ΡΟΔΟΠΗ — 30 Ιουνίου 2012
  • Views298

Υπομονή άλλους έξι μήνες θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες του δρόμου Κομοτηνής – Καρυδιάς, αλλά και όλοι οι χρήστες του δρόμου, αφού το δημοτικό συμβούλιο έκανε δεκτή ένσταση της κατασκευάστριας εταιρείας και έδωσε παράταση για την ολοκλήρωση του έργου βελτίωσης της οδικής σύνδεσης. Το συγκεκριμένο έργο απασχόλησε για μια ακόμη φορά συνεδρίαση του σώματος το βράδυ της Τετάρτης ύστερα από ένσταση της αναδόχου «Άλφα Κατασκευαστική ΑΕ» επί της απόφασης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου να την κηρύξει έκπτωτη. Αυτή τη φορά όμως στη συνεδρίαση παρέστησαν και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκατέρωθεν του δρόμου και έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πολύμηνη καθυστέρηση των εργασιών.

Δραματική έκκληση να τελειώσει επιτέλους το έργο απεύθυνε ο Γιώργος Γρηγοράκης μιλώντας εκ μέρους των επιχειρηματιών της περιοχής, «σήμερα δεν υπάρχει δρόμος. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανθρώπινων ζωών και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους επαγγελματίες, όπως είμαι και εγώ. Όλοι θέλετε το ΦΠΑ, όλοι θέλετε την εφορία, αλλά εμείς πως θα δουλέψουμε για τον καταβάλουμε, σε ένα δρόμο που κάνει μόνο για τα κατσίκια; Υπάρχει θέμα επιβίωσης αυτή την στιγμή, εμείς θα φύγουμε από στο δρόμο, δε γίνεται μετά από δύο χρόνια να μαθαίνουμε ότι θα γίνει δρόμος».

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Κομοτηνής σύναψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου βελτίωσης της οδικής σύνδεσης Κομοτηνής – Καρυδιάς τον Δεκέμβριο του 2010 με την εταιρία. Η προθεσμία περαίωσης του έργου ήταν 12 μήνες, δηλαδή τέλος του 2011. Το έργο όχι μόνο δεν περαιώθηκε, αλλά δόθηκε παράταση από το δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα του αναδόχου για 4 επιπλέον μήνες. Στο διάστημα αυτό το έργο προχώρησε ελάχιστα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί μόλις το 12%. Η τεχνική υπηρεσία υπήρξε συνεπής με την νομοθεσία, έστειλε τις επιστολές στην ανάδοχο εταιρία, τόσο σε σχέση με την ταχύτητα εξέλιξης του έργου, όσο και σχετικά με θέματα που αφορούσαν την ασφάλεια αλλά και το χρονοδιάγραμμα. Επειδή ωστόσο μέχρι τις 15 Απριλίου δεν υπήρξε η αναμενόμενη πρόοδος στο έργο, η τεχνική υπηρεσία υποχρεώθηκε να προχωρήσει στην έκδοση της ειδικής πρόσκλησης σύμφωνα με το άρθρο 61 του νόμου περί δημοσίων έργων. Εδόθη προθεσμία 15 ημερών, σύμφωνα με το Νόμο που λέει ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις δίνεται προθεσμία 10 έως 30 ημερών, για να εκτελεστούν συγκεκριμένες εργασίες. Η ανάδοχος εταιρία δεν προχώρησε στην υλοποίηση των εργασιών και ως εκ τούτου η διευθύνουσα υπηρεσία υποχρεωτικά προέβη στην κήρυξη του ανάδοχου ως έκπτωτου.

Επί της ενστάσεως γνωμοδότησε θετικά το τεχνικό συμβούλιο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στο οποίο να σημειωθεί ότι μέλος είναι και ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης. Το τεχνικό συμβούλιο παραβλέποντας τους λόγους της ένστασης γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της ένστασης λαμβάνοντας υπόψη ένα τυπικό κομμάτι της διαδικασίας της ειδικής πρόσκλησης το οποίο αφορούσε της προθεσμίας που τάχθηκε από την τεχνική υπηρεσία προκειμένου να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες εργασίες. Ακριβώς αυτή η θετική απόφαση του τεχνικού συμβουλίου θα δημιουργούσε προηγούμενο στις ενδεχόμενες δικαστικές διεκδικήσεις εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας, αν το δημοτικό συμβούλιο την κήρυττε έκπτωτη από το έργο. Αυτό επισήμανε στο σώμα ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Δημοσθένης Τακάς, όπως και ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης. Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Άλφα Κατασκευαστικής Κυριακή Μιχαλοπούλου καταφέρθηκε εναντίον της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου σημειώνοντας ότι σε διάστημα 15 ημερών δεν θα μπορούσαν οι εργασίες που απαίτησε. Παράλληλα εξήγησε τους λόγους καθυστέρησης του έργου επιρρίπτοντας τις περισσότερες ευθύνες… στις καιρικές συνθήκες, αλλά δεσμεύτηκε ότι αν δοθεί νέα παράταση το έργο θα ολοκληρωθεί. 

Τελικά η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν υπέρ της εταιρείας, γι’ αυτό και ο δήμαρχος έσπευσε να αιτιολογήσει λέγοντας, ότι, «υπήρξε θετική γνωμοδότηση, ως προς την αποδοχή της ένστασης, του τεχνικού συμβουλίου της Περιφέρειας η οποία δημιουργούσε ένα ευνοϊκό προηγούμενο για τον ανάδοχο. Σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο αποφάσιζε την οριστική έκπτωση του, σε πιθανή δικαστική διεκδίκηση του, κάτι που θεωρείται σίγουρο ότι θα συνέβαινε, οι εξελίξεις ενδεχομένως να ήταν αρνητικές για το Δήμου.

Γι΄ αυτό το σώμα αποφάσισε την αποδοχή της ένστασης και μια νέα παράταση ολοκλήρωσης του έργου μέσα στην οποία όμως έχουν τεθεί τακτές ενδιάμεσες προθεσμίες σε ότι αφορά την ολοκλήρωση συγκεκριμένων φάσεων του έργου και κυρίως της ασφαλτόστρωσης της οδού ώστε έγκαιρα, αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού, η οδός να είναι ασφαλώς βατή και προσβάσιμη». Επισήμανε επίσης ότι η μεγάλη ταλαιπωρία των επαγγελματιών, οι οποίοι ωστόσο μίλησαν με ευγένεια στη συνεδρίαση και επιδεικνύουν υπομονή, δημιουργεί επιπρόσθετη υποχρέωση και στη δημοτική αρχή και στον ανάδοχο, ξεκαθαρίζοντας πως «η αποδοχή της ένστασης δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι εφόσον αυτή η παρελκυστική τακτική συνεχιστεί από τον ανάδοχο δεν θα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι νέες εξελίξεις».

Ο δήμαρχος τέλος ευχήθηκε ότι θα τηρηθούν αυτή τη φορά τα συμφωνημένα ούτως ώστε να παραδοθεί το συγκεκριμένο έργο, το οποίο «κινδυνεύει μέχρι και με απένταξη από το ΕΣΠΑ».

Πηγή: Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ


Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments