ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΑΒΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 30 Σεπτεμβρίου 2012
  • Views1345

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=hvqAcMJRaHk[/tube]

Ιστορία, αναμνήσεις, συγκινήσεις. Οι 3 αυτές λέξεις περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, προς τιμήν δύο εκ των σημαντικότερων μορφών του κλασικού αθλητισμού, αλλά και γενικότερα του καβαλιώτικου αθλητισμού, δύο αθλητών που τίμησαν με τις επιδόσεις τους την πόλη μας αλλά και γενικότερα τον αθλητισμό τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε βαλκανικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο λόγος για τον εμποδιστή Τάκη Χατζηγρηγορίου και τον σφυροβόλο Ευθύμιο Δαβιτζόγλου. Στην εκδήλωση αυτή, στην διάρκεια της οποίας προβλήθηκε αρχειακό υλικό με φωτογραφίες, μαρτυρίες και δημοσιεύματα εφημερίδων (τα οποία συγκεντρώθηκαν από συγγενείς, φίλους, προπονητές και συναθλητές των Χατζηγρηγορίου και Δαβιτζόγλου), μίλησαν (μεταξύ άλλων) ο πρόεδρος του ΟΚΑ Καβάλας Στέφανος Καράμπελας, ο παλιός αθλητικογράφος Κώστας Κουγιουμτζόγλου, η προπονήτρια στίβου Κατερίνα Δράκου και η κόρη του Τάκη Χατζηγρηγορίου, Ελευθερία, η οποία έχει γράψει και βιβλίο για την αθλητική σταδιοδρομία του πατέρα της.

Ποιος ήταν ο Ευθύμιος Δαβιτζόγλου;

Ο Ευθύμιος Δαβιτζόγλου γεννήθηκε στην Καβάλα στις 3 Φεβρουαρίου του 1950 ημέρα του Αγίου Συμεών.

Η μητέρα του Δέσποινα ήταν από τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας και ο πατέρας του Φίλιππος από τον Ακροπόταμο Καβάλας. Ήταν το πρώτο από τα δύο παιδιά της οικογένειας.

Οι γονείς του ήρθαν στην Καβάλα και εργάστηκαν ως καπνεργάτες και έμειναν στη περιοχή της Παναγίας όπου εκεί έγινε και η βάπτιση του παιδιού τους.

Ο Μίμης όπως των φώναζαν φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Ομονοίας και κατόπιν στο Γυμνάσιο Αρρένων από όπου έδωσε εξετάσεις και πέρασε πρώτος στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών.

Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία και κατάφερε να διακριθεί στη σφυροβολία φέρνοντας πολλά μετάλλια και κάνοντας παγκόσμια ρεκόρ ανεβάζοντας την χώρα μας και την πόλη μας σε διεθνή επίπεδα.

Το 1965 γράφηκε στον ΟΚΑΚ και το 1969 ανεδείχθη τρίτος Βαλκανιονίκης στην Σόφια με 64,16 μ. που ήταν ρεκόρ εφήβων στα Βαλκάνια και το καλύτερο εφήβων όλου του κόσμου της χρονιάς εκείνης. Το 1971 πέτυχε βολή 68,12 μ. και αμέσως άρχισε η περιπέτεια της επάρατης αρρώστιας του. Το 1971 απεφοίτησε αριστούχος της ΕΑΣΑ Αθηνών και το Μάιο του 1972 τοποθετήθηκε διευθυντής στο Εθνικό Στάδιο Καβάλας.

Μιλούσε άπταιστα τρεις γλώσσες αγγλικά, γαλλικά  και γερμανικά.

Ήταν ένας από τους καταξιωμένους αθλητές γι’ αυτό και διορίστηκε  καθηγητής γυμναστικής αγωγής στο γυμνάσιο Αρρένων στη Καβάλα.

Ο νεαρός πρωταθλητής ηττήθηκε για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή του χτυπημένος από την επάρατη νόσο στα 21 του χρόνια και πέθανε στο σπίτι του στην Καβάλα σε ηλικία 23 μόλις ετών στις 29 Μαΐου του 1973.

Ποιος ήταν ο Τάκης Χατζηγρηγορίου;

Ο Δημήτρης (Τάκης) Χατζηγρηγορίου γεννήθηκε στην Καβάλα στις 11 Νοεμβρίου του 1912 από τον Αθανάσιο και τη Μαρία Χατζηγρηγορίου. Το 1916 σε ηλικία τεσσάρων ετών χάνει τον πατέρα του από τον Βουλγαρικό στρατό μεγαλώνοντας με τη χήρα μητέρα του και τα τέσσερα αδέρφια του. Όντας ο μεγαλύτερος των αδερφών αναλαμβάνει το ρόλο του προστάτη σε ηλικία 8 ετών, πηγαίνοντας σε νυχτερινό σχολείο και παράλληλα δουλεύοντας στα καπνά.

Το 1925 σε ηλικία δεκατριών ετών μπαίνει στο Σώμα Προσκόπων στο Φάληρο. Την αμέσως επόμενη χρονιά έπαιξε ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας σε συνοικιακή ομάδα διαπιστώνοντας ότι του αρέσει ο αθλητισμός. Έτσι το 1927 γράφεται στο Γυμναστικό Σύλλογο «Φίλιπποι Καβάλας» όπου οι επιδόσεις του δεν άφησαν αδιάφορο το έμπειρο μάτι του αείμνηστου Γεώργιου Παπαχριστοδούλου, ο οποίος δηλώνει στη μητέρα του Τάκη Χατζηγρηγορίου ότι θέλει να τον γυμνάσει.

Το 1929 πηγαίνουν στην Ξάνθη για να μπουν στο πνεύμα του αθλητισμού και από το 1930 ξεκινάει να γυμνάζεται με του υπόλοιπους αθλητές. Το 1931 καταρρίπτει δύο πανελλήνιες επιδόσεις, τα 200μ. μετ΄ εμποδίων και τα 400μ. μετ΄ εμποδίων μια εφηβική επίδοση που δεν καταρρίφθηκε στα Βαλκάνια για 33 χρόνια. Την επόμενη χρονιά παίρνει την πρώτη του διάκριση ως πρώτος Βαλκανιονίκης στα 400μ. μετ΄ εμποδίων  και δεύτερος στα 110μ.

Το 1933 εμφανίζεται στους Τριεθνείς Αγώνες Ελλάδος-Αιγύπτου-Ελβετίας στα 400μ. μετ΄ εμποδίων μαζί με τον Ι. Σκιαδά. Σε ηλικία  δεκαεννιά ετών πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τον πρωταθλητισμό και το 1934 αποφασίζει να μην συμμετέχει σε αγώνες του κέντρου. Λίγα χρόνια μετά, καλείται να υπηρετήσει στα νέα όπλα του στρατού.

Το Καλοκαίρι του 1937 του ζήτησαν να συμμετάσχει στους Βαλκανικούς Αγώνες του Βουκουρεστίου και δέχθηκε διότι πίστευε ότι στους αγώνες σημασία πρωταρχική έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη. Μεσολάβησε το κάλεσμα για εκπαίδευση στα νέα όπλα και μετά το μεγάλο Έπος της Αλβανίας το οποίο του άφησε ως ενθύμιο έναν μικρό τραυματισμό στο χέρι.

Το 1943 την περίοδο της κατοχής οι Βούλγαροι πραγματοποιούν συλλήψεις όπου ανάμεσά στους ομήρους είναι και ο Τάκης Χατζηγρηγορίου. Την ίδια χρονιά καταφέρνει να δραπετεύσει και να φτάσει στη Γερμανία.

Το 1946 επιστρέφει στην Καβάλα και ένα χρόνο μετά ξεκινάει την καριέρα του ως προπονητής στην ομάδα του Ηρακλή, γυμνάζοντας τους αθλητές με έναν πρωτότυπο σύστημα.

Το 1960 φεύγει με την οικογένειά του από την Καβάλα για να μεταβεί στην Αθήνα όπου και θα νοσηλευτεί η μικρή του κόρη. Εκεί διαγνώστηκε και το σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αποφάσισε να ξαναγυρίσει στην αγαπημένη του πόλη την Καβάλα, όπου και πέθανε εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου στις 20 Ιουλίου 1983.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments