ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 12 Ιουνίου 2012
  • Views141

Ύστερα από έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις εβδομάδων που σχετίζονταν με το «βαθμό επικινδυνότητας της χώρας», η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισε να εγκρίνει τελικά την Τρίτη τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ που σχεδιάζεται να «πέσουν» στην αγορά μέχρι το τέλος του 2013.

Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα εγκριθούν αφού πρώτα η ίδια η ΕΤΕπ περάσει από «κόσκινο» το βαθμό απορρόφησης και την αξιοποίηση των «πρώτων» 500 εκατ. ευρώ.

Ακόμα κι αυτά, ωστόσο, δε θα δοθούν μονομιάς, ούτε με την ίδια μόχλευση εξαρχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πρώτα 150 εκατ. ευρώ δε θα υπάρξει καθόλου μόχλευση και αυτή θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι τα 500 εκατ. ευρώ. Αν κι εφόσον αυτό το ποσό απορροφηθεί, η ΕΤΕπ θα διαθέσει τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ με μεγαλύτερη μόχλευση ώστε τελικά να επιτευχθεί ο διπλός στόχος για συνολικό ποσό 1 δισ. ευρώ με μόχλευση 1 προς 2.

Η έγκριση του πρώτου μισού του συνολικού προγράμματος από την ΕΤΕπ ήρθε ύστερα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης με την ΕΤΕπ. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο έφτασαν πληροφορίες που ήθελαν την Τράπεζα να μειώνει στο ήμισυ τη μόχλευση που θα παρείχε στους μικρομεσαίους. Η ανεπίσημη δικαιολογία ήταν το «υψηλό ρίσκο» της χώρας λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Η κωλυσιεργία αυτή είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του κου Στουρνάρα ο οποίος σε συνομιλίες που είχε με στελέχη της τράπεζας αλλά και –σύμφωνα με πληροφορίες- στελέχη της Κομισιόν όπου απευθύνθηκε, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΤΕπ να λειτουργεί με κριτήρια εμπορικής τράπεζας.

Βέβαια, η εν λόγω τράπεζα είχε ήδη δώσει «δείγματα γραφής» όταν προ διμήνου είχε απαιτήσει «ρήτρα δραχμής» προκειμένου να χορηγήσει δάνιο στην ΕΤΕπ, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΥΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΝ
Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΝ, ο Γ. Στουρνάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Διοίκηση της ΕΤΕπ σε κλίμα καλής συνεργασίας.
Σημειώνεται ότι «η Διοίκηση ενημέρωσε τον Υπουργό για την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΕπ, που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το πρόγραμμα δανειοδότησης των ΜμΕ μέσω των ελληνικών τραπεζών».

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε:

«Εγκρίθηκε από το Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η πρώτη φάση του προγράμματος δανειοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω ελληνικών τραπεζών με πόρους της ΕΤΕπ.  Το ποσό που εγκρίθηκε ως πρώτη φάση του προγράμματος είναι 500 εκατομμύρια ευρώ. Όταν οι πόροι αυτοί απορροφηθούν, τότε η ΕΤΕπ θα ασχοληθεί με τη δεύτερη φάση έως ότου υλοποιηθεί πλήρως το ποσό έως 1 δισ. ευρώ όπως προβλέπεται στην αρχική συμφωνία.»

Η ανακοίνωση της ΕΤΕπ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ το οποίο αποτελείται από τα 27 κράτη μέλη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) ενέκρινε στις 5 Ιουνίου την πρώτη φάση του προγράμματος δανειοδότησης των ελληνικών ΜμΕ μέσω διάφορων ελληνικών τραπεζών που θα καλύπτονται από το νεοσυσταθέν Ταμείο Εγγύησεων ΜμΕ για την Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αυτό αναμένεται να προσφέρει πρόσβαση σε 500 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ τους επόμενους μήνες. Αυτή είναι η πρώτη φάση του ταμείου και όταν οι πόροι απορροφηθούν, η ΕΤΕπ θα προβεί στην αποτίμηση της αξιοποίησης της επόμενης φάσης του ταμείου εγγυήσεων, η οποία θα ανεβάσει το συνολικό ποσό δανειοδότησης των ελληνικών ΜμΕ στο 1 δισ. ευρώ.
Οποιαδήποτε υπόθεση ότι ο στόχος μόχλευσης για το ταμείο είναι μικρότερος, είναι λανθασμένη.
Μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το σχέδιο αυτό αναμένεται να ακολουθήσει τη συνηθισμένη πορεία οριστικοποίησης και υπογραφής των συμβολαίων σύμφωνα με τους κανονισμούς του ταμείου εγγυήσεων».

Πηγή: agronews.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments