ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 14 Μαρτίου 2012
  • Views145

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=IKDKhX3j1YI[/tube]

Το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ για το διάστημα 2012 – 2015 έδωσε κατά τη συνεδρίασή του το Eurogroup. Το ποσό θα εκταμιεύεται σε μηνιαίες δόσεις. η δόση του Μαρτίου θα είναι 5,9 δισ. ευρώ, του Απριλίου 3,3 δισ. ευρώ και του Μαΐου 5,3 δισ. ευρώ

Συμβολή του ΔΝΤ 28 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα, με ακύρωση του πρώτου δανείου, έχει εισηγηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ στο Συμβούλιο του Ταμείου. Το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου αυτήν την Πέμπτη.

Νέα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ περίπου) ζητεί η Κομισιόν σε έκθεση της από την Ελλάδα, για την περίοδο 2013-2014. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να προσδιορισθούν μέχρι τον Ιούνιο. Σε αυτό το πακέτο μέτρων είχε αναφερθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στο Υπουργικό Συμβούλιο, την περασμένη Παρασκευή.

Αβέβαιη θεωρείται η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος στήριξής της το 2015, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσίασε η τρόικα στο Eurogroup. Ωστόσο, η τρόικα θεωρεί ότι το πακέτο της νέας δανειακής στήριξης, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά, αρκεί έως το 2030 η Αθήνα να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα.

Ως το τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμα τα κριτήρια για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε απολύσεις, με δεδομένο ότι η χώρα έχει δεσμευθεί στην τρόικα για μείωση του αριθμού των υπαλλήλων κατά 15.000 ως το τέλος του έτους και μείωση του συνολικού αριθμού τους κατά 150.000 ως το τέλος του 2015.

Στην καταγραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου με υποχρεωτική φυσική παρουσία τους στις τράπεζες, από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξή τους, προχωρεί η Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα Διατραπεζικά Σύστήματα (ΔΙΑΣ) και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Η καταγραφή θα διαρκέσει δύο μήνες, από 15/03/2012 έως 15/05/2012. Μετά την ημερομηνία αυτή, θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης.

Έως τις 14 Μαΐου δίνεται περιθώριο από το υπουργείο Οικονομικών για την υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Σε περίπτωση μη υπογραφής, ο μισθός του εργαζομένου θα μπορεί να μειωθεί στο κλιμάκιο που ανήκει ο εργαζόμενος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, συν τα επιδόματα ωριμάνσεων, επικινδυνότητας, σπουδών και τέκνων.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments