην κυβέρνηση το mea culpa του ταμείου είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του Πρωθυπουργού ενόψει των συζητήσεων με την τρόικα αλλά και της χαλάρωσης που θα ζητήσει η Αθήνα τόσο στο χρονοδιάγραμμα των απολύσεων στο δημόσιο όσο και για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Και σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα τρανό επιχείρημα στις συζητήσεις όχι μόνο με την τρόικα αλλά και με τους ομολόγους αρκεί, όπως πιστεύουν στο Μαξίμου, το θέμα να τίθεται κάθε φορά στις σωστές του διαστάσεις χωρίς κορώνες και βερμπαλισμούς.  Για άλλους πάλι, οι επισημάνσεις του Ταμείου δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εσωτερικό έγγραφο που εν πολλοίς απευθύνεται με κριτική διάθεση στο εσωτερικό του ίδιου του ΔΝΤ για τον τρόπο που χειρίστηκαν τα στελέχη του τις ισορροπίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως με τη μονοδιάστατη πολιτική του Βερολίνου. Και ως εκ τούτου ελάχιστα πράγματα θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα  ως “ανταπόδοση” στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο Αντώνης Σαμαράς από το Ελσίνκι περιορίστηκε στο να δηλώσει πως και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή είχε εντοπίσει τις λάθος προβλέψεις που είχε το πρώτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπανδρέου με την επισήμανση ότι η δική του κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο προσπαθεί να διαπραγματευτεί και να διορθώσει αυτά τα λάθη.

Αρνητής του Ολοκαυτώματος μέσα στη Βουλή έγινε ο Ηλίας Κασιδιάρης

Ξεπέρασε κάθε όριο η πρόκληση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής αυτοφωτογραφήθηκε ως αρνητής του Ολοκαυτώματος των Εβραίων κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Μ Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στην άρνηση του Ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή να παραστεί στην προκαταρκτική με την αιτιολογία ότι σε αυτή συμμετέχουν αρνητές του Ολοκαυτώματος από τους Ναζί. Συγκεκριμένα ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε «Και φυσικά συμμετέχουν στην Επιτροπή αρνητές του Ολοκαυτώματος» αφήνοντας να εννοηθεί πως μιλάει για τον ίδιο. Ο Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜ.ΑΡ αντέδρασε έντονα και δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής και απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου ρώτησε με νόημα ποια είναι η ποινή στη Γερμανία που προβλέπει να επιβληθεί σε όποιον αρνηθεί το Ολοκαύτωμα.

Επίθεση κατά του Βενιζέλου εξαπέλυσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Eπίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να εφευρεθεί πάση θυσία κακούργημα. «Κάποιοι πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για την προσωπική τους διάσωση είναι να καταστρέψουν τους προκατόχους τους», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν σώθηκε καίγοντας μόνο τον άλλο. «Αυτό είναι μικρότητα και αμοραλισμός», είπε, κατηγορώντας τον κ. Βενιζέλο ότι είχε το θράσος να τον αναφέρει στην ίδια πρόταση με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ως βάρος για το κόμμα. «Δεν ήμουν εγώ που υπερασπίστηκα τον κ. Τσοχατζόπουλο στη βουλή, αλλά ο κ. Βενιζέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments