ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 27 Δεκεμβρίου 2011
  • Views153

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας να ανασύρουν επειγόντως όλες τις υποθέσεις εμπρησμών της διετίας 1995 – 1997, οι οποίες έχουν τεθεί στο αρχείο για να αξιολογηθούν με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για επιχείρηση εμπρησμού ελληνικών δασών από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, οι δηλώσεις του Μ. Γιλμάζ θα αξιολογηθούν και θα συγκριθούν με τις δικογραφίες που έχουν τεθεί ήδη στο αρχείο, καθώς μπορεί να οδηγήσουν στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εμπρησμών.

Ο κ. Τέντες έδωσε την επείγουσα αυτή παραγγελία στις κατά τόπους εισαγγελίες κατόπιν των δημοσιευμάτων και σχολίων σε διεθνή και ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, στον οποίον ενεχείρησε αίτηση με την οποία του ζητάει να παραγγείλει άμεσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα όσα κατήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Τα «μαζεύει» ο Γιλμάζ

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, πάντως,  επιχείρησε να αναιρέσει τα λεγόμενα του σήμερα , μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις του περί Τούρκων πρακτόρων που έβαζαν πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ότι τα ΜΜΕ παρερμήνευσαν τα λεγόμενα του και διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=84SBU-uwsNo[/tube]
Πηγή: Real gr

Έκθετο, όμως, αφήνει η επίσημη Άγκυρα τον πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ. Μετά την απόπειρα ανασκευής από τον ίδιο τον Μ. Γιλμάζ, ο Τούρκος υπουργός Δασών Βεϊσέλ Έρογλου έκανε δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο του δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τους νέους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού περί ελληνικής ανάμειξης σε εμπρησμούς στην Τουρκία.

Υποστήριξε, πάντως, πως «το θέμα πρέπει να ερευνηθεί», αλλά συμπλήρωσε πως ρώτησε τον γενικό διευθυντή δασών και «δεν υπάρχει επ’ αυτού ούτε καν πληροφορία».

«Δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπός του Γιλμάζ», είπε ο Έρογλου και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Η περίοδος 1994-1997 είναι αυτή κατά την οποία είχαν γίνει οι περισσότερες πυρκαγιές στα παράλια της Μεσογείου. Με αυτήν συμπίπτει και η περίοδος που αναφέρει ο Γιλμάζ.

Θα πρέπει να ερευνηθεί. Σε καιρό πολέμου, οι μυστικές υπηρεσίες προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, αλλά δεν γνωρίζω αν γίνεται αυτό και σε καιρό ειρήνης. Αυτό όμως είναι θέμα στρατιωτικής κατασκοπείας. Το υπουργείο μας δεν είναι μέρος του θέματος αυτού»

Οι αντιδράσεις της Αθήνας

Συναγερμός σήμανε στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά τις αποκαλύψεις του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μέσου Γιλμάζ ότι πράκτορες έβαζαν φωτιές στην χώρα μας την δεκαετία του ’90 για αντίποινα. Μάλιστα όπως τόνισε υπήρχαν γι αυτό τον σκοπό μυστικά κονδύλια.

Η συνέντευξη που έδωσε ο Γιλμάζ σε τουρκική εφημερίδα έπεσε σαν βόμβα στο υπουργείο εξωτερικών. Όλοι υποψιαζόντουσαν την περίοδο εκείνη και έκαναν λόγο για εμπρησμό όταν ξεσπούσε η μία μετά την άλλη εστία φωτιάς σε Σάμο και Ικαρία, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι προέρχονταν από την γειτονική χώρα.

Η Αθήνα ζητά εξηγήσεις από την Άγκυρα όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ το οποίο επίσης αναμένει την επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πάνος Μπεγλίτης σε συνομιλία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι οι καταγγελίες του κ. Γιλμάζ είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από τη κυβέρνηση της Τουρκίας και τις τουρκικές αρχές.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος καλεί μάλιστα την κυβέρνηση Ερντογάν να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη και σε βάθος ενημέρωση για όλες τις πτυχές αυτής της «σκοτεινής υπόθεσης».

«Να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα. Επιπλέον, επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από Τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους. Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει – εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία» σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το ΚΚΕ σχολίασε σε έντονο ύφος τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας. «Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ επιβεβαιώνουν ότι η δράση μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη είναι μια συνηθισμένη πρακτική που οι κυβερνήσεις κρύβουν απ’ τους λαούς. Ας μην παριστάνουν τους έκπληκτους τα κόμματα του συστήματος που κατηγορούν το ΚΚΕ για συνωμοσιολογία όταν καταγγέλλει τη δράση υπηρεσιών των ιμπεριαλιστικών κέντρων πίσω από διάφορα γεγονότα» ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ και πρόσθεσε «τα δικαιώματα του λαού δεν μπορεί να προστατευτούν αποτελεσματικά όσο η χώρα βρίσκεται ενταγμένη σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αντίθετα θα είναι διαρκώς εκτεθειμένος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους».

Σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη ως βουλευτή της ΝΔ περί δράσης τούρκων πρακτόρων – εμπρηστών παραπέμπει ο ΛΑΟΣ: «Το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών. αηδιών. Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση του καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις Γιλμάζ. «Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στο βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν μείζων πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων»

Για «μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα» μιλά η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και καλεί την κυβέρνηση να το διερευνήσει προχωρώντας παράλληλα σε τρεις κινήσεις: Να καταγγείλει το θέμα μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα. Να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις και να προχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο στις μελέτες αναδασώσεων στα νησιά όπου επλήγησαν από αυτές τις πυρκαγιές.

Εξάλλου, την ομολογία  Γιλμάζ  φέρνει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Παράλληλα, ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς απηύθυνε ο βουλευτής επικρατείας τους ΛΑΟΣ Ιω.Κοραντής.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Ν.Χουντής σημειώνει ότι «αυτές οι αποκαλύψεις που γίνονται τώρα και από επίσημα χείλη διασταυρώνονται με πληροφορίες και αποκαλύψεις, όπως των στελεχών των Γκρίζων Λύκων, που είχαν δικαστεί για δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη και είχαν ομολογήσει ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης ότι είχαν προκαλέσει εμπρησμούς σε ελληνικά νησιά» όπως και από «σχετικές αποκαλύψεις στο βιβλίο του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Εμίλ Τσολασάν».

 

Πηγές

Real gr
Newsbeast gr
In gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments