ΚΟΣΜΟΣ — 14 Μαρτίου 2013
  • Views157

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοινοποίησε απόψε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις σε άτομα και εταιρίες που “παραβίασαν τις κυρώσεις” κατά του Ιράν, ανάμεσά τους και ένας Ελληνας επιχειρηματίας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για τον Δημήτρη Καμπή, πρόεδρο της εταιρίας ναυπλιακών μεταφορών Impire Shipping Ltd, για τον οποίο αποφασίστηκε το «πάγωμα» των περιουσιακών του στοιχειων, ενώ παράλληλα απαγορεύεται σε Αμερικανούς να συνεργάζονται μαζί του.

Ο κ. Καμπής με δηλώσεις του από την Αθήνα σε αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζει ότι “όλα αυτά είναι άσχημες φήμες που δημιουργούνται από τους ανταγωνιστές μας, γιατί προσπαθούν να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς”.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβληθούν κυρώσεις στον Έλληνα επιχειρηματία Δρ. Δημήτρη Καμπή και στην εταιρία Impire Shipping για τη συγκάλυψη της ιρανικής προέλευσης αργού πετρελαίου, αποκρύπτοντας τον έλεγχο ενός σκάφους από την Εθνική Ιρανική Εταιρία Tanker (NITC), όπως επισήμανε.

Η υπόθεση με τον Έλληνα επιχειρηματία είχε έρθει στο προσκήνιο πριν λίγο καιρό, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι που επιβλέπουν την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, είχαν υποστηρίξει ότι η Τεχεράνη βρήκε τον τρόπο να σπάει το εμπάργκο και να πουλάει πετρέλαιο στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το Ιράν χρησιμοποιεί ξένους μεσάζοντες, προκειμένου να ενοικιάσει πεπαλαιωμένα δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά αργού πετρελαίου.

Όπως είχε υποστηριχθεί, στη συγκεκριμένη υπόθεση φερόταν να εμπλέκεται και ο Έλληνας επιχειρηματίας, Δημήτρης Καμπής, ο οποίος κατηγορείται σήμερα από τις αμερικανικές αρχές ότι αγόρασε πέρυσι οκτώ δεξαμενόπλοια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παράνομη μεταφορά ιρανικού αργού πετρελαίου.

Ο κ. Καμπής είχε προβεί σε δηλώσεις και πριν δυο εβδομάδες διαψεύδοντας τις κατηγορίες και τονίζοντας ότι δεν είχε στο παρελθόν ασχοληθεί με τη ναυτιλία και πως για τον ίδιο η αγορά δεξαμενόπλοιων αποτελεί “νέα επιχειρηματική δραστηριότητα”.

Παρόλ’ αυτά, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοίνωσε ότι διαβίβασε όλα τα στοιχεία του επιχειρηματία και της αλλοδαπής εταιρειας στην Αρχή για την Καταπολέμηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητας και τη Χρηματοδότηση Τρομοκρατίας και Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης. Ο υπουργός Ναυτιλιας Κώστας Μουσουρούλης έδωσε εντολή για την διενέργεια ελέγχου στην εταιρεία, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η άρση της ισχύος της.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι από τη σχετική προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, δεν διαπιστώνεται εμπλοκή, στην υπόθεση αυτή, πλοίων ελληνικής σημαίας ή ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.
Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments