• Views136

Διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να μειωθεί ο βασικός μισθός και πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για τις αποδοχές των 65.000 ανέργων νέων που θα παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την επί των άρθρων επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά ασφάλισης, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία. Ο υπουργός Εργασίας εισέπραξε θετικά σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση, για την προσπάθεια που καταβάλλει για την εξάλειψη του φαινομένου των «συνταξιούχων-μαϊμού», η οποία αποτυπώνεται και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με προσδοκίες για την εξασφάλιση περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Από τις 26 Μαρτίου θα ισχύσει η λεγόμενη ασφαλιστική τιμή στη θετική λίστα φαρμάκων, η οποία θα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι συμμετοχές των ασθενών θα προσαρμοστούν στις νέες τιμές των φαρμάκων ενώ θα πρέπει πλέον να πληρώνουν και τη διαφορά εάν το φάρμακο που θα προμηθεύονται θα είναι ακριβότερο από το ποσό που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο την ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος (ανώτατη τιμή που έχει δοθεί) και αν το φάρμακο είναι ακριβότερο τότε ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και το 50% της διαφοράς. Για παράδειγμα εάν ένα σκευάσματα έχει ασφαλιστική τιμή 5 ευρώ ενώ στο ράφι πωλείται έναντι 10 ευρώ, τότε ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλει το 25% της γνωστής συμμετοχής αλλά και το 50% από τα 5 ευρώ της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των 5 ευρώ και των 10 που είναι η λιανική. Οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για τη διαφορά της τιμής υποστηρίζει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς χωρίς ωστόσο να υπολογίζει ότι το ιατρικό σώμα έχει δηλώσει ότι θα χορηγεί ένα σκεύασμα με βάση την αποτελεσματικότητά του και όχι την τιμή.
Μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να απαλύνει λίγο τα οικονομικά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, θα επιβαρύνει όμως για άλλη μια φορά τις τσέπες των ασφαλισμένων που θα πρέπει πλέον να πληρώνουν πολύ περισσότερα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους.

Προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση της VPRC, που διενεργήθηκε το διήμερο 20-21 Μαρτίου για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελλάδα Αύριο».

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκτίμηση προεκλογικής επιρροής συγκεντρώνει το 31%, με την ΝΔ να ακολουθεί με 28,5%. Και σ’ αυτή τη δημοσκόπηση, τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 11% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ (6%) και ΚΚΕ (6%), Ανεξάρτητοι Ελληνες (5,5%) και ΔΗΜΑΡ (5,5%). Επίσης υπάρχει και ποσοστό των ερωτηθέντων της τάξης του 6,5% που απάντησε ότι θα ψηφίσει “άλλο κόμμα”.
Στην παράσταση νίκης επικρατεί η ΝΔ με 25,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με 22,5%. ‘Αλλο Κόμμα απάντησε το 3,3% των ερωτηθέντων και ΔΞ/ΔΑ το 24%. (Και Κανένα το 24,7%). Σε ερώτημα σχετικά με τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 19,3% των ερωτηθέντων και τον Αλέξη Τσίπρα το 9,3%. Ένα 52,4% των ερωτηθέντων απάντησε «Κανένας», ενώ δεν απάντησε το 3,5%.

Από τη Ρόδο ξεκινά αύριο η προσυνεδριακή διαδικασία της ΝΔ, που θα κορυφωθεί με το συνέδριο του κόμματος στο τέλος Ιουνίου. Στη Ρόδο βρίσκεται, ήδη, κλιμάκιο από τα κεντρικά του κόμματος, με τον γραμματέα Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνεδρίου Φίλιππο Ταυρή, τον γραμματέα της Kοινοβουλευτικής Oμάδας Τάσο Μπούρα, τον αναπληρωτή γραμματέα Κώστα Ζωντανό, τον γενικό διευθυντή του κόμματος Κώστα Τσιμάρα και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο. Οι αρμόδιοι έχουν κάνει συναντήσεις και συζητήσεις με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων του νησιού, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα, αλλά κυρίως, όπως προέτρεψε και ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπή, «για να ανοιχθούν και να ακούσουν τις τοπικές κοινωνίες». Στην αυριανή προσυνεδριακή διαδικασία θα γίνει συζήτηση με τρεις θεματικούς άξονες, τον ιδεολογικό, τις καταστατικές αλλαγές και τις πολιτικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο της διαδικασίας θα γίνει ένα προσυνέδριο σε κάθε περιφέρεια. Την επόμενη εβδομάδα το κομματικό κλιμάκιο θα βρίσκεται στην Μυτιλήνη.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=wnSvm67T_vo[/tube]

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments