ΚΟΣΜΟΣ — 10 Απριλίου 2012
  • Views116

Την υπό ίσους όρους με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη παραμονή της Ελλάδας στη Ζώνη Σένγκεν, θέτει σε κίνδυνο η αποτυχία της χώρας μας να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου που συνέταξε τον Μάρτιο η Κομισιόν, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες θα αναιρούν τη συμμετοχή της στη Ζώνη του Σένγκεν, καθώς τα ευρήματα είναι επιβαρυντικά για τις επιδόσεις της χώρας μας σε θέματα διαχείρισης παράνομης μετανάστευσης.

Το γεγονός αυτό ερμηνεύει και τις πιέσεις που ασκούνται εν όψει της νέας αξιολόγησης της Ελλάδας τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή διαπιστώνει ελάχιστη πρόοδο στο θέμα των κέντρων κράτησης και ταυτόχρονα απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για τη βελτίωση των συνθηκών στα ήδη υφιστάμενα.

Στον Έβρο, η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή “σχέδιο έκτακτης ανάγκης” με στόχο να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υποδομές.

Τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. για δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στο φυλάκιο Εβρου και ενός δεύτερου σε ξενοδοχείο της Ορεστιάδας αξιολογήθηκαν θετικά, ωστόσο, δύσκολα θα έχουν ξεκινήσει έως τον Ιούνιο οι διαδικασίες υλοποίησής τους

Μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής”, Έλληνες αξιωματούχοι που συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα της Ε.Ε. επισήμαναν ότι η κριτική που ασκείται, συνδέεται με την προσπάθεια για διεύρυνση της επιρροής του ευρωπαϊκού Βορρά.

Ενδεικτικά, μόλις την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, ζήτησε την προσωρινή ενίσχυση των ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν με το αιτιολογικό ότι χώρες όπως η Ελλάδα αποτυγχάνουν να φυλάξουν τα εξωτερικά τους σύνορα.

Παρόμοια δήλωση είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ζητώντας “να θέσουμε σε εφαρμογή για τη Σένγκεν μια μεταρρύθμιση τόσο διαρθρωτική όσο και αυτή για το ευρώ”.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σε συνάντηση των υπουργών επτά χωρών της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία) την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι και οι επτά λαμβάνουν το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. και προφανώς ενοχλούνται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα σύνορά τους μέσω της Ελλάδας.

Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν είναι εφικτή η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα. Θα είναι όμως αν τους επόμενους μήνες υιοθετηθεί η πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν.

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments