ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ — 20 Δεκεμβρίου 2012
  • Views773

Αλλάζουν όλα στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές και πρώτα απ΄ όλα ο τρόπος εισαγωγής ,ακόμη και με εξαίρεση των σχολών από τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Επιπλέον είναι βέβαιο ότι αλλάζει ριζικά το καθεστώς διοίκησης των σχολών με τους καθηγητές να μην έχουν πλέον τις “υπερεξουσίες” που τους εκχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας και τον έλεγχο των σχολών να περνά ξανά στους στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert η κυβέρνηση θα αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές με στόχο να εισάγονται σ΄ αυτές όσοι έχουν ως προτεραιότητα την στρατιωτική καριέρα και όχι όσοι επέλεγαν τις σχολές αυτές ως δεύτερες και τρίτες επιλογές σε περίπτωση αποτυχίας τους σε άλλους στόχους που είχαν θέσει.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη σχετικό νομοσχέδιο για να δημιουργηθεί το νέο καθεστώς εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές και όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι εκτός Πανελληνίων εξετάσεων. Η πρόταση έχει γίνει κατά καιρούς από πολλούς στρατιωτικούς παράγοντες αλλά πάντα “σκόνταφτε” στο επιχείρημα της αδιάβλητου που παρέχουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις . Ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται ότι πιστεύει πως το σχέδιο που θα παρουσιάσει θα εξασφαλίζει την απόλυτη αξιοκρατεία εισαγωγής στις σχολές. Επιπλέον θεωρεί σημαντικότερη την εισαγωγή νέων που επιθυμούν να γίνουν στρατιωτικοί.

Οι καθηγητές χάνουν τον έλεγχο

Αλλαγές και μάλιστα μεγάλες αναμένονται και στον τρόπο λειτουργίας των σχολών. Οι καθηγητές που σήμερα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ουσιαστικά στη διοίκηση των σχολών ,περνάνε σε δεύτερο πλάνο ,ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με την επιλογή του διδακτικού προσωπικού για το οποίο σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν παράπονα που έχουν κριθεί δικαιολογημένα και αιτιολογημένα.

Ο έλεγχος των σχολών θα περάσει και πάλι στους στρατιωτικούς, με τους καθηγητές να περιορίζονται σε συμβουλευτικό ρόλο.

Στόχος είναι η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών,ο οποίος δεν επιτεύχθηκε με τα όσα έκανε ο Βενιζέλος ως ΥΕΘΑ. Το βασικό του λάθος ήταν ότι οι ρυθμίσεις που έκανε αντιμετώπιζαν τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές σαν ένα οποιοδήποτε ΑΕΙ.

Και ασφαλώς δεν είναι έτσι.

Όλες οι αλλαγές θα δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να τεθούν σε ισχύ από την επόμενη σχολική χρονιά αν είναι δυνατόν.

Ηχηρό όχι των στρατιωτικών

Ήδη, πάντως, οι περισσότεροι εν ενεργεία στρατιωτικοί εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους στις κυβερνητικές σκέψεις για εξαίρεση των στρατιωτικών σχολών από τις Πανελλήνιες εξετάσεις, με κύριο επιχείρημα ότι η αξιοκρατεία θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο.

Επιπλέον ,προσθέτουν ότι η ποιότητα των εξαιρετικών μαθητών που μπαίνουν στις σχολές -οι βάσεις είναι πάντα υψηλές- δίνει την δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν να επιλέξουν μεταξύ των άριστων σε επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων. Όσο για την πραγματική επιθυμία όσων εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές να γίνουν στρατιωτικοί; Υπάρχουν τα εξής επιχειρήματα:

– Οι υποψήφιοι που εισάγονται στις σχολές σε συντριπτικό ποσοστό έχουν ως πρώτη το πολύ δεύτερη επιλογή την στρατιωτική σχολή στην οποία εισάγονται

– Αν κάποιος υποψήφιος που περνά σε στρατιωτική σχολή δεν μπορεί να ακολουθήσει την στρατιωτική καριέρα το κατανοεί πολύ σύντομα εντός της σχολής του και αποχωρεί.

Συνεπώς, λένε δεν υπάρχει κανένας πραγματικά κρίσιμος λόγος για να εξαιρεθούν από τις Πανελλήνιες εξετάσεις οι στρατιωτικές σχολές. Οι οποίες εξετάσεις επισημαίνουν, απαιτούν έτσι κι αλλιώς “στρατιωτική πειθαρχία”.

Ναι στις αλλαγές λειτουργίας

Όσο αρνητικοί στην προοπτική εξαίρεσης των σχολών από τις Πανελλήνιες ,τόσο θετικοί είναι οι στρατιωτικοί στο ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας των σχολών. Αναγνωρίζουν ότι η “δοσολογία” ελέγχου των σχολών από τους στρατιωτικούς και τους καθηγητές πρέπει να αναπροσαρμοστεί, αφού αυτή τη στιγμή οι δεύτεροι είναι κυρίαρχοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και τα περισσότερα παράπονα επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι καθηγητές που κρίνονται ικανοί να διδάξουν σ΄ αυτές τις σχολές. Και αυτό πρέπει να διορθωθεί σύντομα, με τον καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων που φαίνεται ότι σήμερα δεν υπάρχουν.

Η εισαγωγή δεν είναι το θέμα

Η αποκάλυψη αυτή, πάντως, ανέδειξε και τα πραγματικά προβλήματα των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Και σ΄ αυτά φαίνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνουν -οι εν ενεργεία τουλάχιστον στρατιωτικοί- την εισαγωγή μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων.

Αλλού είναι τα μεγάλα προβλήματα για τις στρατιωτικές σχολές και αυτά έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας τους. Μια πτυχή αυτών των προβλημάτων και μάλλον η πιο σοβαρή έχει να κάνει με το ποιοι και πως επιλέγουν τους πιο ικανούς καθηγητές για να διδάξουν τους νέους που οι Σχολές πρέπει να παραδώσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις έτοιμους να διοικήσουν.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ καθηγητών συχνές ,τα παράπονα και οι ενστάσεις ακόμη συχνότερες και σ΄ όλα αυτά οι στρατιωτικοί τους οποίους το Ελληνικό κράτος έχει τοποθετήσει ως διοικητές των σχολών δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να πουν γνώμη τους, για το ποιος πρέπει και μπορεί να διδάξει τους μελλοντικούς ηγέτες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για να γίνει κατανοητό το κλίμα που επικρατεί δημοσιεύουμε απόσπασμα από μία μόνο από τις πολλές ενστάσεις που κατατίθενται στις σχολές όταν γίνεται επιλογή του διδακτικού προσωπικού. Νομίζουμε ότι αποκαλύπτει πολλά για την λογική που επικρατεί και δείχνει ότι το πρόβλημα δεν είναι σε καμία περίπτωση ο τρόπος εισαγωγής των υποψηφίων στις σχολές. Ο οποίος τουλάχιστον εξασφαλίζει ότι σ΄ αυτές εισέρχονται οι άριστοι.

Μετά αρχίζουν τα δύσκολα…

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(1) Reader Comment

  1. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ