ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 05 Αυγούστου 2013
  • Views166

«Είμαστε έτοιμοι για τη διαθεσιμότητα 12,500 υπαλλήλων»

«Έχουμε ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και είμαστε έτοιμοι για το καθεστώς διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην εκπομπή «Πρωινό MEGA». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.200 υπάλληλοι, έχει παρθεί η απόφαση για άλλους 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς και αναμένονται οι υπόλοιποι μέχρι τον Σεπτέμβρη.  «Ένα υπουργείο μπορεί να έχει πλεονάζον προσωπικό αλλά να έχει ελλείψεις σε άλλο. Η πλειοψηφία των υπαλλήλων θα επαναπροωθηθούν», σημείωσε.

Δεν θα δοθεί παράταση για την υποβολή του Ε9

Δεν θα δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 φυσικών προσώπων μετά την 15η Σεπτεμβρίου ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης. Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο παράτασης για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 φυσικών προσώπων μετά την 15η Σεπτεμβρίου διότι πρέπει να γίνει η εκκαθάριση του ΦΑΠ 2013 έτσι ώστε ο φόρος να καταβληθεί σε 5 δόσεις από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο 2014. Αν δινόταν παράταση τότε θα υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν έσοδα για τον προϋπολογισμό 2013.

Τελευταία ευκαιρία για τις οφειλές στα Ταμεία

«Ανάσα» στους οφειλέτες όλων των Ταμείων δίνει το υπουργείο Εργασίας, επεκτείνοντας την ρύθμιση που είχε προβλεφθεί για τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και επιτηδευματιών στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με την απόφαση του Γιάννη Βρούτση, δίνεται η δυνατότητα να διακανονιστούν τα χρέη του 2013 σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές έως και τον Δεκέμβριο του 2012. Ο υπουργός, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει επόμενη ρύθμιση, γι’ αυτό και κάλεσε τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία. Η απόφαση αυτή αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, τους οποίους το υπουργείο Εργασίας καλεί να ενταχθούν στη ρύθμιση «Νέα Αρχή», που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών έως και τον Ιούνιο του 2017. Μέχρι πρότινος, όρος για την υπαγωγή στην ρύθμιση, ήταν να πληρώνει ανελλιπώς το νομικό πρόσωπο ή ο επιτηδευματίας τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2013 και έως την υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση. Ο όρος αυτός άφηνε «εκτός» πλήθος ασφαλισμένων που είχαν δημιουργήσει οφειλές από τον Ιανουάριο του 2013 και έως τις 30 Ιουνίου -οπότε και τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση- και αδυνατούσαν να καταβάλλουν εφάπαξ τα χρωστούμενα.

Εκβιασμός από την Τρόικα – Υψηλότεροι φόροι ή διατήρηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα 

Έμμεση πίεση υπέρ της παράτασης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για ακόμα ένα χρόνο ασκεί η τρόικα αξιώνοντας την αύξηση των συντελεστών του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αποκρυσταλλωθεί το Σεπτέμβριο και θα εφαρμοσθεί το 2014 και ζητούν από την κυβέρνηση να διατηρήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ώστε να εισπραχτούν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ από τους φόρους στην περιουσία το επόμενο έτος. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων η τρόικα ζητά αυτός να επιβληθεί με υψηλότερους συντελεστές από τους προγραμματισμένους ώστε να επιφέρει έσοδα 4,15 δισ. ευρώ. Έτσι, αν οι εφορίες εισπράξουν το 70% των εσόδων θα επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ από τους φόρους στην περιουσία. Σε μια τέτοια περίπτωση η Κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τους συντελεστές υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακίνητων, ώστε να εισπράξει 2,27 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 786 εκατ. ευρώ από τα οικόπεδα φυσικών προσώπων, 273 εκατ. ευρώ από τα εμπορικά ακίνητα νομικών προσώπων, 505 εκατ. ευρώ από τα επαγγελματικά ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 81,2 εκατ. ευρώ από οικόπεδα νομικών προσώπων, 68,5 εκατ. ευρώ από ακίνητα νομικών προσώπων και 158,8 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια.

Εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος η προτεραιότητα της κυβέρνησης

Η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό αποτελεί την κύρια προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τόνισε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Όλα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup. Όλα τα στοιχεία είναι εκεί. Έχουμε εποικοδομητική συνεργασία με την τρόικα για την κάλυψη του κενού». «Η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη έως τον Αύγουστο του 2014», πρόσθεσε αναφερόμενος στο λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, το οποίο επισήμανε ότι δεν συνιστά λόγο ανησυχίας. Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν μας απασχολούν οι γερμανικές εκλογές. Η δική μας ανησυχία αφορά τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και έκανε λόγο για εντυπωσιακή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, γεγονός που, όπως πρόσθεσε, οι αγορές έχουν προσέξει.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments