• Views196

Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο από την επιτροπή οικονομικών

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το νομοσχέδιο ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν ενταχθεί σε ένα άρθρο, ενώ τα σημεία που φαίνεται να δημιουργούν ήπιες για την ώρα ενδοκυβερνητικές τριβές είναι η ρύθμιση που απελευθερώνει την πώληση των προϊόντων προψημένης ζύμης για την οποία έχουν εκφράσει ενστάσεις βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επίσης εστία έντασης φαίνεται να δημιουργούν και οι διατάξεις για τους ανέργους που έχει εισηγηθεί το ΠΑΣΟΚ με σχετική τροπολογία αλλά ακόμα δεν τις έχει κάνει αποδεκτές ο υπουργός Οικονομιών Γιάννης Στουρνάρας.

Επανεξελέγη ο Πάνος Καμμένος

Αργά το βράδυ, ο Πάνος Καμμένος επανεξελέγη δια βοής από το συνέδριο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αν και αρχικά -με βάση το πρόγραμμα που είχε διανεμηθεί στους δημοσιογράφους- επρόκειτο η εκλογή προέδρου να γίνει αύριο με ψήφο, αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών εξαιτίας της αυριανής συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Σε δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος απόψε υποσχέθηκε απευθυνόμενος στους συνέδρους ότι «δεν θα σας προδώσω ποτέ. Και σας υπόσχομαι και άλλο ένα, θα πάρουμε πίσω την Ελλάδα μας». Είπε ακόμη ότι το κόμμα του θα ενώσει τον ελληνικό λαό «θα γίνουμε πιο πολλοί, θα γίνουμε και θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι και θα πάρουμε τη διακυβέρνηση του τόπου. Θα σηκώσουμε ψηλά την ελληνική σημαία και θα δώσουμε την ελπίδα».

Η ΟΛΜΕ βάζει φωτιά στις πανελλαδικές

Μπλόκο στις Πανελλαδικές, είτε με τη μορφή απεργίας κατά τη διάρκειά τους είτε με αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών, απειλεί να στήσει η ΟΛΜΕ αντιδρώντας στο βομβαρδισμό του κλάδου με ρυθμίσεις που ανατρέπουν πλήρως το εργασιακό του καθεστώς. Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, η αύξηση του διδακτικού ωραρίου του εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται από τους συνδικαλιστές εργαλείο «μαζικής εξόντωσης» των καθηγητών με τη μέθοδο της δημιουργίας πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της εξόδου όχι μόνο από τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά συνολικά από το δημόσιο τομέα. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την τύχη που επιφυλάσσει στο πλεονάζον προσωπικό. Το Προεδρικό Διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις που απέστειλε προχθές στο Συμβούλιο της Επικρατείας ρυθμίζει το θέμα μόνο των υπεράριθμων εκπαιδευτικών. Η διαφορά υπεράριθμου και πλεονάζοντος εκπαιδευτικού είναι ότι ο πρώτος περισσεύει στο σχολείο του καθώς συμπληρώνει λιγότερο από το 75% του ωραρίου του, ενώ ο δεύτερος περισσεύει σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται εξ ολοκλήρου υπεράριθμοι (όσοι δεν συμπληρώνουν το 75% του υποχρεωτικού ωραρίου τους σε σχολική μονάδα) κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης που συντάσσονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια ανά περιοχή μετάθεσης, ανά κλάδο και ειδικότητα. Για μεταθέσεις εντός της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης θα ζητηθεί η συναίνεσή τους.

 

Ποιοι θα γλιτώσουν από το χαράτσι της ΔΕΗ

Ο Γ. Στουρνάρας δεσμεύθηκε να εξετάσει την πρόταση για απαλλαγή από το έκτακτο τέλος της ΔΕΗ για τις οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Κατ’ αρχήν θετικός δηλώνει ο Γ. Στουρνάρας, απέναντι σε προτάσεις της συμπολίτευσης για τη ρύθμιση οφειλών και το τέλος ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζει την δυνατότητα επέκτασης και στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της διάταξης για τις οφειλές προς το Δημόσιο – ανέφερε στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετικές προτάσεις του Γ. Ντόλιου (ΠΑΣΟΚ) και της Α. Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ). «Η υλική υποδομή υπάρχει – και γι’ αυτό το εξετάζουμε κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό» ανέφερε ο κος Στουρνάρας. Απαντώντας δε, σε πρόταση της κας Ξυροτήρη, να συμπεριλάβει η απαλλαγή από το έκτακτο τέλος της ΔΕΗ και τις οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (εκτός από τους ανέργους), ο κος Στουρνάρας δεσμεύθηκε να εξετάσει την πρόταση τις προσεχείς εβδομάδες, με γνώμονα «το όριο της φτώχειας κατά Eurostat».

Αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας

Στο «σφυρί» θα βγουν 110.000 σπίτια, αφού αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Στο «σφυρί» θα βγουν 110.000 σπίτια, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στο οποίο αναφέρεται ότι αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η οποία ίσχυε μέχρι τώρα. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, από 1/1/2014, κατόπιν πιέσεων της τρόικας, η προστασία της πρώτης κατοικίας αίρεται! Το ζήτημα φέρεται να τέθηκε στο περιθώριο των τελευταίων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας , οι οποίοι απαίτησαν, όπως αναφέρεται, να εκπονηθεί σχέδιο από το υπουργείο Ανάπτυξης για τον τερματισμό στις 31/12/2013 του καθεστώτος προστασίας των πολιτών από τους πλειστηριασμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, αν και στο υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζονται για σκληρή διαπραγμάτευση, σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι κοινωνικοί κραδασμοί. Οι αιτιάσεις της τρόικας είναι ότι η ομπρέλα προστασίας που υπάρχει σήμερα λειτουργεί προστατευτικά ακόμη και για όσους δεν τη χρειάζονται, οι οποίοι αποφεύγουν έτσι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Υποστηρίζουν επίσης οι τροϊκανοί ότι υποσκάπτεται έτσι η αγορά ακινήτων καθώς δημιουργούνται εικονικές αξίες και κανείς δεν αγοράζει.

Ποιοι θα είναι οι 15,000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας με την τρόικα για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα ανέλυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Πιο αναλυτικά, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι ο στόχος των 15.000 απολύσεων (4.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013 και ακόμη 11.000 το 2014) θα επιτευχθεί από:

– Εκείνους τους επίορκους που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα

– Από την κατάργηση φορέων

– Από την δυνατότητα εθελούσιας εξόδου όσων έχουν ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας. Μπορούν να φύγουν εθελοντικά με την εξαγορά 3 ετών αρκεί να απέχουν 3 χρόνια από την συνταξιοδότηση

–  Από την αξιολόγηση που θα γίνει . Αν εκεί διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα για να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αν δεν έχουν προσληφθεί με τις τυπικές διαδικασίες, αν δεν έχουν ισχύουσα σχέση με το δημόσιο, αυτοί θα βρεθούν εκτός δημοσίου»

Αναφορικά με την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίων, μέσω της οποίας θα υπάρξουν και αποχωρήσεις, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση των δομών των υπουργείων για 60.000 υπαλλήλους. Θα γίνει γι αυτούς καταγραφή και αποτίμηση των τυπικών τους προσόντων».

Το Μαξίμου «κλωτσάει» στις πιέσεις για ανασχηματισμό

Νέες πιέσεις από Βενιζέλο και Κουβέλη, μέσω της Realnews για ανασχηματισμό. Επιμένουν στο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κινηθεί βάσει… υποδείξεων.  Με κύριο εκφραστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, ζητούν εδώ και τώρα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δηλώνοντας περίπου έτοιμοι να υποδείξουν και τα στελέχη αλλά και τα χαρτοφυλάκια που θέλουν στο νέο σχήμα. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αγίου Κωνσταντίνου εδώ και μέρες, ειδικά μετά από το βραχυκύκλωμα Μανιτάκη-Ρουπακιώτη, έχουν χαλαρώσει τη ρητορική τους περί της στήριξης των δυο υπουργών αφού μέχρι πρότινος δεν συζητούσαν ούτε καν τη μετακίνησή τους σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό.  Μέσω της Realnews οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης με δηλώσεις τους συντηρούν τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό –που όπως περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά το Πάσχα οπότε και περιμένουν από τον πρωθυπουργό να κάνει τον ανασχηματισμό. Στο οικονομικό επιτελείο «βράζουν» με τη στάση του κ. Βενιζέλου καθώς θεωρούν ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις του στοχεύουν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως λένε, ξέρει από πρώτο χέρι τι έχει συμφωνηθεί και τι όχι με την τρόικα όπως και τις ισορροπίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της τριμερούς των δανειστών.

 

Ποιοι δημόσιοι οργανισμοί θα καταργηθούν

Μέσα στην Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση οι φορείς του Δημοσίου οι οποίοι θα καταργηθούν και αυτόματα θα απολυθούν οι εργαζόμενοί τους. Την λίστα που έχουν επεξεργαστεί ιδιωτικές εταιρίες έχουν ήδη στα χέρια τους οι αρμόδιοι του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και περιλαμβάνει την κατάργηση 20+2 φορέων του Δημοσίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Το Έθνος της Κυριακής» κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και στην κατάργηση οργανικών θέσεων ακόμα και διοικητικών μονάδων σε ΔΕΚΟ και σε εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση. Για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις συγκεκριμένες θέσεις θα καταγγελθεί η σύμβασή τους και θα απολυθούν αμέσως.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments