ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ — 25 Απριλίου 2012
  • Views162

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=WnA78qOkZD0[/tube]

Κατά πλειοψηφία και παρά τις αντιδράσεις μερίδας της αντιπολίτευσης που επιζητούσε ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε χθες το βράδυ μετά από συζήτηση διάρκειας άνω της μιάμιση ώρας, άδεια ίδρυσης στο πολυκατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος στην περιοχή του Εθνικού Σταδίου.

Αρνητικοί ήταν άπαντες οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και μάλιστα η παράταξη Καλλιοντζή (εκτός του Νίκου Κιοσέ) αποχώρησαν από τη συνεδρίαση επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο Βαγγέλης Παππάς για ονομαστική ψηφοφορία επί του θέματος.

Εισηγητικά αλλά και πολλές φορές αργότερα με παρεμβάσεις του, ο Κωστής Σιμιτσής έκανε λόγο για την άδικη και απαξιωτική συμπεριφορά σε βάρος του δήμου και των υπηρεσιών του, για πόλεμο λάσπης και υπόνοιες για λαδώματα που ακούστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, ενώ υπογράμμισε πως παρά τις συκοφαντίες και την εξύβριση που δέχθηκε από την πλευρά του θιγόμενου πρατηρίου, δεν προσέφυγε στην δικαιοσύνη.

Προεξόφλησε μάλιστα πως υπό τα νέα δεδομένα, δηλαδή την τροπολογία για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβει το πρατήριο και τα όσα αναφέρει η τροπολογία που ψηφίστηκε πριν κλείσει η Βουλή, η υπόθεση που εξετάζονταν στην δικαιοσύνη, «αναγκαστικά θα τεθεί στο αρχείο».

Ο Θόδωρος Καλλιοντζής παρατήρησε ότι έχουν ενδιαφέρον η ημερολογιακή σειρά διαφόρων αποφάσεων και εγκυκλίων και όταν άρχισαν οι καταγγελίες μετά την προέγκριση «προέκυψε η ανάγκη από τον Γ.Γ. του υπουργείου να εκδώσει εγκύκλιο αμφιλεγόμενη σε πολλά σημεία που δεν υπερτερούσε του νόμου και δεν κάλυπτε τα όργανα του δήμου κι εσάς που ήσασταν ο εισηγητής. Ο νόμος ήταν σαφέστατος περί αμφίδρομου. Με την εγκύκλιο άρχισαν να θολώνουν τα πράγματα», είπε και χαρακτήρισε την τροπολογία μια μέρα πριν το κλείσιμο της Βουλής ότι δημιουργεί «κλίμα αναξιοπιστίας και τυχοδιωκτισμού από διάφορους παράγοντες που κινούνται με τέτοιο τρόπο. Ποια ανάγκη αναζητούσε το κατεπείγον της τροπολογίας, για να καλύψει ποιους; Όλα αυτά δημιουργούν στους θιγόμενους και την κοινωνία την αίσθηση ότι έγιναν πολλά πράγματα για να καλυφτούν προγενέστερες αποφάσεις που ήταν έωλες και βρίσκονταν υπό τη διαδικασία δικαστικής διερεύνησης. Δε θα ψηφίσουμε την συγκεκριμένη εισήγηση με το αιτιολογικό ότι είναι υπό δικαστική διερεύνηση το θέμα».

«Εσείς μαζί με την κυβέρνηση σε 7 μέρες προσπαθήσατε να νομιμοποιήσετε κάτι για το οποίο αιωρείται η αίσθηση ότι ως 10/4 δεν ήταν νόμιμο», είπε ο Στάθης Εριφυλλίδης, που επανέλαβε τα περί φωτογραφικής τροπολογίας «μέσα σε ένα νόμο μαμούθ με 185 άρθρα από τα οποία 182 είναι τροπολογίες για ικανοποίηση ρουσφετιών ανά την Ελλάδα».

Καυτηρίασε το ότι ο νόμος ψηφίστηκε στις 10/4 και δύο μέρες μετά πριν κατατεθεί αίτηση είχε αναλάβει να διερευνήσει το θέμα η νομική υπηρεσία και αναρωτήθηκε πως το γνώριζε όταν η Ημερήσια Διάταξη του Συμβουλίου συντάχθηκε στις 18/4. «Δεν θα είναι υπερβολή να πω ότι η σημερινή συνεδρίαση γίνεται αποκλειστικά για το θέμα αυτό! Μέχρι 9/4 ισχυριζόσασταν ότι όλα είναι νόμιμα. Τότε, γιατί ψηφίστηκε η τροπολογία; Το θέμα απασχολεί τη δικαιοσύνη, τι θα γίνει αν ο εισαγγελέας πει όχι;». Στη συνέχεια δήλωσε αρνητικός επικαλούμενος θέματα όπως ότι το κτίσμα δεν εναρμονίζεται με το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, και βασικότερο υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, που είναι ήδη βεβαρυμμένο από ατυχήματα.

Ο Βασίλης Λιόγκας μίλησε για τα πολυκαταστήματα που ξεφυτρώνουν το ένα πίσω από το άλλο στην Καβάλα κι αυτό έχει βαριές συνέπειες στην αγορά. «Όλα αυτά γίνονται αδιαμαρτύρητα. Βλέπω ότι δεν κινείται φύλλο», είπε και αναφέρθηκε στο δικαίωμα που είχε ο δήμος να εξετάζει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία ότι με ΚΥΑ του 2011, κι αυτό ακόμη καταργήθηκε. «Όμως, ανεξάρτητα αν υπάρχει υποχρέωση εξέτασης των επιπτώσεων, ένα πολιτικό όργανο όπως είναι το ΔΣ έπρεπε να τα εξετάσει. Αν το θέμα ήταν καθαρά νομικίστικο ή κυκλοφοριακό δε θα χρειαζόταν να έρθει στο ΔΣ. Άλλα όργανα ρυθμίζουν αυτά τα θέματα. Θα σταθώ στην πολιτική ουσία, ότι εμείς εδώ δεν συζητήσαμε τις επιπτώσεις της μαζικής εισροής πολυκαταστημάτων στην πόλη μας αν και είναι σεβαστή η άποψη όσων τα θεωρούν ανάπτυξη, την οποία εγώ συνοδεύω με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις». Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις όσον αφορά στο κυκλοφοριακό και πολεοδομικό περιβάλλον, διότι δεν είναι εντός σχεδίου. Υπάρχει ένας δρόμος μεγάλης κυκλοφορίας, προστίθεται επιπλέον δραστηριότητα και θα γίνει ό,τι και στην Τενέδου. Βλέπω ότι η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τις πραγματικές μας ανάγκες αλλά μόνο με τα μεγάλα συμφέροντα».

Ο Άρης Βέρρος, δήλωσε ότι εν πολλοίς καλύφθηκε από τα όσα ανέφεραν προηγουμένως οι επικεφαλής των παρατάξεων και στάθηκε περισσότερο στο ζήτημα των καταστημάτων που κλείνουν και των όσων διέπουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα πολυκαταστήματα. «Όλα αυτά πρέπει να μας απασχολήσουν ως ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δε δεχόμαστε την κοροϊδία και εύχομαι να μην τη δεχτούν κι άλλοι συνάδελφοι».

Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης για το ίδιο θέμα αναφερόμενος στα όσα είπε ο δήμαρχος υπογράμμισε πως «έγινε φιλότιμη προσπάθεια να παρουσιάσετε με νομικό καθωσπρεπισμό το θέμα, είπατε ότι ξεκαθαρίζει η τροπολογία τα πράγματα όταν εξαρχής ήταν ξεκάθαρα. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει αλλαγή της ταυτότητας μια και υπήρχε άλλη επωνυμία που δε αναφέρεται σε λιανικό εμπόριο, δείχνει ότι υπήρχε εξαρχής σκοπιμότητα να αποκρυφτεί η πραγματική ταυτότητα του συγκεκριμένου επιχειρηματικού εγχειρήματος. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι υπήρξε μια αλυσίδα μεθοδεύσεων και σε αυτές έχει εμπλακεί θέλω να πιστεύω άκων η δημοτική Αρχή. Η επωνυμία ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι αλφαβητάρι αδιαφάνειας και διαπλοκής».

Ο θιγόμενος ιδιοκτήτης Λευτέρης Κουκουτίνης στον οποίο δόθηκε ο λόγος είπε ότι «είμαι θύμα κι όχι θύτης. Η σημασία της ψήφου σας δεν είναι μόνο αν ανοίξει το πολυκατάστημα, αλλά και αν συνεχίσει μια επιχείρηση 30 ετών. Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο και τρόπο για διασφάλιση των συμφερόντων μας. Όσο για την τροπολογία δεν ξεκαθαρίζει, ούτε διορθώνει ένα νόμο ή τον ερμηνεύει. Το τροποποιεί και τροποποιήθηκε σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο από προϊόντα συναλλαγών, τις ντροπολογίες όπως χαρακτηρίστηκαν από το πανελλήνιο». Σε άλλο σημείο εξέφρασε το φόβο του ότι ο νόμος μπορεί να μείνει ανεφάρμοστος (αναφορικά με το ΠΔ που θα ορίζει τα μέτρα ασφαλείας) και τότε το 2017 θα πρέπει το πρατήριο καυσίμων να απομακρυνθεί.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Ναλμπάντης από την πλευρά του μίλησε για αναγκαιότητα που επέβαλε την τροπολογία «για να προστατευτεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας» και μια «υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα από το Μνημόνιο». Υποστήριξε επίσης πως «από την αρχή ήμασταν νόμιμοι 150%. Ζητώ από το Σώμα να διατηρήσει τη νομιμότητα και θα βοηθήσουμε στη διατήρηση της επιχείρησης του κ. Κουκουτίνη. Θέλουμε να μείνει, δεν αντιδικούμε, τον θέλουμε κοντά μας. Καμία επιχείρηση δε θα κλείσει. Δεσμεύομαι προσωπικά ως εταιρεία γι αυτό το ζήτημα ότι μαζί θα προχωρήσουμε με τον κ. Κουκουτίνη».

Εν κατακλείδι ο δήμαρχος είπε ότι «το συγκεκριμένο πρατήριο σώζεται αν εκπληρώσει τους όρους ασφαλείας αλλά κι ένα σωρό άλλα πρατήρια μέσα στην πόλη που θα έκλειναν το 2017 αν δεν έβγαινε αυτός ο νόμος. Με την καινούργια απόφαση σώζονται. Όσα συμμορφωθούν προς τους κανόνες ασφαλείας θα συνεχίσουν να λειτουργούν εφόσον έχουν και τις άλλες προϋποθέσεις. Δε θέλω να πω αν σήμερα λειτουργεί και νομίμως το συγκεκριμένο πρατήριο, δεν είναι δική μου δουλειά να το κρίνω».

Πηγή: Εβδόμη

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments