• Views334

Εγκαινιάστηκε σήμερα, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, το πρόγραμμα των νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και στο βόρειο Πρίνο, το οποίο θα υλοποιήσουν η «Ενεργειακή Αιγαίου» και η θυγατρική της Kavala Oil.
Ο πρόεδρος της Ενεργειακής Μάθιος Ρήγας κατά την παρουσίαση του προγράμματος επενδύσεων αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό εκμετάλευσης των πετρελαίων στη Θάσο από το 1974 έως σήμερα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Καναδική εταιρία που εγκατέλειψε το 1999 τα κοιτάσματα οδηγώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Μίλησε για τα προβλήματα αξιοποίησης των κοιτασμάτων έως το 2007 όπου και μπήκε η Ενεργειακή στο παιχνίδι της εκμετάλευσης των κοιτασμάτωνν αναφερόμενος στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το 2010 λύνοντας τα χέρια της εταιρίας. Υποστήριξε ότι έγιναν επενδύσεις 150 εκατ. Δολλαρίων με 2000 βαρέλια παραγωγή αλλά και την είσοδο του Third Point Fund ως επενδυτικού εταίρου. Εξήγησε ότι διαθέτουν πιστοποίημενα 24 εκατ. Βαρέλια πετρελαίου τα οποία εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της εταιρίας για τα επόμενα 15 χρόνια ενώ στα θετικά πρόσθεσε την συνεργασία με την BP για την πώληση του πετρελαίου αλλά και την τεχνογνωσία που μπορεί να προσφέρει ο διεθνής πετρελαϊκός κολοσσός. Μίλησε για έρευνες που γίνονται στην περιοχή των Ιωαννίνων ώστε να βρεθούν προς αξιοποίηση νέα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου ενώ επιστρέφοντας στη κουβέντα για τα κοιτάσματα της Θάσου είπε ότι με την νέα γεώτρηση προσδοκά άυξηση παραγωγής κατά 2,5 χιλιάδες βαρέλια ημερισίως φτάνοντας συνολικά στα 4.500 βαρέλια ενώ το Δημόσιο από αυτή τη διαδικασία προσδοκά προοδευτικά έσοδα 300 εκατ. Δολαρίων.

Γιάννης Μανιάτης: “Υπάρχει ελπίς”
Η έναρξη του επενδυτικού αυτού προγράμματος, τόνισε ο υπουργός ΠΕ.Κ.Α., είναι ένα μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα. «Η επένδυση αυτή, δεν είναι απλά μία «ψήφος εμπιστοσύνης» κάποιων Ελλήνων επιχειρηματιών στην πατρίδα τους. Δείχνει ότι στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα κι ενώ κάποιοι βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να τα «σώσουν», υπάρχουν συμπατριώτες μας που παλεύουν να κάνουν την Ελλάδα ελκυστική στις επενδύσεις. Η Ελλάδα μπορεί να παράγει ορυκτό πλούτο. Μπορεί να γίνει το καλό παράδειγμα στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δικαιούνται να έχουν ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που χάρισε η φύση στις περιοχές που ζούνε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι μέσα σε δύο χρόνια, η χώρα κατάφερε, στηριζόμενη στο ντόπιο επιστημονικό δυναμικό, να οργανώσει, από το μηδέν, ένα σημαντικό νομοθετικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της. «Έχει μεγάλη σημασία να πιστέψουμε ότι μπορούμε, όλοι μαζί, να τα καταφέρουμε. Οι μεγάλοι αγώνες αρχίζουν τώρα», επεσήμανε.
Ο κ. Μανιάτης όμως αναφέρθηκε και στην «μάχη» που έδωσε η κυβέρνηση για κλείσει την συμφωνία για τη διέλευση απ΄τη χώρα μας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΠ λέγοντας ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ο ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου.

Αισιοδοξία στις δηλώσεις
Την πεποίθηση τους ότι η επένδυση στον Πρίνο ανοίγει την πόρτα για την πλήρη αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη χώρα μας εξέφρασαν ο διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής κ. Γόντικας και ο πρόεδρος κ. Ρήγας ενώ ο υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι πλέον η χώρα γνωρίζει τον τρόπο να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο.

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments