• Views140

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται οι εκπρόσωποι των δανειστών σε ένα κρίσιμο ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο θα γίνει προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης (κινητικότητα στο Δημόσιο, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ενιαίος φόρος ακινήτων, συγχώνευση Εθνικής-Eurobank) από τα οποία εξαρτάται η συμφωνία προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 2,8 + 6 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα που είχε οριστεί για το Σάββατο δεν πραγματοποιήθηκε. Το βράδυ του Σαββάτου, όμως, ο κ. Στουρνάρας είχε μία ακόμα συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του σημερινού τετ-α-τετ. Προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στην έδρα του υπουργείου.

Στο ραντεβού των δύο πλευρών (Στουρνάρα-τρόικας), την Παρασκευή, δεν έκλεισε κανένα από τα φλέγοντα θέματα:

  • τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, οι οποίες η τρόικα ζητά να είναι 25.000 έως το τέλος του 2014
  • την άμεση απόλυση επίορκων υπαλλήλων
  • το δημοσιονομικό κενό του 2013, το οποίο το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να εξαλείψει
  • τον Ενιαίο Φόρος στα ακίνητα και τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο κάλυψης του κενού των 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα που δημιουργείται από τη μεσοσταθμική μείωση κατά 15% σε σχέση με το σημερινό ΕΕΤΗΔΕ
  • τις αντιδράσεις της τρόικας για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank

Χρακτηριστικό της δυσκολίας που παρουσιάζουν, για άλλη μία φορά, οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι το ξέσπασμα του υπουργού Οικονομικών προς τα μέλης της τρόικας που αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής: «Μην μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα» φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας.

Την ίδια ώρα τριγμούς προκαλεί στο πολιτικό πεδίο η κόντρα των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής μεταρρύθμισης, με φόντο τη διαφαινόμενη απόρριψη από την τρόικα του σχεδίου αποχωρήσεων που έχει παρουσιάσει ο Αντώνης Μανιτάκης.

Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η δόση μπορεί να εκταμιευθεί τον Μάιο. Η τρόικα φαίνεται ότι επιθυμεί συγκεντρωτική λύση που αφορά στη δόση που εκκρεμεί των 2,8 δισ. ευρώ και στα 6 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο του Απριλίου.

Στα άκρα οι διαπραγματεύσεις

«Αν θέλετε άλλα μέτρα, πηγαίνετε στον Τσίπρα» το μήνυμα Στουρνάρα προς τρόικα

Στα άκρα έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, όπως προκύπτει από τους διαλόγους του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Μην μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα. Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου να συζητήσετε μαζί του» φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας, όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής.

Τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, αφορούν στο ειδικό τέλος στα ακίνητα, στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην κινητικότητα στο Δημόσιο (όπου η τρόικα δεν ικανοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Για το θέμα των αλλαγών στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, και την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, η τρόικα εξετάζει με προσοχή εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις που υποβάλει η κυβέρνηση.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο

Δεν θα κληθεί ξανά για κατάθεση ο Βενιζέλος, λέει ο Χρ.Μαρκογιαννάκης

Απέκλεισε να κληθεί εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

«Ο κ.Βενιζέλος εξετάστηκε επί 10ώρο προχθές. Σε κάθε περίπτωση θα αποφασίσει η επιτροπή. Και υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, φοβαμαι ότι θα υπάρχει η ίδια ένταση και η ίδια εικόνα που είχαμε και την περασμένη Πέμπτη το πρωί. Δεν θα ήθελα να το ξαναζήσω» τόνισε, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφερόμενος σχετικά με την κατάθεση του Γιώργου Παπανδρέου, είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εάν υποβάλει υπόμνημα, εκτός εάν υπάρξουν-όπως είπε-ενστάσεις από μέλη της επιτροπής, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα αποφασίσει η πλειοψηφία.

«Εάν ο κ.Παπανδρέου στείλει υπόμνημα δεν θα τεθεί θέμα, εκτός εάν κάποιοι συνάδελφοι δεν αρκεστούν στο υπόμνημα και θέσουν ζήτημα οπωσδήποτε παρουσίας του κ.Παπανδρέου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει, εφόσον και η πλειοψηφία έχει την ίδια άποψη, να επιδοθεί νόμιμα κλήση προ 24 ωρών και μετά ταύτα θα ακολουθήσουν ό,τι αποφασίσει η επιτροπή» είπε.

Ψήφισμα μετά την 72η σύνοδο

Άμεσες τροποποιήσεις στο νόμο-πλαίσιο ζητούν οι πρυτάνεις

Την άμεση τροποποίηση του νόμου-πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων ζητούν με ψήφισμά τους οι πρυτάνεις που πραγματοποιήσαν την 72η σύνοδό τους.

Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας παρέστησαν στη Σύνοδο ο υφυπουργός, Θ.Παπαθεοδώρου και ο γενικός γραμματέας Θ.Καλαϊτζής.

Οι πρυτάνεις επαναλαμβάνουν τη διαφωνία τους στην αυτοδίκαιη διαγραφή των φοιτητών που, όπως τονίζουν, παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των ενδιαφερόμενων και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι αφορά το 1/3 των φοιτούντων.

Στο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις διαπιστώνουν «αδυναμία ακόμη και της στοιχειώδους λειτουργίας του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου» εξαιτίας του νέου θεσμικού πλαισίου και της οικονομικής κρίσης, καθώς και «ασάφεια και σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ αφενός των πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου και αφετέρου των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων που αναφύονται σε ακαδημαϊκά, διοικητικά και ερευνητικά θέματα».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται επιπλέον ότι η δραστική μείωση της χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα να περισταλεί δραματικά η πρόσβαση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και τις ηλεκτρονικές πηγές βιβλιογραφίας και να αποδυναμωθεί ακόμα και από τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις της η λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Ασκείται, επίσης, κριτική στο σχέδιο «Αθηνά» από το οποίο «αναδείχθηκαν τα προβλήματα έλλειψης διαδικασιών και χρήσης δεδομένων και παρουσιάστηκε το παράδοξο του καθορισμού Σχολών και κατευθύνσεων τμημάτων μονομερώς από το υπουργείο. Αυτό συνέβη δίχως τη γνώμη, τη γνώση και τις επεξεργασίες των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ, όπως άλλωστε συνέβη και με τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων φοιτητών που καθορίζει το υπουργείο, δίχως να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι δυνατότητες των ίδιων των Πανεπιστημίων».

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments