ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 11 Ιουλίου 2013
  • Views163

Οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης των τραπεζών που διασώζονται με κρατικά κεφάλαια θα επωμίζονται το βάρος της όποιας αναδιάρθρωσης ζητείται από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, σύμφωνα με τους νέους κανόνες για το χρηματοπιστωτικό τομέα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για τους αναθεωρημένους κανόνες που αφορούν στην κρατική βοήθεια για τη διάσωση τραπεζών.

Πέραν αυτών των κανόνων, τον περασμένο μήνα υπήρξε συμφωνία στο Ecofin για την οδηγία σχετικά με την αναδιάρθρωση και εκκαθάριση των τραπεζών, η οποία θα εφαρμοσθεί πλήρως από το 2018 και προβλέπει ως έσχατο μέτρο την επιβολή ζημιών και σε καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάζουν σχέδια αναδιάρθρωσης που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους πριν μπορέσουν να λάβουν κρατική ενίσχυση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σημείωσε ότι η τρέχουσα πρακτική – όπου η κρατική βοήθεια δίνεται πριν από την εξυγίανση – έχει οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι οι τράπεζες που λαμβάνουν βοήθεια θα πρέπει να θεσπίζουν αυστηρά όρια όσον αφορά τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών τους.

«(Οι αναθεωρημένοι κανόνες) θα εξισορροπήσουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν διαφορετικές τράπεζες σε διαφορετικές χώρες -μέλη και θα περιορίσουν τον κατακερματισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια.

Οι νέοι κανόνες για την κρατική βοήθεια ανακοινώθηκαν καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός οργανισμού για τη διάσωση ή την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments