ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 01 Ιουνίου 2012
  • Views456

Το πρωτάκουσα ως ευφυολόγημα σε ελληνική σειρά, όπου ο μπροστάρης-οπισθοδρομικός Δήμαρχος και μάλιστα εκλεγμένος μονοκούκι από όλους τους δημότες του επί σειρά ετών, το είχε σημαία του και το είχε περάσει με άνεση από τη θεωρία στην πράξη, χωρίς κανένα εμπόδιο, και με τη στήριξη των «σκουριασμένων» μυαλών του Δήμου του.

Σήμερα, είναι μια πραγματικότητα που τείνει να θάψει τη γραφικότητα και να λάμψει ως σκληρή αλήθεια, στο βίωμα εκατοντάδων χιλιάδων συνελλήνων, που και αγανακτούν για την κατάντια και δεν αλλάζουν ρότα, δίνοντας ποσοστά πρώτου κόμματος σε κείνους που, υπό την επίφαση της απαλλαγής του δικομματικού τέρατος, υπόσχονται περήφανη έξοδο από μνημόνιο και δαφνοστεφανωμένο χορό του Ζαλόγγου, με κορυφαία του χορού τη δραχμή.

Φοβάμαι, πως θα λατρευτεί σαν ταχυδρόμος το yahoo και οι νοσταλγίες θα ταξιδεύουν on line ,όπως:

«Αδερφέ μου hi. Sorry που καθυστέρησα να σου απαντήσω, αλλά δουλεύουμε μέχρι πολύ αργά κι ήταν δύσκολο να βρω, επιτέλους, ένα internet café να πάω ποδαράτα, να σου στείλω e-mail.

Mάς τελείωσαν πολύ γρήγορατα ευρώ που είχαμε μαζί μας, αλλά ευτυχώς πάνω στο όριο της πείνας, βρήκαμε δουλειά σ’ έναν επιχειρηματία, εδώ στο Βερολίνο, που έχει βιοτεχνία παραγωγής «μικρογευμάτων» για επιχειρήσεις

Με τσάτρα-πάτρα τα Γερμανικά και με τα άχρηστα πτυχία Φιλολογίας, δεν ελπίζαμε βέβαια ότι θα πέφταμε κάπου καλύτερα, αλλά δόξα στον Θεό. Εγώ εργάζομαι στα ψυγεία, βοηθός αποθηκάριου και η γυναίκα μου εργάζεται στην κουζίνα, βοηθός μάγειρα και λάντζα.

Δε βλέπω ούτε του «αγίου να μην πω», να αποσβέσουμε τα χρήματα που δαπανήθηκαν από τους γονείς μας για τις μεταπτυχιακές μας σπουδές και μάθε αδελφέ μου, πως αν ξέραμε ότι η κατάσταση στη χώρα μας θα έφτανε σ’ αυτό το χάλι, θα είχαμε μείνει και οι δυο στο χωριό, δε θα σπουδάζαμε, αλλά θα ακολουθούσαμε την αγροτική ζωή των γονιών μας την οποία κληροδότησαν στους πρώτους Αλβανούς λαθρομετανάστες.

Τα πράγματα σκούρα, εδώ στο Βερολίνο. Δουλεύουμε 12ωρο και ανασφάλιστοι, χρειαζόμαστε δυο ώρες καθημερινά για το πήγαινε- έλα και η συμπεριφορά τού Έλληνα που έχει το εργοστάσιο, είναι απέναντί μας «αφέντη-δούλου».

Πελλοπονήσιος, δούλευε σε χρηματιστηριακή μέχρι την καθαίρεση Σημίτη (συνδικαλιστής της αριστεράς που πέρασε κι από τα δυο μεγάλα κόμματα του κοινοβουλίου. «Με πηδήξανε χωρίς σάλιο όλοι οι πρόεδροι κι ύστερα με πέταξαν σα στημένη λεμονόκουπα. Αν ήμουν τώρα στο μπουρδελάκι πίσω, θα ήμουν στο διπλανό lux κελί με τον Άκη.» επαναλαμβάνει αν καμιά φορά πάνω στη δουλειά η κουβέντα μετατοπιστεί στην κατάρρευση της χώρας). Άφησε πίσω του χρέη μερικά εκατομμύρια ευρώ κι εδώ δραστηριοποιείται με τα στοιχεία του αδερφού του. Μεγάλο λαμόγιο! «Εμένα φίλε, απ’ το μνημόσυνό μου στην Ελλαδίτσα, μέχρι κι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έφαγε κόλλυβα».Το «μότο» του.

Το δωμάτιο που μένουμε είναι σ’ ένα σπίτι 70 τετραγωνικών, το οποίο μοιραζόμαστε με άλλους 6 Έλληνες που εργάζονται κι αυτοί τον τελευταίο χρόνο στο Βερολίνο. Ιδιοκτήτης είναι ξάδερφος του εργοδότη μας, ιδίου φυράματος. Το ενοίκιο είναι σχετικά χαμηλό, καθώς στα 400 ευρώ το ζευγάρι συμπεριλαμβάνονται όλες οι δαπάνες κοινοχρήστων.

Οι τιμές στο σούπερ μάρκετ, μάθε αδερφέ, είναι φθηνότερες από εκείνες της Ελλάδας και, μάθε, ότι δουλεύουμε επτά μέρες την εβδομάδα και η αμοιβή μας είναι 900 ευρώ μηνιαίως. «Πολλά λεφτά»! Λέει το αφεντικό.

Προχθές πήγαμε βόλτα με έναν «καλλιτέχνη» πατριώτη στην αποβάθρα του τρένου και μας διάβασε τα καινούργια του ποιήματα. Καλά περάσαμε.

Μας λείπει ο ελληνικός ήλιος και η θάλασσά μας.

Τις άλλες, ένα αγόρι στη δουλειά τραγουδούσε Καζαντζίδη-Μαρινέλα «το ψωμί της ξενιτιάς είναι πικρό» και πρώτη φορά έφερα στο μυαλό τη μάνα μας και με πιάσαν τα κλάματα. Στο μυαλό είναι ο γυρισμός. Υπομονή. Φιλιά στην πατρίδα.»

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments